Editoriale

RADAR TV. Miron Cozma, „idolul” Giuleştiului şi războiul TV al celor doi M

• La Digi Sport s-a discutat despre regulile absurde privind candidaturile la şefia FRF. Principalii vizaţi sunt Ionuţ Lupescu şi Cristi Chivu, care n-ar avea voie să ocupe posturi în noua...
27.06.2017 | 10:01
RADAR TV Miron Cozma idolul Giulestiului si razboiul TV al celor doi M

• La Digi Sport s-a discutat despre regulile absurde privind candidaturile la şefia FRF. Principalii vizaţi sunt Ionuţ Lupescu şi Cristi Chivu, care n-ar avea voie să ocupe posturi în noua organigramă, pentru că „n-au activat în fotbalul românesc, în ultimii 5 ani”. Asta e o gogoriţă mai mare decât aia din anii ’90, când oameni de valoare erau blamaţi fiindcă „n-au mâncat salam cu soia”. Mica Somalie de la FRF nu se dezminte, dar problema le poate fi transferată şi emisiunologilor care ard gazul la TV, seară de seară şi care, în loc să penalizeze mai curajos acest teatru ieftin, se rezumă la mărunţişuri şi mârâituri.

• Apropo de Cristi Chivu… Fostul internaţional a postat, pe contul de pe o reţea de socializare, fotografii cu golul său din meciul cu Anglia, de la Euro 2000. A fost 3-2 pentru România, la Charleroi, într-un joc în care Hagi n-a jucat, fiind suspendat. O, Tempora… S-au împlinit 17 ani de când n-am mai câştigat la un turneu final şi la cum funcţionează lucrurile, o să mai aşteptăm mult şi bine. Pentru că, nu-i aşa, răbdarea este o virtute… Între timp, am rămas cu nostalgia şi cu tinichelele legate de coadă, semn că nu-i de mirare că am devenit principala producătoare de fier vechi din lume, peste Japonia! La toate capitolele de fier vechi…

Patimile Voievodului Gigi sau greu la deal cu turcii năzuroşi

• Amuzantă declaraţia lui Gigi Becali, referitoare la transferul lui Boldrin la Kayserispor:” Greu e, dom’le, cu turcii ăştia, de negociat!…” Evident că osmanlâii n-au plătit 1.500.000, cât a vrut finanţatorul FCSB-ist, ci doar 1.200.000 euroi. Păi, nea Gigi, de ce n-ai învăţat matale lecţia lui Ştefan cel Mare, care înaintea „negocierilor” cu otomanii îşi plimba pârcălabii pe la folcloriste, ca să le stimuleze curajul? Aşa, doar cu oportune piruete negustoriceşti apune gloria neamului nostru! Nu te lăsa, nea Gigi, ia-le toţi banii turcilor, vinde tot, inclusiv pe Meme ăl mic, că-i cam tulburat şi – după cum ai zis la Digi Sport – e incapabil să aducă un fundaş. Umple Măria Ta, singurel şi triumfal, ţara cu valută forte!

• De la sport.ro şi de la Digi am aflat că Mircea Sandu este suspectat de DNA că ar fi luat mită (724.000 de lei) de la o firmă de avocatură, pentru ca aceasta să obţină un contract cu FRF. Se ţin anchetele şi procesele de unii, ca râia de capra Irinucăi, din „Amintiri din copilărie”… Nu ştim dacă Naşu’ e sau nu vinovat, dar, din ce pare de departe şi dincolo de orice „regim”, probabil că încă nu s-a născut chirurgul care să despartă câinele de abator şi ferefistul de şpagă!

Pulpe de poet, la preţ redus!

• De pe site-ul fanatik.ro şi de la GSP vine dovada teoriei conform căreia fotbalistul s-a născut poet! Gabi Enache, care s-a despărţit anul trecut de soţie, iar de curând şi-a refăcut viaţa, a apărut la antrenamente tatuat cu două poezii. Pe pulpa dreaptă, stă scris „Unii oameni se lasă convinşi de cuvinte/ Pe alţii îi conving faptele/ Pe mine nu mă convinge nimic/ Ştiu că omul îţi poate face azi cel mai mare bine/ că mâine fară motiv cel mai mare rău./ Eu cred în mine, cred că pot trece peste orice durere/ Şi cred c-o să ştiu savura fiecare strop de fericire pe care-l primesc/ Iar oamenii care vor merita, vor ramâne/ Pentru ceilalţi nu mai depun niciun efort”, iar pe pulpa stângă apare textul:” Nu mă interesează ce spun oamenii că ar trebui să fii/ Sau ce spun despre tine şi tot ce ştiu/ este că te aleg pe tine/ Nu mă interesează trecutul tău./ Greşelile tale sau bagajele cu care vii/ Ele ramân în spate, noi mergem în faţă./ Eu cu tine./ O să trecem peste încercări, peste obstacole,/ Peste tot ce ne stă în cale pentru că nu ne interesează/ Să am un drum uşor şi o viaţă cu tine./ Iar dacă asta înseamnă drumul greu, o fac/ Pentru că te aleg pe tine”. Dincolo de stupiditatea candidă şi de avatarurile hilare ale limbii de lemn care înnobilează unele texte motivaţionale, problema cu Enache e că, de ceva vreme, nu mai joacă nimic. Decât prin telenovele dâmboviţene… În privinţa fotografiilor care-l prezentau cu poezelele ce-i împodobesc gambele, acestea sugerează mai mult faptul că omul îşi făcuse fiţuici pe sub pantalonaşii scurţi, ca să-i servească la examenul de capacitate, unde a fost pus în situaţia de a descifra gândurile câtorva dintre adversarii care i-au trecut mingea (pardon) printre „urechi”, ca să nu zicem „craci”.

