Fotbal intern

RADAR TV: Primarul Timişoarei se crede Gigi Becali şi toţi deontologii anti-Alibec

• Confratele Mugur Băileşteanu a postat pe o reţea de socializare: ”Apropo de disputa dintre cluburi private (pervertite, în accepţiunea ultraşilor de pe stadioane) şi cluburi de stat...
27.10.2017 | 11:40
RADAR TV Primarul Timisoarei se crede Gigi Becali si toti deontologii antiAlibec

• Confratele Mugur Băileşteanu a postat pe o reţea de socializare: ”Apropo de disputa dintre cluburi private (pervertite, în accepţiunea ultraşilor de pe stadioane) şi cluburi de stat (lăudate chiar pe site-uri de sport, că, vezi Doamne, ce spectacol fac galeriile prin Liga a 4-a), am şi eu o întrebare: este normal ca un primar să-şi ameninţe jucătorii şi antrenorul? Ca să exemplific, am citit o declaraţie a primarului Timişoarei, Nicolae Robu, care avertiza că îi dă afară pe antrenorul Ionuţ Popa şi pe jucătorii care se plâng de condiţiile proaste de la ACS Poli Timişoara. Nu sunt avocatul lui Ionuţ Popa, dar nu pot să nu constat că este tehnicianul care a preluat această echipă ca şi retrogradată, s-a trezit în prima ligă cu o săptămână înaintea startului noului sezon, a plecat la drum cu o penalizare de -14 (minus paisprezece!) puncte şi a menţinut miraculous formaţia în Liga1! Mai mult, ACS Poli a jucat finala Cupei Ligii şi semifinalele Cupei României!! Iar primarul, pe bani publici, se crede un fel de Gigi Becali, care îşi bălăcăreşte antrenorul şi jucătorii… Măcar Becali face asta pe banii lui, spre deosebire de Robu.

Acum, întreb şi eu: ce este mai nociv pentru fotbal, un patron care are impresia că le ştie pe toate (şi dă cu mucii în fasole de atâtea ori!) sau un edil care îşi permite să-şi ameninţe tehnicianul şi fotbaliştii numai prin prisma faptului că este, efemer, la cârma unui oraş şi crede că se poate juca de-a proprietarul unui club de fotbal, pe banii cetăţenilor?”. Răspunsul nostru este simplu: “AI DREPTATE, PRIETENE!”. Dacă o lungim, ne trezim că avem de a face cu ditamai problema socială, pentru că acest caz nu este deloc singular. Aşa se comportă micii dictatori, puşi în posturi publice, în administraţie sau cocoţaţi în fotolii din care se văd obligaţi să ne tragă de urechi. Drept şi prin urmare, pe cerul patriei – cârduri de şomeri, antrenori, IT-işti, studenţi eminenţi, ingineri care dau iama la căpşunat, scriitori şi alţi fraieri care au făcut “carte” şi şi-au respectat profesiile – dau roată ambasadelor, doar-doar vor fi confundaţi cu berzele, care n-au nevoie de Schengen…Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi din Cupa Romaniei

Amintiri cu “ceauşei”

• Berzei chioare (FCSB) îi face Liga, cuib! Meciul cu Craiova nu se va juca pe noul „Oblemenco”, pentru că, vezi Doamne, proaspătul stadion, care e gata „la cheie”, n-are aviz de la ISU! Păi poate le dau ăştia aviz de la ISIS, că o măgărie mai mare nu se putea petrece! Aşa protejează LPF granzii Ligii 1, mai ceva ca pe vremea „ceauşeilor”, când dacă cumva îţi permiteai să conduci Steaua sau Dinamo cu 1-0, ţinea meciul şi 100 de minute, ca să egaleze protejaţii regimului. Uneori, nici aşa nu reuşeau, iar persecuţiile continuau şi după partidă. Păi nu vă amintiţi şi gluma aia genială, când au apărut roş-albaştrii, în plină Epocă de Aur şi de austerilitate, cu emblema unei celebre mărci de automobile pe tricouri şi toată lumea făcea mişto de ei că-s „Fotbaliştii Ocrotiţi de Rudele Domnului”?… Vremurile s-au schimbat, dar principiile rămân eterne. Pe năsălie. Sau nasulie.

