News

Radarele ascunse, interzise în România! Deputații au adoptat legea

14.05.2019 | 14:57
Radarele ascunse interzise in Romania Deputatii au adoptat legea

Codul rutier se modifică, astfel încât polițiștii de la Rutieră nu vor mai avea voie să ascundă radarele sau să aibă radare în mașini care nu sunt inscripționate cu însemnele poliției, dar s-a reglementat și modul în care poate fi folosit temutul pistol radar, care a făcut mii de victime printre șoferii vitezomani!

Codul rutier a mai suportat o modificare! Radarele ascunse sunt interzise, după cum a decis Camera Deputaților

Deputații au votat, marți, legea care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice. Proiectul de lege care a fost modificat după ce mai multe prevederi au fost declarate neconstituționale a devenit lege după ce a primit 186 voturi „pentru” şi 21 „împotrivă”, potrivit Mediafax.

Legea adoptată, marți, de Camera Deputaților prevede că poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive și ”constatarea contravenţiilor poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenţie”.

Radarele nu mai pot fi ascunse in masini neinscriptionate

Pistolul radar, folosit doar la 10 metri de mașina de poliție

”O noutate este şi faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufişuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor”, transmite deputatul liberal Florin Roman. Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare înainte de a intra în vigoare.