Sile Samuilă, linguşitorul de serviciu

• Silviu Tudor Samuilă are alură de pupător de poale. La Dolce, Iulian Miu a afirmat despre Gigi Becali: ”Patronul nu ştie fotbal. E clar!”. Imediat, Sile a sărit ca ars: ”Te rog să nu spui asta!”… Imaginea a amintit de scribălăii vremurilor apuse, care îşi ofereau creaţiile în dificila muncă de a freca fotografia Tovarăşului, profesionişti minori, specializaţi în linguşeli şi temenele slugarnice. Vremurile şi personajele se schimbă, dar metehnele rămân aceleaşi.

• La aceeaşi televiziune, Cristi Bivolaru a declamat: „Domnul avocat Ibarrola (n.r. – cel care reprezintă interesele FCSB în procesul cu Viitorul, de la TAS) a spus că majoritatea populaţiei României este vorbitoare de limbă franceză. Eu tocmai am citit un studiu al Comunităţii Europene, care susţine că doar 17% dintre români ştiu franţuzeşte şi că 31% sunt vorbitori de limbă engleză”. Înainte de orice, Ibarrola, care cerea schimbarea limbii în care se desfăşoară procedura, ne-a făcut un compliment. E drept, involuntar. Ehee, fraţilor, unde or fi francofilii de altădată?…

Rockerul Miu

• Războaiele Craiova vs. Craiova şi Mititelu vs. toată lumea au continuat la sport.ro. Mihai Mironică l-a atacat frontal pe fostul patron al echipei oltene: ”Sunteţi complice la uciderea celei mai frumoase echipe din România. Plâng la mormântul ei! Sunt mulţi talibani din Craiova care susţin că aş fi omul dvs. şi că sunt pe ştatul dvs. de plată. Sper că acum au primit dovada că nu e aşa! Trebuia să aveţi grijă de echipă în aceste vremuri crâncene, de capitalism! Aţi avut mulţi ani să vă apăraţi de echipa care a venit în Craiova, peste dvs.! De ce nu v-aţi luptat?”. Mititelu a fost şi mai savuros: ”Domnule Mironică, n-aveţi legătură cu realitatea. Prindeţi fluturi! Ei nu se numesc Universitatea Craiova, ci CSU Craiova. Ce s-a întâmplat este un abuz odios, m-au dat afară de pe stadion, m-au ameninţat, m-au şantajat. Mi s-au făcut dosare, m-au obligat să le cedez brandul. În mod fraudulos, se folosesc de numele Universitatea. Leul e la mine, nu la CSU Craiova! Ei au câştigat doar un proces privind numele! Am făcut publică decizia Tribunalului în care s-a stabilit că Univeristatea Craiova e continuatoarea echipei din 1948. Îi voi chema în civil pentru a-i reclama că au venit să ne ia nouă activitatea. E un concubinaj mafiot între Mircea Sandu şi Lia Olguţa Vasilescu!”. Ei, povestea cu banii e o exagerare. Probabil, Mironică o fi semnat doar ştatul, fără să ia şi banii, că nu-l interesează decât arta pură! Glumim, desigur… Dar cu concubinajele astea contra naturii nu e de glumit, că d’aia a ajuns să coste o pensie alimentară, a se citi o despăgubire din aceea, babană, de vreo 100 de milioane, cum vrea Mititelu, mai mult ca ţâţele de Demi Moore, în America!

• La Pro Sport LIVE, Florin Tene a povestit o sumedenie de amintiri spumoase. Printre ele, una care îl avea drept personaj central pe actualul comentator Iulian Miu. “Avea întotdeauna maşini foarte frumoase. Dar nu aveai cum să bagi nimic în portbagaj, pentru că acolo ţinea boxele. Venea cu clubul după el, dădea drumul la muzică la maxim! Avea nişte boxe imense! Ăsta era Miu, un băiat extraordinar căruia îi plăcea muzica! Asculta rock, numai nebunii!”… Vremuri de neimaginat pentru fotbaliştii contemporani, din telefoanele cărora respiră doar manele!

Iubiţi şi comentatorii ratangii!

• Comentatorul TVR Dragoş Bocanaciu a sfeclit-o încă din primul minut al transmisiei meciului Germania-Chile (scor 1-1), din Cupa Confederaţiilor: ”Excelentă prestaţia de până acum a elevilor lui Juan Antonio Pizzi, dar şi AL suporterilor”. Băiatul stă prost cu articolul posesiv genitival şi dacă ar fi doar atât, nu ne-ar durea prea tare de grija lui. Numai că, omul falsează bugetivor, pe banii noştri, în buna tradiţie a comentatorilor ratangii de la Televiziunea Naţională, mulţi dintre ei aduşi pe pile şi cu şiretlicuri.

