Fotbal intern

RADAR TV: Dor de Andi Vilara, tupeul miliţianului Mutu şi vorba mare a lui Răzvan Lucescu: “Să ne spălăm toţi creierele!”

Nişte pomanagii de la MAI...
16.08.2017 | 00:20
RADAR TV Dor de Andi Vilara tupeul militianului Mutu si vorba mare a lui Razvan Lucescu Sa ne spalam toti creierele

Nişte pomanagii de la MAI

• Prin ’49, noaptea, când s-a înfiinţat Miliţia, noţiunea de tupeu s-a redefinit, devenind doctrină şi fiind păstrată până în zilele noastre de urmaşii urmaşilor artizanilor acestui fenomen. După întâlnirea cu conducerea MAI, reperul moral al tinerelor generaţii, Adrian Mutu, s-a trezit să latre în front, deşi se pare că subtilităţile îi scapă:” Domnul Badea nu a venit şi asta este o lipsă de respect!”. De asemenea, tot apare sintagma “Dinamo va avea super-stadion dacă Nicolae Badea renunţă la pretenţii”, de parcă fostul boss din „Ştefan cel Mare” ar trebui să fie onorat să piardă drepturi şi bani, pentru că aşa li se pare „patriotic” unor agarici. Serios? Poate că nici actuala conducere a lui Dinamo nu mai este atât de credibilă pe cât se străduieşte să pozeze şi poate că aceste “negocieri”, făcute mai mult de ochii soacrei decât pentru a găsi o soluţie viabilă de colaborare, nu reprezintă decât mizerabil praf în ochi. Şi atunci, de ce să baţi drumul degeaba, în această vară, drăcesc caniculară? Dăunează, dom’le, dăunează, plus că Nicu Badea o fi avut şi ceva serios de făcut în ziua aia, decât să frece menta cu unii care aşteaptă să se coacă pepenii, deşi nu sunt ai lor…

• Pe acelaşi subiect, o reporteriţă de la Digi s-a dat războinică:” Până acum, Nicolae Badea a refuzat să renunţe la dreptul pe care îl are!”. Păi de ce să renunţe, madam? Că aşa vrea Adi Fotbalistul Minune? Hai să fim serioşi, ţara asta e plină de milogi ce râvnesc la capra vecinului, care evident că nu le poate aparţine, nici măcar sub formă de împrumut rambursabil sau râvnesc la glia de vis-a vis, care evident că nu-i a lor, iar când un cetăţean îşi apără drepturile constituţionale e catalogat, vezi doamne, drept hulpav, obtuz, imoral sau cumva în genul ăsta. Asta e o gogoriţă comunisoidă reşapată, clădită pe ideea tâmpă “păi să ne dea şi nouă, ce, noi n-avem dreptu’?”… Nu, dragilor, înainte să aveţi drepturi, obişnuiţi-vă cu responsabilităţile. La muncă, tovarăşi, nu la întins mâna!

Nea Mircea, să ne ierţi, că-n trecut am fost prea beţi!

• Telenovela Lucescu merge mai departe, după modelul “The Godfather”. “Mi s-a făcut o ofertă care nu putea fi refuzată”, a început Il Luce, misterios, în stilul personajului interpretat de Marlon Brando. Apoi a detaliat:” Ei au venit, au insistat. Eu am vrut să iau o pauză, dar n-am reuşit.” Problema este că Lucescu a fost evitat sistematic de federali, implicit în vremea mandatului lui Mircea Sandu, aşa că omului i s-o fi luat şi lui de atâta “preţuire”. Asta e, trenul istoriei nu aşteaptă pe nimeni. Nea Mircea, să ne ierţi, că-n trecut am fost prea beţi!

• La Digi, Dan Filoti îl tot gratula pe fiul Răzvan Lucescu, pe sistemul “arăţi foarte bine, etc”. Din păcate, atât Dănuţ cât şi alţi “tocşoişti” tot bat gaia maţu’ pe tema aducerii unui nou selecţioner, deşi, deocamdată, indiferent cum stau lucrurile, situaţia pare clară cu Daum. Nu e nici sănătos şi nici corect să agiţi apele încontinuu, mai ales că întreaga tevatură este lipsită de impact, pe sistemul “’geaba vii, ‘geaba te duci, ‘geaba rupi nişte papuci”. Oricât de ucigătoare ar fi canicula, cârtitorii de profesie vor rămâne abundenţi, borşindu-se stăruitor în butoaiele mediatice, precum vinul prost, indiferent de anul şi de locaţia producţiei şi vor fi de părere că ne leagă instinctul natural al “salvării fotbalului românesc”, când săraca Salvare e echipată doar cu targă şi cu asistente şuncoase.

