Rabla pentru utilaje agricole. Potrivit reprezentanților Guvernului, persoanele fizice autorizate ce activează în domeniul agricol vor putea beneficia de fonduri pentru a-și cumpăra utilajele necesare. Nu sunt multe condiții ce trebuie respectate pentru a accesa banii.
Astfel, fermierii își vor putea cumpăra tractoare și utilaje agricole noi în valoare de cel mult 55.000 de euro cu sprijinul financiar al statului, însă doar în schimbul utilajului vechi. Altfel spus, programul va fi asemănător cu Rabla pentru autoturisme sau electrocasnice. În urma analizării dosarului depus, beneficiarii vor intra în posesia fondurilor.
„Persoanele fizice autorizate ca producători agricoli vor putea să beneficieze de fonduri pentru achiziționarea de utilaje agricole autopropulsate cu un cuantum de cofinanțare din fondul Administrației Fondului pentru Mediu de 65%. Ce este nevoie pentru a fi eligibili? E nevoie de depunerea unei cereri și de alte criterii care vor fi detaliate în normele de aplicare care vor veni în curând după această hotărâre de Guvern adoptată astăzi”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În cazul persoanelor de sub 40 de ani, situația poate fi și mai îmbucurătoare. Rabla pentru utilaje agricole le poate oferi până la 80% din suma utilajelor, în timp ce celelalte categorii de fermieri vor beneficia de până 65% din suma utilajului dorit.
Printre condițiile impuse de program se numără și obligația ca, la trei ani de la primirea finanțării, persoanele fizice care au beneficiat de fonduri să se transforme în organizație juridică, respectiv persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. În cazul în care nu respectă această prevedere, va fi nevoit să returneze banii statului.
Bugetul programului Rabla pentru utilajele agricole va fi 500 de milioane de lei. Momentan, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare, însă nu au stabilit și când va fi demarat programul.
„Este un program-pilot, pentru că nu am mai finanțat până acum tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Finanțăm inclusiv accesorii auto noi, nepoluante”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.
Achiziția unui utilaj agricol nou prin programul Rabla se va desfășura foarte simplu: fermierul va casa un tractor sau utilaj agricol vechi; în baza dovezii, acesta va primi un voucher cu care va merge la un dealer, își va cumpăra un tractor sau utilaj aferent celui casat, însă doar în limita a 55.000 de euro. Pasul final este ca dealerul să depună decontul la Administrația Fondului pentru Mediu.