Chiar dacă ediția din decembrie 2020 a fost un fiasco total, Guvernul nu pare dispus să renunțe prea curând la programul Rabla pentru electrocasnice. Sau cel puțin îi mai dă o șansă în a doua jumătate a lunii aprilie, luându-l, practic, de la zero.
Potrivit ministrului Mediului, Tánczos Barna, românii care vor să-şi schimbe electrocasnicele vechi beneficiază de vouchere cuprinse între 200 şi 500 de lei. De asemenea, acesta a dat asigurări că bugetul alocat Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi măcar la nivelul celui de anul trecut, când problemele tehnice ale aplicației i-au împiedicat pe doritori să se înscrie.
Doritorii de autoturisme noi au parte și ei de vești bune, pentru că luna viitoare ar urma să se dea startul programelor guvernamentale Rabla Clasic şi Rabla Plus.
„Bugetele vor fi cel puţin bugetele pe anul trecut. Orizontul de timp este 30 de zile pentru consultare publică plus câteva zile pentru aprobarea bugetului AFM, ieri cred că a apărut bugetul în Monitorul Oficial sau alaltăieri.
De două-trei zile discutăm pregătirea bugetului pe AFM şi orizontul de timp real este undeva în a doua parte a lunii aprilie. Programul va fi reluat de la zero pentru că nu s-a întâmplat nimic concret.
Nu au fost înregistrate cererile şi programul pleacă de la zero, cu minim cu bugetul de anul trecut, cu sistemul informatic verificat cu ajutorul colegilor de la STS (n.r. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), instituţie care ne-a sprijinit enorm în desfăşurarea SUMAL-ului şi cred că este practic singura instituţie care poate să asigure o bază stabilă pentru programe de o asemenea amploare”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Un client poate obţine mai multe vouchere, dar numai pentru produse diferite. În ediția din decembrie, programul Rabla pentru electrocasnice avea un buget alocat de 40 milioane de lei și erau estimați în jur de 100.000 de beneficiari, doar că aplicația n-a mai funcționat, așa că nimeni nu s-a mai putut înscrie.
Cele mai căutate produse de până acum au fost maşinile de spălat, frigiderele şi televizoarele. Având în vedere că mulți lucrează încă de acasă, comercianţii se așteaptă, în schimb, să explodeze cererile pentru laptopuri şi tablete.
„Ne așteptăm, ca și anul trecut, la vânzări crescute cu peste 50 la sută în perioada desfășurării programului. Vin clienții aproape zilnic și ne întreabă când va reîncepe programul”, a declarat Cosmin Burducea, directorul unui magazin de electrocasnice, pentru observatornews.ro.