• La aceeaşi emisiune, Răzvan Lucescu a răbufnit: ”Să ne spălăm creierele cu toţii! E o ruşine ce se întâmplă în fotbalul românesc: scandalul Steaua-FCSB, situaţia de la Dinamo şi cea de la Craiova, dispariţia Rapidului şi a Petrolului… Iar noi ne visăm campioni europeni sau vrem să ne calificăm la Mondiale! Ruşinos!”. Ce nu înţeleg mulţi sau nu vor să priceapă, e că, într-o societate, ca în orice sistem, lucrurile sunt legate. Este greu de crezut că sportul sau cultura pot funcţiona, când industria, agricultura, etc sunt la pământ. Aşa e şi cu fotbalul, ca-n viaţa socio-politică, unde am vrut să facem democraţie originală cu preşedinţi activişti şi cu baroni locali.

Cum dă fanatik.ro exclusivităţi la tot cartieru’

• Bine că mi-am amintit… Transferul cuplului de dansatori pe sârmă de mare viitor Benzar&Nedelcu la FCSB a fost anunţat, în exclusivitate, de FANATIK.RO. Apoi, „exclusivitatea” s-a dus la mai toate televiziunile, precum berica rece poştită cu sîrg prin garaje, nu de alta, da’ să scape tot şeptelu’, cât mai ieftin, de setea ancestrală. Măi băieţi, mi-e şi milă de voi, dar măcar puteaţi să ne cereţi voie…

• Filmul meciului Juventus-Craiova (scor 0-1) poartă titlul „Amurg cu ratangii”. Gustavo a bătut „original” un penalti care se spune că ar fi avariat serios un avion ce tocmai zbura deasupra stadionului, iar bucureştenii s-au mândrit şi ei cu două ratări, mai mari decât roata autocarului. Un asemenea joc dă măsura exactă a campionatului, unul îmbălsămat cu non-valori şi dopat la bursă. Suntem oropsiţi, mon cher, chinuiţi, orfani, dar eroici!

Naum, ţinta miştourilor colegului Ilie

• În timpul meciului FCSB-Poli Iaşi (scor 1-1) Dan Ştefănescu, de la Digi, ne-a anunţat: „Crainicul stadionului s-a regrupat”. Într-adevăr, un astfel de moment are darul să te convingă că e timpul să progresezi în meserie şi să tinzi către emisiunea „Viaţa satului”, unde, ca reporter şi chiar ca realizator, poţi amuza auditoriul cu relatări de genul: ”Ilie Furdui din Nucşoara are pe prispă doi motani de gen feminin”, „la familia Coclete am depistat 17 gâşte şi un gâsc”, ori „în curtea casei nr.67 locuieşte un câine care muşcă”.

• Radu Naum, de care au început să facă mişto colegii de platou (Ilie Dumitrescu, de exemplu), îi scuza pe microfoniştii care îl întrebau, original, pe Golofca „ce ţi-au urat cei dragi, înainte de meci?”. Păi ce să-i ureze: să dea pe lângă, să ia cel puţin un cartonaş roşu, că de la două în sus deja ar fi fost Corida, nu fotbal, să se împiedice în fraze bîlbîite la interviul de la finalul jocului şi să-şi facă freza când vine mingea din centrare. Tot legendarul Radu Naum este tăticul sintagmei „transferuri mirobolante”. Păi dacă ăştia ne sunt moderatorii, ce să mai spunem despre reporterii specializaţi în întrebări de tipul „cum v-aţi simţit când aţi pierdut?”, etc… Probabil, ca să scape de limbajul de lemn, unele televiziuni ar trebui să apeleze la maestrul Florin Piersic, care ar dezmorţi, cu siguranţă, atmosfera, cu fraze de genul „te pup, mă, cicoflendere Becali”, „Mitică, eşti uriaş!” sau „dacă vă zic una, plângeţi, bă rapidiştilor!”.

