Sport

Scandal uriaș cu un an înainte de CM 2022. Qatarul a folosit un fost agent CIA pentru a spiona FIFA

Mai este un an până la primul fluier al turneului final al CM 2022, dar scandalurile se întețesc. Ultima ”bombă” este că Qatarul a angajat un fost agent CIA pentru a spiona FIFA înainte de desemnarea țării gazdă.
23.11.2021 | 20:43
Scandal urias cu un an inainte de CM 2022 Qatarul a folosit un fost agent CIA pentru a spiona FIFA
ADVERTISEMENT

Este cel mai ambiţios proiect din istoria fotbalului, iar turneul final de anul viitor a devenit unul extrem de controversat. Cu nişte costuri halucinante, acuze de corupţie, muncitori decedaţi pe şantierele de construcţie a stadioanelor, competiţia nu este deloc privită cu ochi buni.

Primul care a ieșit la atac a fost fostul președinte al forului mondial, Sepp Blatter, care a dezvăluit că șeicii au obținut organizarea Cupei Mondiale cu ajutorul fostului șef de stat francez Nicolas Sarkozy.

ADVERTISEMENT

Un fost agent CIA, angajat de Qatar pentru a spiona FIFA

O investigaţie a jurnaliștilor de la Associated Press a scos la iveală faptul că un fost agent CIA, Kevin Chalker, care acum lucrează în serviciile private de informaţii, a fost plătit timp de câţiva ani de Qatar pentru a spiona FIFA şi alţi candidaţi pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Serviciile acestuia ar fi fost folosite și pentru a monitoriza criticile în anii de după atribuirea controversată a turneului final către Qatar, precum şi pentru a monitoriza muncitorii străini de pe şantierele unde se construiau stadioanele şi infrastructura necesară pentru o astfel de competiție.

ADVERTISEMENT

Fostul agent CIA ar fi folosit un cont fals de Facebook în care apărea ca fotojurnalist pentru a se putea apropia de țintele sale și pentru a obține astfel informații despre rivalii Qatarului în cursa pentru găzduirea Cupei Mondiale.

Qatarul a sabotat candidatura SUA

Spionarea candidaturii americane ar fi fost subcontractată către Diligence, o companie privată de informaţii din Londra. În principal s-au urmărit comunicările şi evidenţele financiare ale lui Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA, şi Chuck Blazer, fost resposanbil de rang înalt în fotbalul american.

ADVERTISEMENT

Ancheta arată faptul că mai mulţi membri ai FIFA, critici la adresa organizării Cupei Mondiale de către Qatar, ar fi fost vizaţi de un proiect numit Merciless al cărui buget este estimat la 387 de milioane de dolari pe nouă ani. Este dat ca exemplu fostul secretar general al forului mondial, Jerome Valcke, care ar fi fost urmărit foarte atent.

În plus faţă de această afacere, sursa citată, care se bazează pe interviuri cu foștii asociați ai lui Chalker, precum și pe contracte, facturi și e-mailuri, notează că fostul agent CIA a semnat un acord de servicii cu Qatar în august 2017, urmând să ofere servicii de consultanţă privind supravegherea, contrasupravegherea şi alte domenii legate de colectarea de date.

ADVERTISEMENT

Cum se câștigă organizarea unui Mondial

Primele acuzaţii au apărut în mai 2011, când Mohammed bin Hammam, preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal, era suspectat că ar fi oferit mită, din partea Qatarului, pentru un vot pozitiv. Phaedra Almajid a susţinut că mai mulţi oficiali din fotbalul african au primit 1.500.000 de dolari din partea qatarezilor, însă femeia a dezvăluit ulterior că a fabricat aceste acuzaţii.

Trei ani mai târziu, în martie 2014, Jack Warner, membru al Comitetului Executiv al FIFA a fost acuzat că a primit 2.000.000 de dolari din partea unei firme din Qatar. FBI a investigat acest caz şi a fost cerută extrădarea acestuia din Trinidad-Tobago. Suspendat pe viaţă din fotbal, în 2015, Jack Warner a fost condamnat la plata a 79.000.000 de dolari, în 2019, de către autorităţile din SUA.

În mai 2015, 7 oficiali FIFA au fost arestaţi la Zurich într-o operaţiune de amploare, iar alţii au fost interogaţi de FBI. Un total de 34 de persoane au fost implicate în cazul de corupţie privind acordarea votului pentru organizarea Mondialelor din 2018 şi 2022. La scurt timp după ce mai mulţi oficiali FIFA au fost arestaţi, Sepp Blatter şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al forului mondial.

Un alt nume greu implicat este cel al lui Michel Platini. Conform unei investigaţii Mediapart din 2020, fiul fostului mare fotbalist francez a fost angajat de QSI, firmă care deţine clubul PSG, ca răsplată pentru ajutorul dat de fostul preşedinte UEFA la votul din 2010. Acesta a fost acuzat că ar fi participat la trucarea votului, însă cazul nu a ajuns în justiţie. Cu toate acestea, Michel Platini fusese arestat în iunie 2019 şi interograt pentru mai multe ore, însă investigaţie continuă şi în ziua de azi, fără prea mari urmări.

Sumă uriașă cheltuită de Qatar pentru CM 2022

Organizarea unei Cupe Mondiale nu este deloc o treabă ieftină, iar ediţia din 2022 vine cu nişte costuri uluitoare. Suma reală nu va fi cunoscută niciodată, însă estimările aduc o cifră cum nu s-a mai văzut în istoria fotbalului mondial. Mai exact, suma cheltuită de Qatar pentru turneul final ar fi ajuns la 220.000.000.000 de dolari.

Un astfel de proiect avea nevoie şi de un număr uriaş de muncitori, iar milioane de persoane, marea majoritate străini, au participat la construcţia infrastructurii pentru Cupa Mondială din Qatar.

În luna februarie 2021, The Guardian anunţa cifrele negre ale CM 2022. Nu mai puţin de 6.751 de muncitori străini au decedat pe “şantierele morţii” din Qatar, iar informaţia a făcut înconjurul lumii. Amnesty International și Human Rights Watch, două dintre cele mai cunoscute organizaţii care luptă pentru protejarea drepturilor omului, au susţinut că cifrele ar putea să fie şi mai mari.

ADVERTISEMENT