News

RAAPPS, milioane de lei cheltuite pe produse de curățenie. Hârtie igienică, odorizante de cameră și săpun lichid, pe lista achizițiilor

RAAPPS cheltuie milioane de lei pentru produse de curățenie! Pe lista celor achiziționate se află hârtie igienică, odorizante de cameră și săpun lichid
18.03.2022 | 08:05
RAAPPS milioane de lei cheltuite pe produse de curatenie Hartie igienica odorizante de camera si sapun lichid pe lista achizitiilor
RAAPPS, milioane de lei cheltuite pe produse de curățenie în acest an! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat este la un pas să cheltuie o sumă impresionantă pentru produse de curățenie. Contractul se întinde pe o durată de doi ani de zile, însă fosta „gospodărie de partid”, așa cum i se spunea pe vremuri, nu a rupt gura târgului niciodată la capitolul profit, ci a punctat constant, adică anual, la rubrica de pierderi.

Câte milioane de lei cheltuie RAAPPS pe produse de curățenie!

RAAPPS vrea să cumpere de 2.777.867 lei mai multe produse care să asigure curățenia în imobilele pe care le deține. Vorbim despre o listă întreagă, o listă pe care se regăsesc nu mai puțin de 88 de solicitări făcute de reprezentanții companiei de stat.

ADVERTISEMENT

Astfel, Regia vrea neapărat să achiziționeze cel puțin trei tone de alcool medicinal îmbuteliat în sticle de 500 ml, măcar o mie de aparate odorizante de cameră sau baie, odorizante de priză, balsam pentru rufe, bureți de sârmă sau, de asemenea, minim trei tone de clor parfumat.

Pe lista de cumpărături a RAAPPS se mai află și cel puțin 150 de mii de role de hârtie igienică, dispensere pentru acest produs, săpun lichid, în jurul a 8500 de litri, șervețele, spray de mobilă, coșuri de gunoi, gel dezinfectant sau o mie de bucăți de site odorizante pentru pișoar.

ADVERTISEMENT

Ce pierderi a înregistrat RAAPPS

În urmă cu doi ani de zile, în 2020, Regia a terminat cu pierderi de, atenție mare, 7.5 milioane de euro. Aflată în subordinea Guvernului, RAAPPS a plecat anul trecut de pe cai mari și a transmis că a preconizat un minus de „numai 6.6 milioane de euro”.

De altfel, RAAPPS a propus pentru 2021 un buget de 41 milioane de lei, bani care merg la reprezentare și protocol și care sunt apoi decontați de Secretariatul General al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Cu aproape două mii de angajați, Regia administrează bani serioși și nu o dată au fost ridicate semne de întrebare. Astfel, chiar un raport făcut de Corpul de control al Guvernului, în 2016, a scos la iveală că Sucursala de Transport „Bucureștii Noi” din Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), adică cea care se ocupă cu întreținerea mașinilor demnitarilor a avut parte de câteva cheltuieli suspecte.

Mai exact, în perioada 2012 -2015, aceștia au trecut la achiziții de protocol peste 86.500 de lei. Bani, vă rugăm să vă așezați, au fost folosiți pentru achiziția de parfumuri, creme, produse cosmetice și de machiaj.

ADVERTISEMENT

Ce este RAAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. Are ca obiect de activitate administrarea, conservarea, protejarea și întreținerea imobilelor în care își desfășoară activitatea mai multe instituții ale statului.

Printre ele se află Senatul, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvernul și Curtea Constituțională, ministerele, autorități și instituții publice, asociații, fundații, cabinete de avocatură, birouri notariale, locuințe de protocol.

De asemenea, RAAPPS se ocupă și cu închirierea și exploatarea spațiilor de locuit și a celor cu altă destinație decât cea de locuit. Dacă ne raportăm strict la proprietățile pe care le gestionează trebuie să punctați atunci Palatul Victoria, Casa Presei Libere, Palatul Snagov, Palatul Știrbei sau Sala Palatului din București.

Totodată, Palatul Foișor din Sinaia, hotelul Mara din Sinaia, vilele Lac Floreasca, Vila Brădet de la Suceava, Palatul Olănești sunt în subordinea RAAPPS. În plus, Regia deține mii de hectare de teren în diferite zone ale țării.

ADVERTISEMENT
Tags: