Editoriale

RADAR TV: Domnu’ Christoph, numele dvs. e „Messerschmitt!”

• Senzaţional dialog la Digi Sport. Dănciulescu: ”De ce sunt delegaţi la meciurile noastre arbitrii care ne-au făcut probleme în trecut?”. Naum: ”Ca să-şi îndrepte greşelile!”....
09.10.2016 | 22:36
RADAR TV Domnu Christoph numele dvs e Messerschmitt

• Senzaţional dialog la Digi Sport. Dănciulescu: ”De ce sunt delegaţi la meciurile noastre arbitrii care ne-au făcut probleme în trecut?”. Naum: ”Ca să-şi îndrepte greşelile!”. Povestea avea, însă, un alt substrat, dezvăluit la acelaşi post tv de Ioan Andone: ”Am auzit că, de fapt, Deaconu se ocupă de CCA, că Vassaras doarme. Jocurile trebuie făcute pentru Steaua. Referitor la subiectul în cauză, Ioana Cosma căuta explicaţiile, pe sport.ro. I-a răspuns, genial, Adrian Porumboiu: “Păi asistenţii care conduc CCA dau din fanioane după muşte. Ce să-i înveţe ei pe arbitri? Vassaras e băiat deştept. Fraierilor aşa le trebuie…” Nu comentăm obiceiurile oamenilor, dar am aflat din surse proprii că domnul Vassaras nu crede în lacrimi, decât de la patru’ de grade în sus. O fi şi asta o cauză a mahmurelii de la CCA…

• La sport.ro s-au difuzat imagini de la o sindrofie cu ştaif, în timpul căreia doamna Mariana Bitang l-a interpelat pe George Copos, printre baloane: ”Aţi scos banii pentru Rapid?”. A urmat o replică memorabilă, din ciclul… : ”Doamna, Bitang, se scufundă planeta!” Aşa o fi, cel puţin pentru fostul rege al savarinelor, pentru că, potrivit postului B1TV, lui dom’ Jorj nu-i prea mai merg afacerile. Problema e, însă, alta. George Copos a făcut puşcărie (şi) pentru alţii, care au ştiut să-şi şteargă bine urmele. Blatiştii din personalul de Liga 1 sunt daţi jos în camp şi luaţi la şuturi, în timp ce marii blatişti (cum vorbeşte lumea că ar fi unii de la Loteria Naţională, că tot vorbeam despre dl. Copos..) călătoresc nestingheriţi la first class, scuipă academic pe fereastră şi râd în continuare de noi.

• Pinalti a primit cadou 7 ani de puşcărie, după blaturile din Dosarul Microsoft. L-am văzut pe Antena 3, dezvinovăţindu-se la fel de penibil ca în perioada în care îi arăta Tolontan rahatul de sub preş la Procesul Etapei, Radu Moraru îl făcea de două parale cu Detectorul de Minciuni, iar el jura că n-a călcat decât în magiun. “Magiun” Barbu, pour les connaisseurs, care era ca şi “Flocea” Marin, unul dintre antrenorii “trântitori”, preferaţi de echipele de talia Ceahlăului. Nu facem politică, nu intrăm în hăţişurile Dosarului Microsoft, dar oare cum se face că presa sportivă a tras semnalul de alarmă în privinţa foştilor oameni de fotbal controversaţi, cu mult înainte să se prindă şi aşa zişii “jurnalişti de investigaţii”, care o ard aiurea pe bani incomparabil mai mulţi? Iată cum se leagă escrocheriile între ele, cu iţe invizibile, pe sistemul cine fură azi un “pinalti”, mâine fură o întreagă industrie, un partid, un fond european şi… cam tot ce mai e de furat prin mioriticele noastre locuri. Şi în restul societăţii e tot ca-n fotbal. Tot cu valize se fac şmenăriile, doar vremurile se schimbă, că bunele maniere rămân aceleaşi. În schimb, Gheorghe Ştefan, urmaşul Vrânceoaiei, îşi iroseşte în continuare la şmotru neuronii încă în putere, încercând să priceapă cum de l-au prins. Aia e problema, cum l-au dibuit, nu de ce a comis-o. V-aţi prins?

