News

Radiografia celor 15 zile de proteste din Statele Unite! Cum schimbă aceste manifestații America

12.06.2020 | 16:24
Radiografia celor 15 zile de proteste din Statele Unite Cum schimba aceste manifestatii America
ADVERTISEMENT

De 15 zile, criza COVID-19 a trecut pe planul doi în Statele Unite, unde prim-planul a fost luat de protestele masive după uciderea lui George Floyd de către un agent de poliție. Însă, ce se va întâmpla pe viitor?

Radiografia celor 15 zile de proteste din Statele Unite! Cum schimbă aceste manifestații America

Scriitorul newyorkez Jelani Cobb a surprins într-un mod inedit ceea ce se întâmplă pe străzile Americii. El a postat un tweet cu fostul candidat la președinție Mitt Romney, mărșăluind alături de manifestanți sub stindardul “Black Lives Matter”.

ADVERTISEMENT

“Este ceea ce numim un teritoriu necunoscut”, a scris Cobb, conform The Guardian. Iar după 15 zile de proteste pornite după uciderea lui George Floyd, americanii sunt de părere că aceste manifestații merg într-un teritoriu neștiut.

Protestele au izbucnit în orașele din toată țara, o mișcare împotriva brutalității poliției făcută cu brutalitate asupra poliției. Asta în timp ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a dat unele dintre cele mai violente răspunsuri împotriva manifestațiilor.

ADVERTISEMENT

“Reacția populară la crima ucigașă a lui Floyd a fost incredibilă, în sfera ei națională”

Filosoful Noam Chomsky scrie: “Reacția populară la crima ucigașă a lui Floyd a fost incredibilă, în sfera ei națională, un angajament fervent și o solidaritate interrasială. iar boala care infectează Casa Albă a fost expusă în toată urâțenia sa”, spune filosoful care nu este un admirator al discursului lui Trump.

Demonstrațiile produc daune după daune: morți, răniți, magazine devastate, iar experții în securitate națională și în politică americană se întreabă ce se va întâmpla în continuare. Unde se duce toată energia dezlănțuită de proteste?

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu scăderea bugetelor poliției atât de cerută acum, în momentul în care protestele dispar?

Chomsky a vorbit pentru Guardian despre proteste și spune: “Ele sunt o tactică. Nu au apărut prea multe lucruri despre strategie sau obiective specifice articulate, dincolo de reforma majoră a practicilor poliției.

ADVERTISEMENT

“Prin mișcările noastre i-am creat cadrul lui Bernie Sanders să poată candida în 2016 și 2020”

Nelini Stamp, directorul de strategie pentru mișcarea Working Families, l-a contrazis pe Chomsky, filosoful care spune că aceste proteste nu se îndreaptă nicăieri: “Prin mișcările noastre i-am creat cadrul lui Bernie Sanders să poată candida în 2016 și 2020. 

Și cred că cererile au fost destul de clare: scăderea bugetului pe care îl are poliția și regândirea siguranței publice. Noi câștigăm, încet încet”, spune Stamp.

Protestatarii pot indica primele schimbări la nivel local după. După moartea lui George Floyd, consiliul municipal din Minneapolis, a promis că va desființa departamentul de poliție și îl va ridica din temelii.

Șeful poliției din Portland și-a dat demisia după ce protestatarii au cerut o reformă completă, iar, la nivel național, democrații din Camera Reprezentanților au dezvăluit cel mai ambițios plan de reformă pentru aplicarea legii.

“Pentru a menține acest activism pe străzi ai nevoie de victorii mici. Gândiți-vă la mișcarea pentru drepturile civile”

Într-un mod estetic, o stradă din Washington de lângă Casa Albă în care stă Donald Trump, a fost redenumită „Black Lives Matter Plaza”. Însă, experții spun că acestea sunt doar victorii individuale, care nu schimbă nimic la nivel macro în SUA. Pentru protestatari, aceste victorii mici sunt ca oxigenul, spun sociologii:

“Pentru a menține acest activism pe străzi ai nevoie de victorii mici. Gândiți-vă la mișcarea pentru drepturile civile. A fost un proces lung și anevoios pentru a obține votul, dar a fost susținut de aceste succese mici pe parcurs”, a spus Dana Fisher, profesor în sociologie la Universitatea din Maryland.

Fisher consideră că protestele din cele 750 de orașe din toată țara oferă o oportunitate uriașă pentru o schimbare la nivelul alegerilor prezidențiale în luna noiembrie, când se încheie primul mandat al lui Donald Trump.

ADVERTISEMENT