• În contextul meciului cu CFR, furiosul Contra a spart un geam, iar la sport.ro a declarat că era tăiat la deget pentru că… „s-a trântit uşa, din cauza curentului”. Episodul aduce aminte de păţania războinicului Rădoi, care şi-a tăiat şi el mâna în bîrlogul lui Tata Jean, la Bistriţa (e plin de capcane prin Nord…), de data asta în… lumina din vestiar. Nu era mai bine, Guriţă, să dai anunţ la Mica Publicitate: „Pierdut meci. Îl declar nul”? După Iaşi, ce faci? Te decapitezi singur?! ?

• Tot în avampremiera respectivei partide, Dan Petrescu s-a destăinuit jurnaliştilor: „Unii dintre jucători aveau dimineaţa, la antrenament, feţe de „Untold”. Familiştii, nu!” Păi, normal, că familiştii s-au lăsat de petreceri că-i trimit nevestele la muncă, să le aducă bani de coafor şi de kangoo jumps prin mall-uri, iar sexul le merge bine şi nu mai recurg la service, pe toate drumurile. În schimb, celibatarii au o altă viaţă, ceva mai obositoare, aşa că ne şi mirăm cum de mai rezistă la pregătire. Tocmai de aceea, domnul preşedinte Iuliu Mureşan ar trebui să le ofere, într-un cadru academic, decoraţia Crucea de Piatră cu Tricolor, pentru eroismul de care dau uneori dovadă.

Dane, ceartă reporterul cât e cald!

• Tot Dan Petrescu a pus la punct un reporteraş care venise de acasă cu întrebările bine ticluite, deşi sensul discuţiei era altul, iar antrenorul răspunsese anterior „dilemei” gazetăraşului, care o ţinea gaia-maţu’. „Tu ştii limba română?”, l-a intrebat, ironic, „Bursucul”, deşi mai bine-l lăsa cu ochii în soare. Unde-i, dom’le, facultatea „Fane Babanu’”, ca să-i scoată pe „tropăitorii” ăştia ce-şi zic „reporteri”din butoiul cu zeamă de piatră vânătă, în care se tot scufundă singuri, ca nişte şoareci, din pricina amatorismului?

• După meciul pierdut în Gruia, cu scorul de 0-1, acelaşi Contra a răbufnit la adresa brigăzii de arbitri conduse de centralul Găman: „Am jucat împotriva unei echipe cu 14 jucători. CFR şi-a luat toate măsurile şi e favorită la titlu”. Dincolo de erorile lui Găman şi de penalty-ul inexistent dictat la intervenţia lui Nedelcearu, Dinamo n-a jucat mai nimic. Nici CFR-ul n-a rupt gura târgului, dar parcă băieţii lui Petrescu au fost „mai” fotbalişti. De altfel, măsura acestui joc a fost oferită de Cornel Dinu, la Dolce:” În loc de pomul lăudat, am asistat la un pom cu poame otrăvite, pentru că am discutat mai mult despre controverse, decât despre reuşitele ambelor echipe”. În schimb, greşelile de arbitraj sunt precum rechinii de la Discovery, care deşi aflaţi pe cale de dispariţie, nu se mai termină!

Iubirea secretă a lui nea Marcel

• Marcel Popescu a făcut spectacol la Dolce Sport, unde a atacat-o furibund pe Ana Maria Prodan: ”Şi ce dacă FCSB a făcut o ofertă de 2,5 milioane pentru Băluţă? Niciun jucător al Universităţii nu va pleca la FCSB, iar începând de azi, doamna Prodan este persona non grata la Craiova. M-a sunat Mitică Băluţă, tatăl jucătorului, consternat că i s-a folosit numele. Să-şi vadă de oile lor!” Eheee, nu-i aşa de simplu, nea Marcele. Când vine vorba despre transferuri şi vrea neapărat un jucător, Gigi e nebun! Dar un nebun ca ăia îndârjiţi, pe care îi dai afară pe uşă şi intră pe fereastră, îi dai afară pe fereastră şi intră înapoi prin sistemul de ventilaţie… În privinţa scandalului cu Prodanca, eu cred că aici e, de fapt, un mare amor şi că trubadurul Marcel încă n-are tupeu să-i recite mândrei poezeaua pân’ la capăt. ?

