News

Salvele electorale trase pe deasupra plajei Caelia pun în pericol o investiţie unică pe litoralul românesc. Cum ajung afaceriştii de bună credinţă victime ale luptelor dintre politicieni

O investiție de zece milioane de euro riscă să fie aruncată în aer de jocuri politice. Plaja Caelia din Mamaia se află în centrul luptei electorale pentru Primăria Constanţei.
16.05.2024 | 17:12
Salvele electorale trase pe deasupra plajei Caelia pun in pericol o investitie unica pe litoralul romanesc Cum ajung afaceristii de buna credinta victime ale luptelor dintre politicieni
Stelian Ion (dreapta), a ales plaja Caelia ca teren de luptă cu Vergil Chiţac pentru fotoliul de primar al Constanţei Foto: Hepta/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un articol publicat miercuri, FANATIK vă povestea şi ilustra cum în staţiunea Mamaia, în zona hotelului Caelia, se construieşte o plajă cum nu mai există pe litoralul românesc şi ale cărei dotări şi atracţii au potenţialul de a revitaliza această zonă care a fost ocolită de turişti în ultimele sezoane. Investiţia financiară este uriaşă, avantajele pentru comunitatea locală sunt şi ele evidente, însă atunci când în joc intră interesul politic nu mai contează nici binele comunităţii locale, nici valoarea turistică a proiectului sau efortul investiţional.

“Au rupt plasa şi au băgat telefonul prin gard, să filmeze”

Cu două săptămâni înainte de începutul verii şi cu aproape patru săptămâni înainte de alegeri, lupta electorală la Constanţa a ajuns la un asemenea grad de încrâncenare încât până şi investitorii serioşi ajung să fie victime ale luptelor dintre politicieni.

ADVERTISEMENT

Cel mai flagrant exemplu este legat de plaja Caelia, în amenajarea căreia s-au băgat până acum 7,5 milioane de euro, dar pe deasupra căreia rivalii politici trag săgeţi electorale care ameninţă această investiţie uriaşă a lui Alin Bucur.

Presiunile au început încă din pre-campania electorală, odată cu primele lucrări de amenajare a plajei. “Nu ne lasă în pace, pentru că trebuie să caute subiect de campanie şi poate constitui un subiect fierbinte. Asta nu e doar în dauna investitorului, ci în dauna tuturor”, atrage atenţia Roxana Cojocea, manager de locaţie.

ADVERTISEMENT

Betonul “văzut” de critici e de fapt lemn de cea mai înaltă calitate

În situaţia de faţă, plaja Caelia a fost aleasă ca teren de luptă de deputatul Stelian Ion, candidatul la Primăria Constanţa din partea Alianței Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei), şi actualul primar, liberalul Vergil Chiţac. Stelian Ion a făcut încă de la începutul lucrărilor mai multe filmuleţe pe care le-a postat pe TikTok în care a denigrat investiţia, atacuri venind şi din partea filialei locale a PUSL. “Urlau prin gard că sunt de la presă, au rupt plasa şi au băgat telefonul prin gard, să filmeze. Nu s-au prezentat cine sunt, nu au spus că ar dori să discute cu cineva de la noi, dar după aceea au postat acele filmuleţe denigratoare”, a povestit pentru FANATIK un angajat, martor al scenei.

Una dintre principalele acuze este legată de faptul că în construcţia dotărilor de pe plajă este folosit beton, lucru total neadevărat, inclusiv cele trei piscine fiind construite din lemn, aşa cum vă informam în articolul anterior.

ADVERTISEMENT
Cei care acuză că la construcţii s-a folosit beton se pot convinge la faţa locului că e vorba doar despre lemnFoto: Fanatik
Cei care acuză că la construcţii s-a folosit beton se pot convinge la faţa locului că e vorba doar despre lemn
Foto: Fanatik

“Este clar rea credinţă. Nu ne uităm la altele care sunt pe plajă, la toate hotelurile şi toate care sunt pe plajă din beton, care nu au teren şi totuşi au construit. La toate astea nu ne uităm, pentru că deodată a apărut un primar PNL (n. r. – Vergil Chiţac). A dat primarul o autorizaţie şi, uite, ne facem campanie pe autorizaţia primarului”, consideră reprezentanţii investitorului de pe plaja Caelia.

Investiţiile de pe plaja Caelia au atras şi atenţia… Poliţiei Criminalistice

Autorizaţia din partea Primăriei Constanţa a fost obţinută pe 18 martie 2024, iar lucrările au început pe 21 martie, moment în care au început şi atacurile cu substrat politic, iar investitorii de la Caelia au început să fie hărţuţi sistematic de diverse instituţii ale statului. “Ne spuneau doar: ‘Vrem să vedem şi noi ce faceţi aici. Noi avem voie să intrăm!’. Ăsta nu se numeşte abuz? În momentul în care tu nu vii cu un ordin de serviciu… Atât timp cât este un şantier, iar eu, beneficiar, am responsabilitate asupra şantierului, eu permit sau nu permit intrarea aici, pentru că există nişte obligaţii legale pe care eu ca beneficiar trebuie să le respect”, acuză reprezentanţii investitorului.