• De la Digi aflăm că, totuşi, şi Cristi Balaj ar cam vrea preşedinţia FRF, dar deocamdată încearcă marea cu degetul, nu de alta, dar să nu-l prindă mareea cu budigăii în vine. Probabil că tânjeşte după jilţ, da’ şi-a programat ascensiunea pentru mai târziu, după ce-i albeşte pe fraierii care se uită la Telekom Sport, adică la locul acela viran, în care emisia merge mereu în reluare…

• Întâmplător, Vali Mortalu’ a avut haz într-o discuţie cu Miriuţă: ”Ai visat să ajungi la Dinamo. De obicei, când îţi îndeplineşti visul, dai cu capul de realitate!”. Imediat, a venit şi replica lui Decebal Rădulescu: ”Nu merge jocul, da’ dă şi tu vina pe gazon!”. Ei, ce să-ţi facem, măi “ungurule”, dacă te-ai trezit să-ţi tratezi angoasele în compania terapeuţilor naţionali de la Digi, aşa păţeşti! Nu de alta, da’ umblă vorba prin târg că ăştia se hrănesc din rezerva de anafură a atleţilor lui Dumnezeu, de la mănăstirea Secu. Ştiu tot, băieţii, de la gazon la mibazon şi pân’ la microfon!

• Celebra broşură “Împreună suntem fotbal”, tipărită de FRF, ne informează că numărul jucătorilor de fotbal a crescut cu 271,6% în ultimii doi ani, iar populaţia României, cu 2,5 milioane de locuitori. Chicioşenia conţine nu mai puţin de opt fotografii cu Răzvan Burleanu, iar multilateral dezvoltatul nostru corporatisto-criptocomunist ne apare zâmbitor, fercheş, responsabil, familist şi iubitor, semn că obiectivele sunt îndeplinite la cotă maximă, cum ar suna un editorial din vechea “Scânteie”. Din păcate, ceea ce respiră din atitudinea şefului FRF şi a echipei sale de surzi nu pare deloc o scânteie, ci o… nanie. Da’ nu contează, că dom’ Burleanu e un gagiu cool, adică un om de afaceri de succes, recte susţinut politic şi cu ambiţii politicianiste nemărturisite decât apropiaţilor săi, care îşi terorizează angajaţii, are icoane pe birou şi îşi sfinţeşte maşina de două ori pe lună, pe modelul Gigi Becali. Totul arată că a fost frustrat rău în copilărie, pentru că deşi pare un pitic impotent (strict în management fotbalistic) se comportă de parcă ar avea un uriaş suc de ţelină în loc de sânge.

Alibec şi-a luat abeRaţia de libertate

• Alibec a comis-o, dar asta nu-i scuză pe alţii, care se fac că-l apără, dar în realitate ocolesc adevărul. La conferinţa de presă de dinaintea plecării în Israel, Nicolae Dică a minţit poporu’ cu televizoru: ”Alibec nu m-a înjurat de faţă cu jucătorii. Este o aberaţie!”. Colega noastră Iuliana Spirache a avut un haz nebun, în articolul de pe FANATIK.RO: ”Rugat să spună dacă e mai greu să discute cu Denis Alibec decât cu fiul său, Nicolae Dică nu a dorit să comenteze”. Până la urmă, gluma asta a lui Dică, pe care n-o crede nimeni, e un stil de “apărare” similar cu situaţia de la Moscova, acolo unde cadavrul împăiat al lui Lenin se scoală ca Hopa Mitică din mausoleum să ţină discursuri împotriva deviaţioniştilor din Piaţa Roşie.

• Pe de altă parte, Vivi Răchită l-a apărat, cavalereşte, pe atacantul FCSB-ist: ”Am stat cu el la masă, la botezul copilului lui Budescu. M-am aşteptat să fumeze, dar n-a făcut-o. A băut numai apă plată”. Până la urmă, poate fi adevărat, iar amenda de 75.000 de euro pe care i-a aplicat-o Gigi este exagerată. De multe ori, oamenii căzuţi la pământ plătesc prea mult pentru ce au făcut sau mai ales pentru ce n-au făcut. Deşi l-am urecheat în dese rânduri pe Alibec, pentru ce a…. făcut, de azi mă voi opri, ba chiar voi trece de partea lui. Din două motive. În primul rând, nu-mi plac haitele. Toţi “deontologii” ăştia, scribălăi de doi lei şi moralişti tupeişti, n-au nicio şansă să ajungă nici până la glezna unui fotbalist talentat, deşi uneori superficial şi poate chiar isteric. Talentul îl absolvă pe Denis de chestiile astea! Îşi doresc să atingă nivelul de popularitate al unora şi chiţăie după portofelele altora, pe care îi înjură din neputinţă şi din frustrare. Oare, dincolo de pasiunea pentru un club sau pentru altul, interesul naţional ne dictează să-l facem praf pe Alibec? Şi mai e ceva: cine se simte fără de păcat, să ia piatra şi să arunce!

Costi Mocanu, una rece, una călduţă

• Costi Mocanu e un comentator foarte bun, dar uneori mai are şi pusee de uitare. În timpul meciului Hapoel-FCSB (scor 1-2), protevistul a spus că “în 2011, Steaua juca aici, la Haifa şi primea cea mai mare bătaie din istoria ei, în cupele europene, 5-0”. S-a mai întâmplat, Mocane, de cel puţin două ori, o dată la Montpellier, la începutul anilor ’90 şi o data cu PSG, într-un joc suspectat de blat, după ce roş-albaştrii câştigaseră cu 3-0 în tur, la “masa verde”. Ei, asta e, mai câştigi, mai pierzi, important e să te ţină stomacu’ la colive “şoa-la-crem”. În schimb, apropo de “uitare” (fără nicio legătură cu Mocanu, că-i băiat tânăr..), ştiţi ce-i aia o şenilă? O perşoană în vârştă…

• În schimb, tot Costi a avut prezenţă de spirit: ”Norocul este mereu bine antrenat”. Normal! Imediat jucătorii israelieni au marcat, apoi Planic a pus mâna pe “jucărie” în careu, dar arbitrul s-a făcut că închide ochii şi iote aşa FCSB a scăpat cu trei puncte în buzunar. Ori s-a întors Epoca de Aur, ori Gigi a făcut în scăldătoare. Probabil ambele variante sunt valabile. Noi dăm din cap cu subînţeles, drept semn că n-am înţeles nimic! Căile Domnului sunt încurcate, mai ceva ca traseul autobuzului 105, care, deşi nu l-a rugat nimeni, opreşte de două ori la Gara Basarab, la distanţă de 10 minute.

• Apropo de Gigi. Lipovan şi Gabi Matei l-au luat la mişto, la mare meserie, pe Pro X, după ce megalomaniacul patron a declarat, cu patosul care l-a făcut celebru: ”Am mai băgat un milion în bugetul României!” Întemeietorul şcolii filosofice din Aleea Alexandru are un fetiş cumplit în materie de dărnicie. Ca şi Caţavencu, din “O scrisoare pierdută”, transpiră numai pentru “ţărişoara noastră, România” şi nu pentru ridicarea muşuroiului de goldeanu din propria “sofragerie”…

• Felix Drăghici a cam călcat în străchini, deşi până la urmă n-a încălcat legile gramaticii: ”Lumea vrea mai multă acţiune de la favoriţii săi”. Oricum ar fi, n-a sunat chiar plăcut urechii. Imediat, însă, s-a gândit să ne dea şi nouă apă la moară şi s-a cacofonisit la microfon: ”Hapoel e o echipă mai puternică ca Plzen”. Ehee, până la urmă, oare “că când” o mai nimeri FCSB într-o grupă atât de uşoară, că deja se întrevede primavera europeană?… La mai mare, băieţi! Nu de alta, dar aşa l-aţi făcut şi pe Mironică, de altfel un tip echilibrat, să devină exaltat de ocazie: ”România există în Europa prin Steaua!”. Ei, hai, că mai avem şi fizicieni, olimpici la mate şi la info, Halep, Vizer, unde mai pui că dispunem şi de nişte hoţi de buzunar şi şuţi, de umblă toate serviciile secrete de pe mapamond să-i racoleze…

Umor involuntar cu eternul şi fascinantul George Dobre

• La meciul Chiajna-Craiova (scor 1-2), George Dobre a fost haios de pedant: „Iată o imagine cu unul dintre fraţii Karamian. Din motive obiective, nu vă pot spune dacă e Artiom sau Arman”. Din motive contemplative, dacă respectivul se pupa pe obraji cu Nea Imi Ienei, cu siguranţă era Halagian. Că tot eram acasă la… Concordia!

• Tot Georgel Dragoste cu Anti-gel s-a dovedit duşmanul lui Cupidon. Iată ce a debitat, după un schimb de pase eşuat al oltenilor: „Manasse împiedică, să zicem, continuarea relaţiei dintre cei doi”. Moartea pasiunii, nu alta! Asta ca să nu mai amintim şi frazele din categoria „Ana are mere”, rupte din comentariul meciului Viitorul-CFR, când Georgică ne-a lăsat crăcănică: „Există o preocupare în a nu greşi grav în preajma propriului careu”. Pe bune? Ce apucături, dom’le, de-a dreptul bizare…

Galeria Craiovei a câştigat „Vocea României”

• Imaginile cu galeria CSU cântând „O iubire alb-albastră” pe arena din Chiajna au făcut turul televiziunilor. Parcă erau tenori în peluză, nu alta! Ni s-a făcut pielea ca de găină, da’ ne-am oprit repede, ca să nu înlocuim Cântarea României cu Simfonia Aviarei. Şi totuşi, ce imn… Mulţumim, darnicule Adrian Păunescu, mulţumim bunule Tudor Gheorghe! Deşi, în paralel, ProTV-ul transmitea „Vocea României”, galeria Craiovei a câştigat, de departe, concursul!

• Învinşi cu 2-1 de Juventus, unii jucători de la Sepsi (Ghinga, în speţă) dau vina pe conspiraţii fantasmagorice. În schimb, antrenorul Suciu a declarat că de vină pentru prestaţiile sub-mediocre ale echipei sale e viaţa extra-sportivă a unor fotbalişti. Fără să-i nominalizeze, se pare că unul dintre cei vizaţi este chiar Nikolic. Ce să-i faci, e băiat bun, da-i cam place sucu’ de prună-n maţu’ gol… Acu’ sinceri să fim, că numai lupi moralişti nu suntem, fraieri ar fi jucătorii să bea apă, când la Sfântu Gheorghe e atâta pălincă!

1000 de ani şi încă pe atât, Marcel Răducanu!

• Marcel Răducanu a împlinit vârsta de 63 de ani, ocazie cu care îi urăm şi noi La Mulţi Ani! În studioul Digi, Remus Răureanu s-a făcut de râs. Omul nu ştia dacă, „într-adevăr, Răducanu a fost un mare fotbalist!”. În schimb, Dinu Gheorghe remarca, excelent, că Răducanu făcea, acum 30 de ani, fentele pe care se chinuiesc azi să le brodeze jucători cu pretenţii de staruri. Referitor la fostul internaţional, rămâne de notorietate o întâmplare petrecută în momentul în care Răducanu i-a convins pe nemţii de la Borussia Dortmund să-i ofere un contract. Pur şi simplu, i-a uimit, făcând un stop cu o… scrumieră! Asta, ca să mai ştie „culţii” care fac umbră pământului prin studiourile TV şi care cred că viaţa a început cu Generaţia de Aur, ce jucători a avut această ţară, în toate timpurile. Mai puţin acum, când, vorba unei reclame, (aproape) numai freze au „în cap”. În rest, în caz de amnezie, solicitaţi ajutorul medicului sau al farmacistului?)

• Viitorul a bătut CFR-ul cu 1-0, într-un meci făcut zob de centralul Sebi Colţescu. Arbitrul trebuia să acorde un penalty la Deac şi să-l elimine pe Vinicius, după intrarea dură la Ţucudean. „Un fault grosolan”, vorba lui Ion Crăciunescu! Deja ne-am plictisit să mai comentăm prestaţiile arbitrilor, dar cert e că Măriile Lor deţin compasul care trasează, în mare măsură, cercul vicios al Ligii 1 BETANO.

• Eric a marcat un gol fabulos, din lovitura liberă dictată în urma faultului lui Vinicius la Ţucudean. Prestaţiile brazilianului din ultima vreme pot readuce pe tapet ideea naturalizării unor străini, în vederea primenirii echipei naţionale. Eric poate fi unul dintre ei, mai ales că, aşa cum am putut observa, a învăţat să înjure atât de suav în graiul nostru şi e păcat să nu exerseze „naţional”…

Spovedania lui nea Popa, pe „Arena Naţională”

• Obsedaţi textual, cum suntem, stăm cu urechile la difuzor, când vorbeşte Grădinescu, mai ceva ca pe vremuri, la „Şopârliţa liberă”. Cum să afirmi, dom’le, că „Gnohere alege să înscrie. N-a fost o alegere rea”?… Se vede treaba că avem şi noi jihadiştii noştri, numai că în loc de „Allah akbar”, strigă numai pleonasme şi gafe, pentru că, spre exemplu, e inadmisibil ca, la o asemenea experienţă să nu ştii că „hat-trick” înseamnă să marchezi trei goluri consecutive, fără ca nicio echipă să mai înscrie, ceea ce nu s-a petrecut cu Gnohere, deşi FCSB-istul a punctat în trei rânduri în dezmăţul cu Poli. În fine, s-o fi „păcălat” şi comentatorul, aşa că să nu mai fim atât de aspri… mai ales că a „comis” trei „dude” consecutive. Adică, un hat-trick! Ce golgeter, Grădinescu ăsta!

• După ce a încasat 7 goluri pe „Arena Naţională”, portarul timişorean Straton a declarat la Telekom că nu-şi reproşează niciun gol primit şi că ar fi cazul ca şi colegii săi „să nu se mai gândească mereu că scoate portarul. Uite că nu scoate!”. Dom’le, la o adică, suntem tentaţi să-i dăm dreptate, pentru că toţi jucătorii timişoreni au fost limitrofi cu situaţia. Numai că, atunci când ciuguleşti cu delicateţe atâtea boabe şi pleci cu foamea-n gât, ori eşti o găină visătoare, ori ceea ce spui e o capodoperă în materie de lipsă de tact.

• Prezent în studioul Telekom, Basarab Panduru i-a luat apărarea lui Ionuţ Popa, care declarase: „E cea mai ruşinoasă înfrângere din viaţa mea. Mi-e ruşine de fotbal, mi-e ruşine de mine!”. Pandi a încercat să pună degetul pe rană: „Dacă echipa e neplătită de 4 luni, nu e de vină Popa pentru acest rezultat”. Aşa e, numai că la Poli funcţionează legea entropiei (n.a. – o chestie din fizică, raportul dintre corpul omogen, adică 0-7 şi masa acestuia, în speţă zero parale): totul se duce către haos! În ce-l priveşte pe dom’ profesor Popa, situaţia a devenit cam „violetă”. În viaţă, cel mai greu e să te reinventezi. Curaj, dom profesor!

Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.