• Apropo de Hagi. Omul a izbucnit, la conferinţa de presă: ”Nu mă mai jigniţi, vă rog frumos! Lăsaţi-mă să muncesc!”. Dincolo de inerentele derapaje lingvistice şi de anumite excese în materie de orgoliu, pe care le-am taxat cu vârf şi îndesat, Hagi are şi el dreptatea lui. Deşi s-au dat unii peste cap şi au apelat la tot felul de lovituri, mai mult sau mai puţin sub centură, tipul a devenit campion, doar prin munca lui. Jos coroana! Acum, alţii, care îi pupau opinca şi făceau sluj în faţa „Regelui”, îşi dau arama pe faţă şi pupă poala intereselor mai mult sau mai puţin obscure, ale unor băieţi obişnuiţi să palmeze milionu’ la micul dejun. Numai indivizi fini, cu obrazul cât pingeaua ostaşului sovietic… Ruşinos, dar tipic românesc! M-am lămurit cum e şi cu „respectul” ăsta faţă de Hagi, afişat de unii la paradă, pentru ca, după ridicarea recuzitei, să-l facă de băcănie. Băieţii se comportă ca nişte prim-secretari ai UTC-ului, care, în nopţile de gardă, zgâriau tablourile Elenei Ceauşescu, încercând să-i vadă ţâţele. ?

• Organizarea celor de la Dolce Sport a ajuns proverbială. La ştiri, crainicul a anunţat că urmează emisiunea „Sport Center”, moderată de Dan Udrea, dar imediat a apărut pe ecran Geanina Iacob, cu „Zoom Sport”. Măcar Dumnezeu ţine cu telespectatorii!

• Tot la Dolce Sport, reporteriţa Dana Cerveanu ne-a spus înaintea jocului Concordia-Juventus că la nivelul gazonului se înregistrează o temperatură de 50 de grade. Vorba lui Gheorghe Chivorchian: ”E greu să mergi, darămite să alergi, pe o asemenea căldură!”. Păi n-are nimic, aşa funcţionează Liga lui Gino, cu hei-rup-uri d’astea. Nu se puteau amâna nişte jocuri şi nici nu se puteau programa la ore mai târzii ori chiar la matineu, când măcar poţi respira, nu-i aşa?! Important e să meargă publicitatea şi aranjamentele cu televiziunile! Doamne fereşte să se întâmple vreun necaz cu vreun fotbalist şi să vedeţi ce o să-i dirijeze Vlad Ţepeş, cu ţepuşele, pe diriguitorii fotbalului mioritic! Până atunci, LPF se bate cu morile de vânturi, mari consumatoare de fasole.

• La Eurosport, în comentariile de la Mondialele de Altletism de la Londra, am auzit expresia „record naţional al Africii”. Unde eşti tu, Andi Vilara, să-i împarţi în două cete, în analfabeţi şi-n rătutiţi?

Reglări de conturi cu George Dobre şi FCSB… vai Steaua lor!

• Drept dovadă că suntem imparţiali, astăzi îl aplaudăm pe vechiul nostru „client” George Dobre. Într-adevăr, Istvan Kovacs a închis ochii la un penalti clar, în meciul Craiovei cu Botoşaniul şi nu e prima oară când respectivul arbitru jecmăneşte echipa olteană.

• La cum joacă ăştia de la FCSB… Vai Steaua lor! Da’ nu-i nimic. E bine că Gigi e şi atacant central, şi antrenor. Cum deschide careva gura, cum îi dă patronu’ la gioale, prin alunecare, că am uitat să vă spun, el e şi arbitru şi nu-şi dă niciodată roşu, deşi după unii autori ar fi fost mai profitabil să mai stea şi pe acasă şi să-l lase pe Hagiluţu să guverneze situaţia, nu de alta, dar ăla micu’, bogasieru’, are şi bun simţ, chestie care îl cam lasă rece pe domnu’ cu milionu’. Zis şi finu Lovelică. Naşul Hagi a spus-o, nu noi! ?

• Nu doar în Liga 1 întâlnim arbitraje mizerabile, ci şi la case mai mari. La Barcelona-Real (1-3), s-a dictat un penalti de amorul artei, aşa, ca să dea şi Messi un gol. Apoi, Ronaldo a fost eliminat cam degeaba, pentru că la reluare s-a văzut clar că a fost lovit şi că nu a simulat. Cu riscul de a-mi atrage antipatii de la suporterii Barcelonei, ştiţi de ce echipa „blaugrana” a rămas un mic simbol al comunismului? Pentru că se încăpăţânează să supravieţuiască pe sistemul „la vremuri noi, tot noi”. Doar că, din când în când, se mai naşte câte un Zidane!

• Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.