Qatarul, altădată una dintre cele mai sărace ţări de pe Glob, a devenit, datorită resurselor de petrol şi de gaze, cea mai bogată de pe Glob. Qatar este ţara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, depăşind Luxemburgul, conform datelor FMI. Populaţia statului Qatar este de 1,7 milioane de persoane, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 106.284 dolari. În Qatar se regăseşte combinaţia ideală între bogăţie, dezvoltare şi numărul redus de locuitori, însă nu mulţi sunt aceia care ar dori sau ar putea să locuiască în această ţară.
Ţara în care nu există oameni săraci
Din punct de vedere statistic, în Qatar nu există oameni săraci. O spun o serie de rapoarte oficiale, ca de exemplu cel al Băncii Mondiale, care arată că rata populaţiei sărace din acest stat este exact 0%. Mai mult, statisticile CIA arată că în Qatar rata şomajului este de doar 0,5%, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din lume la ora actuală, depăşind state precum Elveţia sau Luxembourg.
Nu are nicio picătură de apă!
Dacă ne întoarcem în 1940, cum era Qatarul pe atunci? Trăiau aprox. 11.000 de oameni aici. Nu aveau apă. Nu aveau energie, nici petrol, nici maşini, niciunul din aceste lucruri. Majoritatea oamenilor care trăiau aici fie locuiau în sate de pescari, la marginea mării, sau erau nomazi, care migrau din loc în loc încercînd să găsească apă.
Nimic din splendoarea de azi. Nici urmă de oraşe cum se văd astăzi. Nu pentru că oraşele nu se puteau dezvolta. Nu existau resursele pentru a le dezvolta. Vedeţi că speranţa de viaţă era de asemenea scurtă. Cei mai mulţi oameni mureau în jurul vîrstei de 50 de ani.
Să trecem la capitolul II: epoca petrolului. 1939 e anul cînd s-a descoperit petrolul. Din păcate, n-a fost exploatat comercial pînă după al doilea război mondial. Ce influenţă a avut? A schimbat faţa aceastei ţări, aşa cum se poate vedea azi. A făcut, de asemenea, ca toţi cei care străbăteau deşertul în căutare de apă, în căutare de alimente, încercînd să aibă grijă de animale – să se urbanizeze.
Să privim situaţia prezentă. Care este populaţia actuală? E 1,7 milioane de oameni. Asta în mai puţin de 60 de ani. Creşterea medie a economiei Qatarului e de aprox. 15% în ultimii 5 ani. Durata de viaţă a urcat la 78 de ani. Consumul de apă a crescut la 430 de litri. Acestă valoare e printre cele mai mari din întreaga lume. Am trecut de la a nu avea apă deloc la consumul cel mai mare comparativ cu orice altă naţiune. Nu ştiu dacă a fost o reacţie la lipsa apei.
“Asta e situaţia în Qatar, pentru cei care nu ştiu. Avem o rezervă de apă de doar două zile. Importăm 90% din alimentele noastre, şi cultivăm mai puţin de 1% din pământul ţarii noastre. Agricultorii pe care îi avem într-un număr oricum limitat au fost forţaţi în afara practicilor agricole ca urmare a politicii de piaţă deschisă şi a competiţiei cu marile corporaţii etc. Ne confruntăm şi cu riscuri. Aceste riscuri pot afecta direct durabilitatea şi continuitatea acestei naţiuni”, spune inginerul Fahad Al-Attiya, în cadrul unei conferinţe ţinută la TED Talks.
SURSA: CAPITAL.RO