News

Racheta rusească scăpată de sub control s-a prăbușit pe Pământ. Unde a avut loc impactul

Racheta rusească scăpată de sub control la finele anului trecut s-a prăbușit pe Pământ. Anunțul privind locul impactului a fost făcut de Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.
06.01.2022 | 11:37
Racheta ruseasca scapata de sub control sa prabusit pe Pamant Unde a avut loc impactul
Racheta rusească lansată pe 27 decembrie a intrat în atmosfera terestră. Unde s-a prăbușit. Sursa foto: twitter.com
ADVERTISEMENT

O rachetă rusească scăpată de sub control în urmă cu 9 zile, despre care se spunea că se îndreaptă cu viteză spre atmosfera Pământului, a intrat în spațiul terestru.

Impactul a avut loc miercuri seara în jurul orei 22.00 (ora României), conform astronomului Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.

ADVERTISEMENT

Racheta rusească lansată pe 27 decembrie a intrat în atmosfera terestră. Unde s-a prăbușit

Partea superioară a rachetei rusești Perseus, componentă a proiectului Angara A5, s-a prăbușit pe Pământ, într-un mod necontrolat, miercuri seară, intrând în atmosferă deasupra Oceanului Pacific.

”S-a confirmat întoarcerea lui Perseus la ora 21:08 UTC pe 121 W 14 S în Pacificul de Sud”, a confirmat astronomul Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, într-un mesaj pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Impactul rachetei cu Pământul ar fi avut loc pe o porțiune de mare la est de Polinezia Franceză, scrie Space.com.

La decolarea de pe Pământ, Perseus cântărea aproximativ 19,5 tone, dar cea mai mare parte a sa era un propulsor. Cel mai probabil combustibilul a fost aruncat în timp ce era pe orbită, astfel că restul rachetei care a căzut pe Pământ a cântărit probabil aproximativ 3,2 tone, conform lui Anatoly Zak de la RussianSpaceWeb.com.

ADVERTISEMENT

”Mai mult ca sigur, cea mai mare parte a rachetei a ars în momentul în care a intrat în atmosfera Pământului”, mai spune McDowell, care a analizat datele de urmărire disponibile.

Astronomii au liniștit populația înainte de căderea rachetei: ”Nu va șterge umanitatea de pe fața pământului”

”Orice daună cauzată de resturile rachetei va fi minimă (ar putea zgâria acoperișul unor nefericiți, dar nu va șterge umanitatea de pe fața pământului)”, a scris McDowell pe Twitter înainte de a confirma întoarcerea.

ADVERTISEMENT

Astfel, astronomul a răspuns la un mesaj adresat de un utilizator care l-a întrebat dacă accidentul lui Perseus ar fi similar cu scenariul prezentat în ” Don’t Look Up”, film care spune povestea a 2 astronomi care încearcă să avertizeze oamenii despre o cometă mare aflată în drum spre Pământ.

Lansarea rachetei rusești a fost declarată inițial un succes, oficialii afirmând că toate operațiunile s-au desfășurat corespunzător. Dar amplificatorul a suferit aparent o defecțiune a motorului, împiedicând lansatorul să ajungă mai sus decât orbita joasă a Pământului.

ADVERTISEMENT
Tags: