Fotbal international

RADAR TV: Nebunul a atacat, letal, Regele!

* Şumudică este, într-adevăr, "astral"! Echipa lui a bătut Viitorul, trupa cea mai lăudată din ultima vreme. În privinţa formaţiei lui Hagi, Ioaniţoaia a pus degetul pe rană: "Subliniind...
22.02.2017 | 00:05
RADAR TV Nebunul a atacat letal Regele
ADVERTISEMENT

* Şumudică este, într-adevăr, “astral”! Echipa lui a bătut Viitorul, trupa cea mai lăudată din ultima vreme. În privinţa formaţiei lui Hagi, Ioaniţoaia a pus degetul pe rană: “Subliniind că Gică face o treabă excelentă la Ovidiu, unde a construit un adevărat imperiu fotbalistic, scriam deunăzi că echipa lui, deşi conducea detaşat în clasament, nu prea avea faţă de campioană. Din cele 6 puncte la care se distanţase atunci de Steaua au mai rămas 3 după ce a pierdut la Giurgiu, ba şi fără drept de apel. Cu părerea de rău a celui ce elogiază demersul lui Hagi, notez că Viitorul a arătat că nu-i place şi nu-i prieşte să joace sub presiune. În urma eşecului de duminică, mulţi şi-au reamintit că trupa lui Hagi a clacat în play-off-ul precedent: a obţinut o singură victorie în 10 partide” Punct ochit, punct lovit! Până la urmă, a fost ca la şah: Nebunul a atacat, letal, Regele! De altfel, chiar şi orgoliosul Hagi a recunoscut, pentru Dolce Sport: “Am fost inexistenţi pe teren!” Până la urmă, indiferent de poziţia din clasament, Viitorul împrumută uneori din aura pomului lăudat la care e mai sănătos să te duci cu sacul deja burduşit, ca să te păzeşti de deziluzii.

* Petre Marin l-a felicitat pe fiul său, Răzvan, pentru faptul că a refuzat oferta Stelei în vară, mai ales că problemele cu Armata s-au acutizat şi au culminat cu schimbarea denumirii clubului. “E cu atât mai bună alegerea că nu s-a dus la Steaua, de când cu această lipsă de identitate, cu scandaluri, cu ba e FCSB, ba nu e FCSB… E drept, au fost discuţii avansate cu cei din conducerea Stelei. M-am întâlnit de câteva ori şi cu Meme şi am vorbit despre transfer. Aşa am considerat, împreună, la vremea respectivă, că nu este momentul ca Răzvan să plece la Steaua”, a spus Petre Marin, la DigiSport. Una peste alta, cu tot tam-tamul din ultima vreme, clubul lui Becali a reuşit cea mai tare performanţă din industria multilateral dezvoltată: Să fii cel mai… refuzat la import!

ADVERTISEMENT

* Ce ţi-e şi cu exclusivităţile astea… Ce dovadă mai bună este că nu există veşnicie, decât “concurenţa” celor de la GSP… Spre exemplu, ştirea care se referea la împrumutul steliştilor Enceanu şi Chitoşca la FC Braşov a fost publicată, exclusiv, în premieră, de colegii de la fanatik.ro. Evident, după două ore, exclusivitatea a “zburat” pe site-ul GSP. E a lor, ce mai! Păi ce, noi avem surse cu cosmos de stele pe umeri, cum are Tolo?… Sincer, ne bucură că suntem atât de apreciaţi, dar problema apare când deja tipul ăsta de “amor” devine obişnuinţă. Mai domol, dragi confraţi, mai domol şi nu vă înghesuiţi ca fata mare la măritat! E loc pentru toată lumea…

* Steaua Armatei pare un pamflet şi va fi tratată ca atare. Dovada vie este ştirea de pe fanatik.ro, care anunţă cooptarea lui Claudiu “Blocnotes” Răducanu pentru postul de antrenor secund. Alte reflecţii sunt de prisos.

ADVERTISEMENT

* Din povestirea partidei Poli Timişoara – Poli Iaşi (scor 2-1), marca Bogdan Cosmescu de la Dolce Sport, am aflat că Ştefănescu nu este doar un simplu fotbalist, ci o întreagă planetă. Altfel nu se explică modul în care “se învârteşte în jurul propriei axe”. Fabulos! De la fabulă, evident! Păi la aşa cazan de meci, aşa “subtitrare”! Până la urmă, fiecare partidă are comentariul meritat (în general pe “axa” de la prost spre dezastruos), deşi “clasici” precum George Dobre, Emil Grădinescu sau Andrei Niculescu nu pot lucra, în acelaşi timp, la toate televiziunile!

* Ionuţ Popa, antrenorul Timişoarei, are haz: “Dom’le, sunt nervos! Am fost tot meciul. Vreau să fac un denunţ: Florin Prunea, preşedintele de la Poli Iaşi, m-a bătut la tenis cu piciorul. Şi aşa m-a ajutat Dumnezeu să-mi iau revanşa!”. Ei, da! Asta înseamnă să nu fii scorţos, să ai simţul umorului şi să mai ştii şi carte, pentru că, fără un antrenor învăţat, Poli era demult în liga a doua, la ce echipă “fruncea” second – hand au bănăţenii.

ADVERTISEMENT

* Dinamo – Botoşani (scor 1-0) a fost meciul care ar fi trebuit să-l trimită pe Emil Grădinescu la oftalmolog, pentru multe ore de analize şi de picături. “Fază foarte grea”, a perorat comentatorul Dolce, în momentul în care Nemec se afla într-un ofsaid de numai… 2 metri. Grădinescu simte nevoia să dea verdicte, atât finale, dar mai ales preliminare, pe sistemul “să zică şi nea Ion, că şi el e om”. Asta se numeşte frustrare şi nu mă mai miră că, în urmă cu mulţi ani, toată presa sportivă râdea de el, de dinamovistul Emil, că-i spărseseră geamul maşinii tocmai fanii echipei favorite, din pricina comentariilor neinspirate!

* Florin Răducioiu, fostul dandy care înnobila cu golurile sale fotbalul românesc al anilor ’90, a inventat romtaliana de oaie! Prezent în studioul Dolce, la emisiunea lui Silviu Tudor Samuilă, ex-atacantul lui Milan a recidivat, amintind de perioada în care uitase limba română, la nici o lună după ce se transferase în Italia şi când întreba imberb, pe aeroportul Otopeni: „ Come si dice, în România?….etc etc”. Ei, acum, pe lângă accentul „spaghetti”, a căpătat şi un tic verbal… ovin, căruia i se adaugă şi o doză de agramatism. ”Beee… cutare are nevoie de principii de joc. Beee…să-şi construiască echipa care el doreşte”, a tot comis-o săracu’ Radu. Tot el este inventatorul de drept al expresiei năucitoare „autostimă”. E trist când o legendă devine mobilă de interior. În rest, „forza!”…

ADVERTISEMENT

* Şocul PSG-Barcelona (scor 4-0) a năucit multă lume. Iată de ce, comentatorul Costi Mocanu, de la ProTv, nu putea să nu se molipsească. „Neymar s-a accidentat la şiret”, a pamfletat Costi, deşi brazilianul chiar fusese faultat şi şi-a revenit destul de greu. L-a urmat, îndeaproape, colegul Felix Drăghici, cu remarca:” Mingea zburdă în imaginaţia spectatorilor, dar se duce pe lângă poartă”. Ei bine, Costi nu s-a lăsat şi a „contraatacat” decisiv:” Messi are cinci trofeuri Balonul de Aur!”, semn că protevistul mai devine şi el, din când în când, un leu în jungla comentariilor după ureche. Vorba cuiva, dragă „leurilor”, vă dorim numai „succesuri”, atât în viaţă cât şi peste hotare!

*„Amurgul zeilor” şi „căderea imperiului Barcelonei” au fost expresiile cel mai des folosite în timpul măcelului de pe „Parc des Princes”. În realitate, Barca n-a amintit nici măcar un moment de jocul său din perioada de glorie, în timp ce PSG a demonstrat modul cinic în care vopsitul Messi poate fi blocat la centrul terenului. Echipa lui Luis Enrique (un antrenor care-şi dă doctoratul cu lucrarea „Drepturile taurilor în corida contemporană”) arată cel mult ca Muzeul Figuranţilor de Ceară. Apropo de încercarea de „remontada” (altă expresie – şablon a comentatorilor de pe la noi…), l-am auzit pe Andrei Niculescu de la Digi cu o elucubraţie care ne-a făcut urechile vraişte:” Cu renta cu care viajezi după meciul tur, trebui’ doar să joci corect”. Acum, serios, dacă pe vremuri până şi Meme Stoica îşi permitea „licenţe” (recunoaştem, d-alea bune), de ce să nu-şi permită şi clasicul în viaţă Niculescu?

*Lui nenea Şumi cred că-i lipseşte Rapiduleţu’! Păi, n-aţi văzut, în timpul meciului cu Genk, când se prăvălise baba de belgian peste unu’ de-al nostru (nu ştiu exact despre cine era vorba, că şi acum se căznesc muncitorii să-l scoată de sub iarbă…), Şumi a prins steagul asistentului, fanionu’, na, şi l-a agitat, aşa, haiduceşte, ca impiegatul de mişcare… Mişcarea în „optimi”, domnu’ Şumudică, pentru că în prima manşă aţi cam deraiat, cu tot cu călcâiele şi cu loburile „de efect”, unde mai pui că pe alde Teixeira, Budescu şi Ioniţă ar trebui să-i ungi un pic cu alifie, leac pentru sindromul ratărilor.

*În săptămâna în care Dinamo şi Andone au divorţat amiabil, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor, Adrian Mutu a dansat, pentru a treia oară, Valsul Miresei. Nea Ando, ce să-i faci, ca să aibe impact revoluţia la Dinamo, tre’ să cadă şi câteva capete… Interesant e că, în locu’ lu’ matale a fost adus Cosmin Contra, aşa cum de altfel a anunţat, în exclusivitate, fanatik.ro! Iată că se reface o echipă celebră, care pe vremuri făcea furouri prin dormitoare, dar şi pe gazon. Păi şi fără Mister, dragă? Iar l-aţi trecut pe linie moartă? Cred că pe undeva se exagerează, mai dă-o-n Laura Andreşan de treabă! Asta-i strategie? Quel bordel! (n.r. ce aiureală!)

*Aflată în platou alături de Ioana Cosma, Ana Maria Prodan i-a mărturisit, în direct, lui Mitică Dragomir, că-l iubeşte. În schimb, fostul şef al Ligii a spus ceva şi mai interesant:” Ana ar putea conduce LPF şi FRF mai bine decât cei care sunt în frunte, acum! De ce să nu fie condusă FRF de o femeie?”. Acum, serios, de ce nu? Femeia a arătat că se pricepe şi la meseria de impresar, ştie şi fotbal (e drept, mai puţin mini-fotbal, ca alţii) şi mai e şi „oamă” de afaceri, pentru că în toate există o afacere. Iar dacă marele Dostoievski a spus că „frumuseţea va salva lumea”, atunci de ce n-ar sta lucrurile aşa inclusiv în cazul FRF? Cum adică şi „unde să-i mutăm pe actualii conducători?”… Păi, simplu. La demisol, unde funcţiona, pe vremuri, departamentul Masturbarea pe Internet, condus de Robert Sandu…

*Faptul că derapajele lexicale şi nu numai marca Hagi sunt taxate, inclusiv în cadrul acestei rubrici, l-a făcut să gâfâie de oftică pe Andrei Niculescu, un tip strâns cu uşa constant de simţul umorului. „Hagi e tratat mizerabil în presa de la noi, în ziare şi la televiziuni”, s-a repezit el, cu turbăciune. Sigur, numai pe mediocri îi deranjează ironia, dar lucrurile stau şi mai… altfel decât par la prima vedere, adică doar nişte „glumiţe”. Dincolo de toate, Hagi are o IMAGINE! Indiferent cât de bun eşti pe terenul de joc şi cât de inspirat de dovedeşti ca investitor şi ca manager, a cunoaşte limba ţării tale (pe care ai reprezentat-o şi speri s-o mai reprezinţi) ţine de respectul faţă de patrie, de educaţie şi de tine însuţi. Ceea ce este esenţial pentru oameni ca Beckenbauer, Platini şi chiar Maradona, uriaşi sportivi care s-au educat din mers şi s-au „mobilat” în timp, trebuie să fie la fel de important şi pentru alţii care, indiferent la ce cluburi au jucat în străinătate, din punct de vedere intelectual bat în continuare poarca, pe uliţa dintre ignoranţă şi manea. Altfel fie spus, „mizerabil” e să „viajezi”, nu să vorbeşti corect şi să te auto-perfecţionezi!

*Tot fanatik.ro a anunţat, în exclusivitate, că Gigi Becali s-a săturat de Tamaş, căruia îi va face vânt la vară. Motivul? Nu pileala ca idee, ci faptul că „a venit mirosind a băutură la antrenament, iar când fost beat nu a mai venit deloc”. Din păcate, indiferent de „pasiunile” sale, Tamaş n-a înţeles nimic din povestea vieţii lui Ştefan Iovan, pe care, Piţurcă l-a adus antrenor secund la Steaua, punându-i doar două condiţii. Citez:”Fane, unu: Să nu vii matol şi doi, să vii!”. Iată ,însă, cum stau lucurile, în situaţia de faţă, din prisma poeziei populare neaoşe: „Zdrobit în bodegă Găbiţă căzuse/ Şi prin multe şanţuri chinuit zăcu./ Jelindu-şi paltonu’ ce tare-i plăcuse/ Pe care, de altfel, cu sete-l bău…”

*Cum vi se pare marca înregistrată „Fotbal Club Sporting Becali”? Sau “Faci Cum Spune Becali”? Te-ai prins Reghe? J Cum adică „ţine de cultul personalităţii”? Nu, n-aţi înţeles. Nea Gigi doar face repetiţii cu tribunele goale, ca să-i cânte şi lui, mai încolo, imnul „Moşule ce tânăr eşti, la al 16-lea Congres!”

*De la Gsp am aflat de ce Belodedici îl susţine pe Florin Talpan, pentru a deveni preşedintele CSA Steaua:” A fost trimis în Afghanistan şi în Kosovo!”. Iată că, după Lăcătuş, o altă fostă glorie a Stelei pune osul pentru echipa Armatei. Nimic mai brav! La tragerile de noapte, Lăcă şi Belo, doi artilerişti membri în Parteneriatul pentru Fasole, vor să ducă la bun sfârşit operaţiunea „Furtună sub pături”: Azi e 9, mâine-i 10, puşca mea şi NATO trece!”

*În sfârşit, suntem salvaţi! Am aflat de la RTV că Borcea Cristian a mai lăsat din preţ, de la 3 milioane de parai la 2 milioane şi numai 800 de miare, pentru apartamentul din Miami. Chilipir, nu alta! Acu’ ne-am trecut toţi pe lista de aşteptare, că pentru noi banii nu sunt o problemă, fiindcă n-avem. În schimb, vă daţi seama prin ce stări trec unii domni, aflaţi la bulăul de maximă securitate, în restul timpului în care nu fac copii cu dame de lux? Visează livezi cu fructe de mare, ascultă manele second hand şi când respiră greu şi-i înţeapă inima din pricina whishey-ului de pufoaică, nu-şi amintesc unde şi-au lăsat ciorapii.

*Deşi e frig, Georgică Dobre umblă în continuare cu capul… gol. Omuleţul nu se lasă şi ne oferă o nouă şi preţioasă materie primă pentru rubrică, atât de bogată în savoare că râd până şi curcile. Hai, că pe aia cu „Hellas Verana” am înţelege-o, pentru că nu-i uşor să comentezi la tv mai rapid decât ai izbutit să ocoleşti şcoala. Dar faptul că X „a făcut henţ cu mâna” e mai greu de îngurgitat. Nu râdeţi, că omuleţul ar putea avea mai mult noroc în viaţă ca noi toţi, la un loc. Sub deviza „Tăntălăi din toate ţările, uniţi-vă!”, pogăniciul suportat de Digi ar putea apela cu succes la fondurile UNICEF pentru… cauze pierdute.

*„A fi oltean înseamnă a avea geniu”, scria Marin Preda. Din păcate, l-aş contrazice! Să joci atât de prost şi să-ţi dai cu stângu-n dreptul când prinzi FCSB într-o formă atât de năucă, înseamnă că ori nu-ţi cunoşti interesul, ori că şansa trece pe lângă tine mai abitir ca expresu’ de Ciulniţa. Ceea ce ar fi foarte probabil, având în vedere că de 20 şi mai bine de ani n-ai mai pus laba pe vreun trofeu, ba mai mult, ţi-a făcut şi FRF-ul cuib în Liga 1, ca berzei chioare, ca să nu fii dat afară din istorie. Şi da, parafrazându-l un pic pe Sabin Gherman, sâmbătă mi-a fost un pic ruşine că sunt oltean!

*Reghecampf este Iepuraşul Talpă Iute, în relaţia strict profesională cu Mulţescu. Beculeţele care s-au aprins, pe rând şi toate deodată în pomul vieţii antrenorului Gigi sunt următoarele: Steaua – Gaz Metan 3-0 (2013), Dinamo – Steaua 1-2 (2013) şi în turul acestui campionat, Steaua – CSU Craiova 2-1. Adică, patru din patru (cu tot cu perla de sâmbătă) victorii pe barba lu’ Reghe. În plus, Mulţescu are, contra Stelei, un palmares fulminant care conţine 19 bibelouri: 3 victorii, 3 remize şi 13 înfrângeri glorioase. Şi ca să fie tabloul complet, colegul Cristi Coste face mişto în redacţie, de noi, oltenii: „N-aţi mai bătut Steaua din 2002, când nu exista facebook, când s-au eliminat vizele Shenghen şi când Gigi nici nu venise la echipa roş-albastră”. Dom’le, oameni răi şi fără suflet! Da’ chiar nu v-aţi prins că oltenii-s masochişti? Aşa ne place nouă, dom’le, să ne bată lumea cu lanţu’ ud!

*De trivialitatea stupidă a caracterului unor fotbalişti precum Andrei Ivan ar trebui să ne ferim! Păi dacă la capitolul freză, fiţe şi gagici stăm bine, oare nu trebuie să „recuperăm” la capitolul „dăruire pe gazon”, cum zicea Angelo Niculescu? Există o lege a compensaţiei, chiar şi pentru gloabe…

Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.

ADVERTISEMENT