News

Radiografia mandatului Orban. Haos în sănătate şi în educaţie, dezastru la alegeri

10.12.2020 | 17:45
Radiografia mandatului Orban Haos in sanatate si in educatie dezastru la alegeri
ADVERTISEMENT

Fix 399 de zile a rezistat Ludovic Orban în funcția de premier al României. A fost adus ca un erou care ne salvează de Guvernul Dăncilă și a sfârșit ca țap ispășitor pentru toate necazurile care s-au abătut peste țara noastră. 

Cât e de vinovat Orban pentru 2020? Să recunoaștem din start că liderul PNL n-a tras lozul norocos. La doar câteva săptămâni după instalarea sa în funcție a căzut peste noi cel mai blestemat virus din ultimii 100 de ani. Din momentul în care planeta a intrat în pandemie, zilele lui Orban începeau să fie numărate.

ADVERTISEMENT

România a fost prinsă pe picior greşit de coronavirus din punct de vedere al sistemului sanitar. Au urmat împrumuturi ”fără număr” – cum le place unora să spună pe la petreceri și nunți. Restricții peste restricții, îngrădirea drepturilor și stare de război – toate s-au năpustit peste noi ca un uragan de gradul 5. Stres și nervi, dezamăgire și ură – românul a fost testat din toate direcțiile. Iar în mijlocul haosului a fost Ludovic Orban, responsabil cu gestionarea celei mai grele perioade din istoria recentă.

Cum a început totul? Iohannis: ”Ce a făcut Ludovic Orban este incredibil”

Constatin Talpaș (PPU-SL), atac dur la adresa lui Guvernului și lui Iohannis: ”În mintea lor contează doar puterea”
Sursa: Inquam Photos / George Călin

Era o zi de toamnă când Guvernul condus de Ludovic Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența lui Klaus Iohannis. Se întâmpla pe 4 noiembrie 2019 (a picat tot într-o zi de luni ca și demisia).

ADVERTISEMENT

Președintele l-a felicitat atunci pe Ludovic Orban pentru faptul că a reușit „un lucru incredibil”, și anume să convingă partidele din opoziție să formeze o nouă majoritate parlamentară și să „înlocuiască majoritatea toxică din jurul PSD”.

  • „Se termină astfel guvernarea PSD-istă care în diferite variante a durat aproape 3 ani de zile. Guvernări toxice pentru români, pentru România, guverne care au stricat foarte multe proiecte, abordări ale României.(…) În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD”, spunea  Klaus Iohannis pe 4 noiembrie 2019.
ADVERTISEMENT

Președintele era fericit cu numirea lui Orban și cu îndepărtarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă și PSD. Vă amintim că PNL avea doar 20% din voturi în Parlament.

Ce spunea Ludovic Orban în momentul în care a fost desemnat premier?

„Suntem aproape o minune: șapte formațiuni politice și grupuri parlamentare au reușit să se unească, să punem punct unei guvernări care cu adevărat a făcut rău României. A doua minune este învestirea acestui guvern.(…)

„Ne veți avea parteneri în tot efortul dvs de a întări poziția României pe plan internațional, în toate demersurile în cadrul parteneriatului strategic cu SUA și în cadrul NATO. Suntem deschiși pentru un dialog permanent (…) Contați pe noi”, declara liderul PNL.

Formula inițială a Guvernului Orban o avea vicepremier pe Raluca Turcan, iar Cabinetul de miniștri era format din:

ADVERTISEMENT
  • 1. Ministerul Afacerilor Externe -Bogdan Aurescu
  • 2. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
  • 3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
  • 4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu
  • 5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu
  • 6. Ministerul Dezvoltării – Ion Ștefan
  • 7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
  • 8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
  • 9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
  • 10. Ministerul Mediului – Costel Alexe
  • 11. Ministerul Educației – Monica Anisie
  • 12. Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
  • 13. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
  • 14. Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
  • 15. Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
  • 16. Ministerul Sănătății – Victor Costache

Ludovic Orban, vremuri grele pentru România

Klaus Iohannis și Ludovic Orban vizitează astăzi Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. Sursa foto: hepta.ro
Sursa foto: hepta.ro

N-a trecut mult după numirea lui Orban în funcția de premier și România s-a trezit în mijlocul unei crize sanitare. Un inamic invizibil făcea ravagii în China, Italia și Spania și amenința România. Țara noastră a intrat în stare de urgență la mijlocul lunii martie.