• După meciul Germania-Camerun (scor 3-1), mi-am zis să-mi schimb instantaneu televizorul, că la ăsta prind numai jocuri proaste. Primul şut pe poartă “regulamentar” a venit abia în minutul 45, după ce, în minutul 42, se mai nimerise să fie unul, dar expediat din poziţie de ofsaid. Sigur, se poate spune că la o asemenea competiţie majoritatea selecţionerilor verifică anumiţi jucători, dar la acest nivel, al unor echipe naţionale care se respectă, să joci mai leneş ca-n Liga 1 din România e, într-adevăr, o “performanţă”. Măcar din respect pentru propria umbră, ar fi fost de preferat să-şi respecte şi “campioanele” alea, menirea. E drept, după pauză, atmosfera s-a mai sprintenit. Au apărut şi golurile şi mai ales am fost la un pas de a asista şi la o bătaie, după ce şi-a intrat în rol arbitrul Wilmar Roldan. Deşi la Soci era un soare de fierbea vodca-n pahare, centralul columbian a traversat Noaptea Minţii. A dat un cartonaş galben şi două roşii (doar ultima decizie a rămas “în picioare”) la o fază clară, dar pentru desluşirea căreia a fost nevoie să consulte, în două rânduri, înregistrarea video. Chestia asta, unică în istorie, l-a năucit (dacă mai era cazul) şi pe Bocanaciu, care s-a faultat, iarăşi, singur:” Această decizie AL arbitrului….”. La două “tălpi” lingvistice de acelaşi tip, nu merita şi el un cartonaş roşu? Că vorba aia, proba video e… publică!

Cristi, amantul fatal şi Patrick, fumătorul letal

• Pe burtiera RTV am văzut scris, cu litere de o şchioapă: ”Borcea a obţinut câte o zi liberă pentru fiecare soţie”. Ce mai, până şi Mahomed ar fi gelos pe amantul fatal Cristinel… Vă daţi seama ce inspirat ar fi fost dacă mai colecţiona vreo duzină de neveste? Nici nu-l mai priponeau ăştia, îl lăsau de sămânţă. Da’ e frumos cu multe neveste, nu-i bai! Una la prefectură, una la casa de modă, alta la ştrand, ailaltă schimbă apa din acelaşi ştrand, una plimbă câinele, alta, pisica, una, şoarecele, alta are grijă de hotelurile mâncate de aceiaşi şoareci şi în fine, ultima, stă de pază ca restul plutonului să nu se încaiere. Poligamia salvează România!

• Potrivit fanatik.ro, transferul lui Nedelcu la FCSB a căzut. Sigur, ştirea a fost preluată şi de alţii, care au „uitat” să specifice sursa. În schimb, Meme Stoica s-a dat în spectacol la sport.ro, unde a spus că „valoarea jucătorului era mai mică decât 1,5 milioane”, cât cereau proprietarii fotbalistului. Cam acrişori, struguraşii, nu, Memeluşule?

• La toate posturile TV am văzut că întreg lotul naţionalei de fotbal a Rusiei e anchetat pentru dopaj. Aşa, şi? E ceva nou? La ei, dopajul (cu diverse licori) e o certitudine istorică. D’aia au ăştia o infanterie, ceva de speriat. Cu vodca-n nări, ajung pân’ la capătul pământului!

• La Digi Sport am ascultat declaraţia lui Florentin Petre, care a spus că a vrut chiar el să-şi dea afară băiatul de la Dinamo, după ce junele Patrick a fost fotografiat fumând şi cu un pahar de şpriţ în mână, într-un WC sordid. Una peste alta, dincolo de exilarea lui Petre junior la Sepsi Sf.Gheorghe, chiar dacă ne place sau nu ne place povestea asta cu interzicerea fumatului în locurile publice acoperite, jucătorul a încălcat legea şi ar fi trebuit să plătească. Pe de altă parte, însă, îl înţelegem şi pe el. Pe ăştia cu radarele de prin boscheţi şi cu telefoanele din closete ar trebui să-i arestăm, nu-i aşa?

• La meciul de Old Boys dintre Rapid şi Petrolul, Miron Cozma a fost huiduit de fanii „vişinii”: „Ieşi afară, javră ordinară!”. Ce minte să ai, să-l chemi să dea lovitura de start taman pe Poetul Rangafir? E drept, bardul din Valea Jiului e mare fan al fotbalului încă din anii ’90, când, pitit sub nocturna din Piaţa Universităţii, arunca din boscheţi cu lămpaşu’ după bulanele studentelor de la filo iar acum, sensibil la soarta Rapiduleţului – echipă muncitorească, ce naiba! – a căzut în budana cu melancolie, iar pe chipul său bucălat se preling miliarde de lacrimi cristaline, ca de copil amărât abandonat pe peronul Gării Basarab…

Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.