News

Românii cu mașini vechi ar putea primi bani de la stat, fără să fie obligați să-și cumpere altele. Sumele propuse

Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, românii care au mașini mai vechi de 15 ani ar putea primi bani de la stat, fără să fie obligați să-și cumpere vehicule noi.
11.01.2022 | 15:31
Romanii cu masini vechi ar putea primi bani de la stat fara sa fie obligati sasi cumpere altele Sumele propuse
ADVERTISEMENT

Românii care au mașini mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus de la stat și de la autoritățile locale pentru a-și radia automobilele.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Mediului, cetățenii nu ar mai fi obligați să-și cumpere altele noi, așa cum se întâmplă în programul clasic Rabla. Autoritățile anunță că măsura ar putea intra în vigoare încă din acest an.

ADVERTISEMENT

Proiect al Ministerului Mediului: bani pentru românii care renunță la mașinile vechi, fără obligația de a cumpăra altele noi

În 2022, zeci de mii de maşini mai vechi de 15 ani ar putea fi adunate de pe străzi în cadrul programului Rabla.

Un proiect al Ministerului Mediului prevede ca cetățenii care renunță la rable să primească pentru ele aproximativ 3.000 de lei, fără să fie obligați să cumpere un vehicul nou.

ADVERTISEMENT

Aceste sume de banii vor fi asigurate de Agenţia Fondului de Mediu (AFM) și de autoritățile locale.

”Pregătim un program Rabla mai eficient, care să vină în întâmpinarea cerințelor exprimate de producătorii, comercianții, importatorii de autoturisme și de către cetățeni”, a spus ministrul Barna, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Oficialul Executivului a spus că scopul acestui demers este ca de pe șosele să fie scoase cât mai multe mașini poluante. Țara noastră și-a asumat, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

”Rabla nu a făcut diferență între mașini mai vechi de 15 ani, mașinile cele mai poluante, sub Euro 3, și din acest punct de vedere va trebui să găsim soluții de eficientizare. Analiza se face în continuare”, a mai spus Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Cine va plăti suma de 3.000 de lei către proprietarii mașinilor vechi

Același oficial al Guvernului a spus că în următoarea perioadă va avea discuții cu asociațiile de orașe, comune și consilii județene pentru a găsi modalități de colaborare între acestea și Fondul de Mediu, pentru a-i încuraja pe proprietarii de mașini vechi să renunțe la ele.

Tanczos Barna anunță că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată.

”La Rabla și Rabla Plus trebuie să cumperi o mașină. Aici autoritatea publică locală poate să spună: nu vreau să cumperi altă mașină. Dacă renunți la mașina ta și mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut. Într-o colaborare cu ei, cred că putem găsi soluții foarte interesante”, a mai spus ministrul la postul de știri citat.

Tot la începutul acestei săptămâni, ministrul Mediului a spus că nu va fi introdusă nicio taxă nouă pentru mașinile poluante și nici nu cresc taxele locale pentru acestea.

ADVERTISEMENT