Alegeri 2024

”Rabla pentru tractoare”, lansată de Guvernul Ciolacu. Câți bani primesc fermierii pentru dotarea cu utilaje agricole

„Rabla pentru tractoare”, noua măsură cu care PSD sprijină fermierii. Guvernul oferă câte 20.000 de euro pentru dotarea cu utilaje agricole
31.05.2024 | 11:07
Rabla pentru tractoare lansata de Guvernul Ciolacu Cati bani primesc fermierii pentru dotarea cu utilaje agricole
Guvernul a lansat programul Rabla pentru tractoare Sursa foto: Agrointeligența
ADVERTISEMENT

Executivul a lansat programul „Rabla pentru tractoare”, o nouă măsură de susținere a producătorilor români și micilor fermieri, anunță reprezentanții PSD.

”Rabla pentru tractoare”, lansată de Guvernul Ciolacu

Beneficiarii eligibili vor putea primi până la 20.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a-și achiziționa tractoare sau utilaje agricole. Programul are ca scop sprijinirea fermierilor români să își cumpere utilaje moderne și mai puțin poluante.

ADVERTISEMENT

„În premieră, finanțăm prin Fondul pentru mediu, programul ‘Rabla pentru tractoare’. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocrație”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Astfel, prin noul program, micii fermieri care casează un autoturism vechi, autovehicul, tractor sau orice alt mijloc de transport, vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra un tractor nou, a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Obiectivul principal al programului este de a facilita accesul fermierilor la echipamente agricole moderne și mai puțin poluante, contribuind astfel la îmbunătățirea calității mediului”, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Programul are un buget total de 500 milioane lei, iar finanțarea provine din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Guvernul Ciolacu promite un mecanism de implementare cu minim de birocrație.

ADVERTISEMENT

Potrivit notei de fundamentare, „programul de stimulare a înnoirii parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate are ca obiective principale: îmbunătățirea calității mediului prin achiziționarea de tractoare și mașini agricole noi, mai puțin poluante, susținerea producției interne de tractoare, stimulând astfel economia locală, dar și ajutarea micilor fermieri să acceseze tehnologii agricole moderne, ceea ce va conduce la creșterea eficienței și productivității în agricultură.

Acest program se înscrie în contextul necesității integrării politicilor de mediu în elaborarea și aplicarea politicilor sectoriale și regionale.

ADVERTISEMENT

Totodată, el contribuie la fundamentarea unei strategii de dezvoltare economică durabilă a României pe termen lung, având în vedere asigurarea unui echilibru între dezvoltarea socio-economică și resursele naturale prezente și viitoare”.

PSD pregătește noi măsuri pentru protecția produselor românești

Ministerul Agriculturii are în lucru două acte normative menite a proteja și promova produsele românești în marile magazine. Unul dintre aceste proiecte de acte normative prevede plafonarea adaosului comercial la produsele românești, în vreme ce al doilea prevede amenzi pentru retailerii care delistează produsele românești.

„Dacă un producător român oferă un preț mai mic decât prețul importat pentru același produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri. Este o amendă foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Proiectele de acte normative menționate vor fi puse în curând în dezbatere publică, urmând a fi adoptate în perioada următoare.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio...
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio (Dumnezeule!)' FOTO
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”