ADVERTISEMENT

Momentul culminant a fost reprezentat de o vizită inopinată a celor de la Poliţia Criminalistică. Când au fost întrebaţi care este scopul vizitei lor pe şantier, aceştia au motivat că sunt sesizări că se fură mult din zonă şi că au venit de fapt să îi ajute şi să îi prevină pe investitori.

“Le-am răspuns că noi suntem în regulă aici. Că ne ajutăm singuri pe partea asta cu hoţii. Găseau tot felul de motive să vină pe aici, de la toate instituţiile posibile şi imposibile. Iar în momentul în care erau nişte gunoaie pe plaja de lângă, care nici măcar nu e noastră, şi noi ne-am pus utilajele să strângem gunoiul, imediat au apărut cei de la Garda de Mediu, întrebându-ne ce facem. Instantaneu au apărut”, a dezvăluit pentru FANATIK, unul dintre membrii pazei de la plaja Caelia.

Zeci de controale pe plaja Caelia, nicio neregulă, nicio amendă

Că pretextul care a prins plaja Caelia la mijloc este unul politic o dovedeşte faptul că atacurile sunt doar unidirecţionale. “Din alte direcţii nu am avut semnale negative (n.r. – în afară de USR şi PUSL). Posibil ca doar aceştia să fie mai vehemenţi, pentru că ceilalţi au înţeles faptul că suntem în legalitate, facem o investiţie benefică pentru comunitate şi pentru imaginea staţiunii, că este o viziune nouă, de care s-ar putea lega noua strategie de dezvoltare şi de promovare a staţiunii”, a subliniat, la rândul său, managerul de locaţie Roxana Cojocea.

În ciuda articolelor şi filmuleţelor denigratoare, nici Stelian Ion, nici vreun alt critic nu a mers efectiv pe plaja Coelia, să discute cu investitorul şi să vadă în ce constau amenajările. Şi, totuşi, la sesizările acestora au răspuns mai multe instituţii, zeci de controale derulându-se încă din primele zile de la începerea lucrărilor. În ciuda tuturor verificărilor nu s-a constatat nicio neregulă. “Noi nu avem nicio amendă, nicio măsură complementară, nimic de genul ăsta…”, ne dau asigurări cei care pregătesc plaja Coelia pentru sezonul estival.

“Poate mulţi s-au speriat, crezând că vom construi blocuri. Exclus. Investim în turism”, admite managerul de locaţie. “Dar aşa e la noi, acuzăm şi până apare dezminţirea băgăm omul în probleme”, a mai spus Roxana Cojocea, pentru FANATIK.

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: “Cu astfel de amenajări de cinci stele pot să vină şi turiştii străini”

Beneficiarul deţine toate avizele şi documentaţiile necesare din punct de vedere legal şi are autorizaţie de construcţie emisă de primarul Constanţei, Vergil Chiţac, care, de altfel, salută astfel de investiții de lux, ce ar urma să atragă turiştii în staţiunea Mamaia. “Ce e rău în asta, legat de proiect? Ce vrem noi, de fapt, în stațiunea Mamaia? Eu chiar nu îi înțeleg pe oameni. Vrem să facem cumva să vină turiștii aici, plajele s-au extins considerabil. Am avut probleme și toată lumea a reproșat că sunt prea late plajele.

Cum facem să devină, iar, atracție turistică stațiunea Mamaia: astfel de amenajări pe plajă, demontabile, de cinci stele, sunt o soluție, din loc în loc. Așa pot să vină turiștii străini, care sunt obișnuiți cu astfel de locuri, dar și turiști români”, aprecia primarul Constanţei luna trecută, la trei săptămâni de la începerea lucrărilor.

De altfel, plaja Caelia promite să devină atracţia litoralului românesc, cu un concept total nou, nemaivăzut în ţara noastră. Între altele, aici vor fi trei piscine direct pe plajă, două beach-baruri ultramoderne, aproximativ o mie de șezlonguri cu umbrele ce pot fi reglate din buton şi se învârt după soare, pe bază de senzori. Într-un episod viitor FANATIK vă va prezenta documentele care atestă că totul aici funcţionează perfect legal, iar luptele electorale pun în pericol o investiţie de milioane de euro şi afectează comunitatea locală.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu...
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost lăsat să își vadă copiii
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”