• Emisiunea „Replay” ar trebui clonată, mai ales pentru cei mai tineri iubitori ai fotbalului, pentru că au ce învăţa. Spre exemplu, Marius Mitran ne-a reamintit tuturor că titulatura „Craiova Maxima” este creaţia regretatului Ioan Chirilă. De asemenea, în anii ’80, Traian Radu Ungureanu, alias „TRU”, este părintele expresiei „Universitatea de fotbal Craiova”, enunţată în paginile Vieţii Studenţeşti. Astăzi avem jurnalişti care ne oferă vitralii „incredibile” cu „fotbalişti în faze de gol” şi reporteriţe june care întreabă, zâmbitoare, la microfoane mai înalte ca pompa de bicicletă „cum v-aţi simţit când v-a murit cel mai bun prieten?”…

• Am aflat de pe Look Tv că Gigi Neţoiu îşi pregăteşte revenirea în fotbal, dar nu la Dinamo ci la un club apropiat de centura Bucureştiului. Informaţia n-a răsuflat şi la alte televiziuni, semn că, uns cu toate alifiile, aşa cum îl ştim, „Comandantul” îşi pregăteşte come-back-ul mai abitir decât Contele de Montă Tristă, metodic, aşa cum pe vremuri urmărea cetăţeanul cârtitor cu perseverenţă, până la groapă şi uneori chiar şi după aceea.

• La Digi Matinalul de sâmbătă dimineaţă am rămas “ştupefiat”, vorba lui Nea Puiu, când Viorel Grigoroiu a râgâit (la propriu!) în direct:”Grââââh!!!”. Dom’le, ce motan a întâia, mai ceva ca “motanul” Bogdan Stancu, care toarce numai când marchează din “11 metri”. Pe ăştia care se “scapă” în direct îi sună nevestele numai de Ziua Internaţională a Animalelor. Atât de grandioşi sunt, încât şi atunci când se duc la megalomarket până şi uşile li se deschid înainte…

• La Digi Sport am văzut, în direct, gafa ultimei etape, petrecută în timpul meciului Concordia – Pandurii. Constantin Grecu şi-a dat atât de hain cu stângu-n dreptul, încât s-a prăvălit în mocirlă, într-un hohot general, izvorât din tribune. Aceştia sunt fotbaliştii mediocri din Liga 1, care cer salarii mari, care cad frânţi când ţi-e lumea mai dragă şi cărora nevestele le mai fac, din recunoştinţă, încă o omletă, dimineaţa. Ce-o fi fost cu Grecu, o fi prizat tutun umed, ca finlandezul Eremenko, proaspăt suspendat pentru 30 de zile? Neah… Există altă explicaţie: Puţină lume îşi închipuie cât de bun e lichidul cefalo-rahidian de cimpanzeu, dres cu suc de lămâie şi cu un pic de whiskey…

• Mihai Mironică a spus ceea ce puţini au curaj, pentru că majoritatea realizatorilor tv fac sluj în faţa „Regelui”: ”Hagi este un conducător care se plânge că n-are jucători la loturile naţionale, deşi are nu mai puţin de 17…” Cum e cu prigoana asta? Răspunsul, slugarnic şi deloc justificat, a venit de la Adi Costeiu: ”Nu pot să nu remarc că ai spus-o cu oarecare răutate”. Îl contrazic. Ura, ca şi tupeul, desfigurează chipuri, schimbă oameni şi distruge prietenii. Nu vi se pare că, de când s-au lăsat de fotbal, unii foşti campioni au început să calce pe bec, pretinzând mai mult decât li se întinde plapuma, în timp ce presa primeşte castanele? Atenţie, dragi cititori, orice diversiune, indiferent de nivel, debutează cu o manipulare a opiniei publice împotriva instrumentelor media, care sunt forţate să nu mai relateze situaţia coerent şi corect. Atenţie…

• La TVR, Ovidiu Ioaniţoaia a sesizat excelent: „S-a văzut că, înaintea meciului cu Armenia, jucătorii au respirat alt aer ca până acum”. De altfel, modul în care s-a făcut joncţiunea între „garda veche” şi junii fotbalişti precum Rotariu şi Marin a fost subliniat de selecţioner: ”Echipa naţională ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte cluburi din Liga 1, la capitolul promovării tinerilor.” Şi uite aşa, neamţul i-a stuchit, elegant, între ochi pe dâmboviţenii care îl acuzau, mai mult sau mai puţin metaforic, că are de a face cu niscaiva struguri acri, la care dumnealor nu pot ajunge.

• Bună gluma lui Marian Olaianos, care l-a avut invitat la microfon, chiar pe stadionul unde am învins Armenia, pe Mihai Stoichiţă: ”S-a auzit la Radio Erevan că Ioaniţoaia va bea dimineaţă cafeaua cu Burleanu, iar Marius Mitran este suporter dinamovist”. Adăugăm o ştire de senzaţie, încă nedezvăluită: Meme Stoica îl curtează pe Claudiu Răducanu să scrie, împreună cu noi, următoarea rubrică „Radar TV”.