Au fost restricții ca pe timp de război. Poporul a început să devină nemulțumit pe măsura ce i s-au îngrădit libertățile și drepturile.

La televizor se anunța sfârșitul lumii, iar mesajele autorităților din lumea întreagă, nu doar din România, erau confuze și alambicate. „Nu trebuie să porți mască! Poartă mască!” sau „asimptomaticii  sunt periculoși, nu mai sunt periculoși”.

Pe măsură ce restricțiile au continuat, au început să pice ca piesele de domino mai multe sectoare din economie. Zona HoReCa a fost grav afectată. S-au închis afaceri, oamenii au rămas fără slujbe, mulți au intrat în șomaj tehnic. Frustrarea se acumula și totul avea să explodeze în capul celor aflați la conducere, cei care luau deciziile. În vârful piramidei se afla Orban care pierdea în fiecare secundă a pandemiei tot mai mult din sprijinul poporului.

Pelerinajele anulate, piețele închise, toate au contribuit la valul de ură ce s-a abătut asupra guvernului condus de fostul premier.

Bineînțeles, nu trebuie uitat dezastrul din sistemul de educație. Guvernul a avut o vară întreagă la dispoziție pentru a pregăti începutul anului școlar în contextul pandemiei. Rezultatul? A fost un fiasco total.

Un alt subiect important și mult dezbătut în mandatul său a fost majorarea pensiilor cu 40%.

Zilele lui Orban erau numărate

Foto: hepta.ro

Despre criza din spitale s-ar putea scrie la nesfârșit. Probabil ca n-a surprins pe nimeni că pandemia a expus și mai mult un sistem putrezit și lăsat uitării de toți cei care s-au aflat la conducere în ultimii 30 de ani.

Din păcate, au fost neglijați mulți bolnavi și s-au pierdut vieți. Totul a culminat cu incendiul de la Piatra Neamț.

E vina lui Orban?

Nici vorbă. E vina tuturor, după cum spunea Nelu Tătaru într-un moment de sinceritate.

Cât s-a împrumutat România?

Pentru a se bate cu „Covidul”, pentru a acoperi găurile din spitale și din economie, țara noastră a luat bani într-un ritm istoric. S-au făcut împrumuturi de 85 de miliarde de lei.

„Guvernul care s-a împrumutat pe o sută de ani! 85 de miliarde împrumutaţi de Cîţu în 11 luni. (…) Ministerul Finanţelor Publice a publicat abia acum, cu mare întârziere, cifrele privind datoria guvernamentală în PIB. Record istoric absolut în România. Ponderea datoriei în PIB făcută de Cîţu a crescut de la 34,6% din PIB în octombrie 2019 la 42,8% din PIB în august 2020,” anunța în octombrie PSD.

Cum s-a terminat pentru Ludovic Orban? A fost 399 de zile premier

Aventura liderului PNL în funcția de prim-ministru s-a terminat pe 7 decembrie, la fix 399 de zile de la început. Nici măcar o zi în plus nu i s-a permis după alegerile parlamentare. PNL a pierdut scrutinul din decembrie în fața PSD-ului, plătind pentru deciziile luate. După doar 24 de ore, Orban a demisionat. Să nu uităm însă, că 2020 a dat peste cap toată planeta, toate economiile lumii. Țări care se află cu 50 de ani înaintea noastră au întâmpinat probleme din cauza pandemiei.

”Orice măsură pe care am luat-o a fost luată cu un singur scop. Acela de apăra sănătatea și locurile de muncă ale românilor. Am convingerea că PNL va avea capacitatea să dea premierul și să formeze coloana vertebrală”, a declarat Orban, luni, 7 decembrie.

Cele 399 de zile cu Orban au fost marcate evident de pandemia de coronavirus. Liderul PNL a trebuit să dribleze și 2 runde de alegeri. A fost cu siguranță un mandat complicat în care liberalul n-a avut liniște. Nici românii, de altfel.

Va fi mai bine mai departe? Istoria de 30 de ani de după Revoluție ne spune să nu ne facem iluzii prea mari.

ADVERTISEMENT