Sport

Radu Banciu, amendat cu 10.000 de lei de CNA. Replică halucinantă a realizatorului

Radu Banciu a primit o amendă de 10 mii de lei din partea CNA pentru afirmațiile făcute într-o ediție a emisiunii Fotbal All Inclusive din luna septembrie.
29.09.2022 | 16:04
Radu Banciu amendat cu 10000 de lei de CNA Replica halucinanta a realizatorului
Radu Banciu a fost amendat cu 10 mii de lei de CNA pentru afirmațiile făcute în timpul unei ediții a emisiunii Fotbal All Inclusive. sursa foto: primaplay.ro
ADVERTISEMENT

Ajuns și în atenția CNCD pentru afirmațiile făcute într-una din emisiunile Fotbal All Inclusive de la Prima Sport 1 în care spunea că “99 la sută din femeile pe care le-am cunoscut își doreau să le mai plesnești”, așa cum FANATIK a anunțat în exclusivitate, Radu Banciu a fost astăzi și în fața Consiliului Național al Audiovizualului.

Membru CNA: “Ceea ce văd m-a îngrozit”

Realizatorul a intrat în ședința online pentru a oferi explicații membrilor CNA. A urmat un dialog cu Dorina Rusu, redat de Pagina de Media.

ADVERTISEMENT

“Această emisiune nu este deloc ceea ce susţineţi dumneavoastră acum că este. Eu nu ştiu dacă dumneavoastră aşa gândiţi, dacă aşa e felul dumneavoastră de a fi.

Eu ştiu doar ceea ce văd pe post, iar ceea ce văd, sincer să spun m-a îngrozit. Spuneţi, la moment dat, că este inacceptabil, dar în restul timpului vorbiţi despre dorinţa femeii de a fi bătută şi susţineţi şi acum din câte văd”, a spus membra CNA, căreia Banciu i-a răspuns astfel:

ADVERTISEMENT

Banciu: “E alegerea femeii”

“E alegerea femeii. Nu aţi înţeles metafora. Atâta timp cât eu îl aleg pe respectivul care până la urmă mă vă bate de mă va snopi, înseamnă că e alegere mea. Păi, doamna Dorina, altfel n-aş fi lângă el.

De ce îmi răstălmăciţi vorbele? Eu asta spun, dar e metaforic. După aia vine justiţia şi constată: eram un cuplu de 15 ani, la capătul ceor 15 ani m-a bătut cu parul. Păi, nu înseamnă că am acceptat asta? Cum să nu?!”

ADVERTISEMENT

De aici, dialogul s-a aprins și mai tare: Domnule Banciu, vă rog să-mi spuneţi de unde ştiţi dumneavoastră că femeile aşteaptă atunci când vine bărbatul acasă să le plesnească, să le să le dea la ficat? De unde ştiţi? Cea mai mare dorinţa a oricărei femei este să fie bătută, lovită? Cum aţi ajuns dumneavoastră la această concluzie?”a spus Doina Rusu, iar Banciu a replicat:

“Un asemenea discurs este absolut inacceptabil într-o televiziune din secolul 21”

“Nu am zis că toate, aici faceţi o exagerare. Am spus că, din experienţa mea personală. Recunosc că n-am avut la mine un aparat de măsurătoare a procentelor. Naratorul exagerează procentajul. Poate or fi fost 96%, da, iertaţi-mă, dar voit exagerează pentru că situaţia e dificilă . Deci că 65 de mii de femei sunt omorâte în casă de bărbatul pe care l-au ales, la un moment dat. Să nu spuneţi că este culpa acelui individ sută la sută. Pentru că şi în instanţă, când ne ducem cu probleme matrimoniale, ni se va spune că în cuplu problemele sunt împărţite.

ADVERTISEMENT

Soţia are dreptul să-i spună nu, să plece de acasă, să nu-l aleagă, să cheme pe cineva, un martor sau membru al familiei, să-l rezoneze pe respectivul, să aibă o discuţie cu el. Nu o dată, de 100 de ori. În momentul în care se ajunge la deces, nu ştiu câte lovituri de cuţit, cum se ajunge? Nu din motivul ăsta se ajunge?”

ADVERTISEMENT

“Domnul Banciu, nu ştiu ce probleme aţi avut dumneavoastră în copilărie şi în tinereţe cu femeile, dar degeaba spuneţi dumneavoastră că este pe un ton şi satiric, că este pe un ton care susţine că nu trebuie să fie femeile bătute, eu cred că un asemenea tip de discurs este absolut inacceptabil într-o televiziune din secolul 21, din orice secol, de oricând”, a mai spus Dorina Rusu.

Ramona Sorescu, CNA: “Mai citiți un pic despre comportamente deviante”

Radu Banciu a răspuns: Eu n-am avut niciodată probleme de genul ăsta. Deci, aici vă înşelaţi. Eu tocmai spun că nu ar trebui să se întâmple. Eu nu gândesc aşa. Sigur, este şi cu o parte de vină, da. Atâta timp cât tu ţi-a ales asta şi ar trebui să fii cea care decide, nu el să-ţi spună că tu eşti o mobilă şi stai cu mine toată viaţa.

Cine zice că este simplu? Eu spun că nu este simplu. Este simplu ca teorie, cazul este complicat. În teorie este uşor. La mine în familie, este simplu, femeile care stau cu mine sau care au vieţuit cu mine n-au trecut prin aşa ceva. Asta şi spune textul, frustrarea bărbatului: dacă ştiaţi să faceţi o alegere nu ajungeaţi în această situaţie. Aţi ajuns în această situaţie pentru că aţi greşit.”

O altă membră a CNA, Ramona Sorescu, a intervenit și i-a transmis lui Banciu: “Eu zic să mai citiţi un pic despre aceste comportamente deviante şi cum se poate masca un astfel de individ.”

Banciu: “E singurul lucru în viață unde ai posibilitatea reală de a alege”

Radu Banciu a mai spus în apărarea sa: După părerea mea, este singurul lucru în viaţă unde ai posibilitatea reală să alegi, atunci când îţi alegi partenerul. Nici măcar meseria, nu ţi-o poţi alege, pentru că dacă n-ai talent nu poţi să devii cosmonaut, de exemplu. Da, chiar dacă lucrezi la zidărie, poţi să-ţi găseşti un zidar la fel de faimos ca şi tine şi să ai un cuplu perfect. Deci noi ne-am revoltat, în primul rând, de această idee. De aici toată această argumentaţie.”

Totuși, explicațiile oferite nu i-au putut convinge pe membrii Consiliului să îl sancționeze pe realizatorul emisiunii Fotbal All Inclusive cu o amendă de 10 mii de lei. Articolul CNA invocat pentru amendă este următorul: “Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup sau comunităţi definite de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”