News

Rabla pentru electrocasnice 2021. Au fost modificate valorile voucherelor acordate. Ce sume vor primi românii

12.05.2021 | 16:56
Rabla pentru electrocasnice 2021 Au fost modificate valorile voucherelor acordate Ce sume vor primi romanii
ADVERTISEMENT

Rabla pentru electrocasnice 2021. Au fost modificate valorile voucherelor acordate. FANATIK vă spune ce sume vor primi românii pentru aparatele vechi.

Românii care doresc să înlocuiască aparatele electrocasnice vechi, cu un consum mare de energie, cu unele noi vor putea primi bani de la stat pentru a face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Programul rabla pentru electrocasnice va debuta vineri, 14 mai. Prima săptămână va fi rezervată pentru înscrieri, iar primele vochere vor fi eliberate de la 21 mai.

Rabla pentru electrocasnice 2021. Au fost modificate valorile voucherelor acordate. Ce sume vor primi românii

Statul va suporta o valoare ce nu poate să depășească 50% din valoarea produsului achiziționat prin intermediul programului. Voucherele primite de participanți vor avea valori diferite, în funcție de clasa de eficiență, pornind de la clasa E.

ADVERTISEMENT

Ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost completat și modificat printr-un Ordin al Ministerului Mediului, cu nr. 786/2021, publicat marți, 11 mai, în Monitorul Oficial.

„Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe (și mașinile de spălat vase intră în program), mașini de uscat rufe şi frigidere. O altă este dedicată pentru laptopuri, tablete şi televizoare,” a delcarat ministrul mediului, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Pentru aspiratoarele cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an, se va oferi 200 de lei. Pentru tablete, românii vor primi 300 de lei, transmite Avocatnet.

Pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cele cu uscător cu cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase cu cel puțin noua clasă energetică D se va acorda suma de 400 de lei.

ADVERTISEMENT

Aceeași valoare vor avea și voucherele primite pentru aparatele de aer condiționat, inclusiv cele portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), dar și pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Televizoarele cu cel puțin noua clasă energetică E și uscătoarele de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++ vor beneficia și ele de vouchere cu o valoare de 400 de lei.

Pentru laptopuri, valorile voucherelor sunt de 500 de lei. Nu toate valorile au fost modificate. De exemplu, pentru mașinile de spălat  a crescut suma primită. Înainte, valoarea voucherului era de 300 de lei, iar cele cu uscător nu erau luate în calcul.

ADVERTISEMENT