• Arbitrul rus Bezborodov merită felicitări pentru felul în care a abordat începutul meciului de la Erevan. Probabil, niciun „fluieraş” din Liga 1 n-ar fi acordat un penalty oaspeţilor în minutul 3 şi n-ar fi eliminat un jucător al gazdelor. În ciuda protestelor armenilor, rusul a fost de neclintit. Un exemplu şi pentru Grupul de Reflexie şi Sarmale de la CCA…

• Am aflat de la Look Tv că antrenorul armean Varujan Sukiasyan a fost şeful administraţiei cimitirelor din Armenia. Bănoasă muncă, incomparabil cu aceea de funcţionar la hotline-ul de ratat calificări. La ţintirim, chiar şi la un 0-5, mai pică o prescură, o colivioară „şoa la crem”, un covrigel… Plus că groparii au un obicei pe care l-au deprins şi unii fotbalişti: pe terenul de joc, când nu-i vede nimeni, nu pun pe limbă pic de spirtoasă. În schimb, când ies în lume, se dau beţi mangă, ca să nu-şi strice imaginea, iar apoi îşi pun prietenii din media să facă scandal pe tema „de ce nu e convocat Cutărescu la echipa naţională?”.

• Mihai Stoichiţă a devenit Oracolul de la TVR, după ce a prevestit o victorie la scor pentru „tricolori”. Performanţa e cu atât mai importantă, având în vedere că antrenorul fusese unul dintre contestatarii lui Christoph Daum, iar Naţionala nu mai câştigase un meci oficial de la cel cu Feroe, care ne adusese calificarea la Euro. Mai mult, acest 5-0 ne-a scos din starea cârtitorului de la Hamangia şi ne-a făcut, pe mulţi dintre noi, să punem în pericol recordurile în materie de frenezie, marca Ilie Dobre. Iar rezultatul final, ca şi reuşita debutului lui Marin, i se pot „reproşa” tot lui Daum, care a arătat încă o dată, că este un excelent motivator. Altceva mi-a creat, însă, un zâmbet trist. Chiar şi la 4-0, românii păreau crispaţi. Aveau şi de ce, dacă amintim ultimele rezultate, dar tocmai acest ingredient trebuie readus la echipa naţională de actuala conducere tehnică: bucuria de a juca fotbal! Pentru că, dacă nu munceşti cu plăcere, nu-ţi iese nimic!

• În minutul 43, la unica fază periculoasă a armenilor, comentatorii Olaianos şi Hossu Longin tresăriseră. Dincolo de morcovul pe care deja l-au naturalizat după zeci de transmisii tv încoace şi dincolo chiar şi de frunzele care răsar rebele din leguma portocalie, cei doi au conchis prin vocea unanimă a lui Emiluş: ”De la acel 4-0 cu Germania, n-am mai intrat cu un asemenea scor la pauză!” Ei, băieţii n-au observat, că erau ocupaţi cu stresul, dar la meciul cu Armenia, „tricolorii” au suferit o operaţie de imagine. Sigur, au mai încercat să-şi facă un lifting suplimentar şi în repriza a doua, dar, dincolo de scor, încă n-a ieşit chiar atât de bine ca silicoanele televizate ale lui Kim Kardashian, că tot vorbim despre un context armenesc… Să vedem cum vor sta lucrurile în Kazahstan.

• Succesul tinerilor Răzvan Marin şi Rotariu (putea fi pe acolo şi Andrei Ivan, dar poate la următoarea convocare…) este demn de aplauze, mai ales în ce-l priveşte pe primul, care a debutat cu gol. Dincolo de mâna noului antrenor, care i-a transformat pe jucători din drezine în avioane cu reacţie letală, ambiţia acestui mare ambâţ de chin ofensiv a fost un îndelung preludius defensivus interruptus, cu doi foşti selecţioneri, cărora ingraţii jucători le furau zarurile, apoi paharele de pe noptieră, cu placă dentară cu tot, plus jumătate dintre tovarăşii de şpriţ, tabinet şi popa – prostu’, de la nivelul înalt al FRF.

• La sfârşitul marşului triumfal de la Erevan, pe TVR 1, TVR Internaţional şi la TVR 3 au fost reluate fazele golurilor, cu comentariile originale, de parcă snopisem din nou Germania sau cine ştie ce altă mare echipă. Să fim, totuşi, rezervaţi, măcar înaintea partidei de marţi. Emoţiile le-am băgat de la noi din burtă, ca să nu se vadă că meciul a fost un măcel desăvârşit. Pân’ la urmă, adversarii au jucat exact ca-n „Dansul săbiilor”, opera conaţionalului lor Haciaturian sau altfel spus, Christoph Daum a venit să joace kazacioc cu martirul Sukiasyan, care a primit cea mai mare bătaie din istoria armenilor în preliminarii. În ce ne priveşte, cum ar zice Hamlet, un fost mare internaţional dintr-o altă adversară din grupa noastră, Danemarca, „domnu’ Christoph, numele dumneavoastră e Messerschmitt!” Şi chiar dacă exagerăm puţin, o facem aşa, de moral, pentru că după atâtea „ştăngi” primite v-aţi câştigat dreptul la o bombonică, iar noi avem „ocazia prilejului”.

• Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.