News

Radu Banciu, dezlănțuit la adresa Guvernului Orban pe tema măștilor de protecție: „I-au nenorocit pe medici”

08.05.2020 | 09:37
Radu Banciu dezlantuit la adresa Guvernului Orban pe tema mastilor de protectie Iau nenorocit pe medici
Radu Banciu
ADVERTISEMENT

Prin intermediul Unifarm, Guvernul României a cumpărat recent mai multe tipuri de măşti de protecție tip FFP2 de la diverşi fabricanţi, printre care şi unele din China care poartă denumirea generică „Daddy Baby”. La scurt timp după ce au fost distribuite spitalelor aflate în prima linie în lupta cu epidemia de coronavirus, s-a constatat că acestea prezintă defecte și sunt neconforme cu legislația europeană, motiv pentru care li s-a cerut unităților medicale să înceteze utilizarea lor.

Radu Banciu critică Guvernul pentru măștile importate din China

Subiectul a generat nenumărate controverse și reacții de revoltă în spațiul public, cea mai vehementă aparținându-i lui Radu Banciu, realizatorul emisiunii „În lumea lui Banciu”, difuzată de B1 TV. În cadrul ediției de joi, jurnalistul a abordat subiectul în stilul caracteristic, lansând un atac dur la adresa Executivului, pe care îl acuză că a pus în pericol medicii din întreaga țară furnizându-le echipamente de protecție care prezintă riscuri pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Totodată, prezentatorul TV i-a acuzat pe guvernanți că au „uitat” să parcurgă întreaga procedură de achiziție din dorința ca măștile „să ajungă pe mâna celor de la Unifarm, firma statului”. În încheierea discursului său, Banciu a dat exemplul Danemarcei, unde autoritățile au decis să nu mai recomande populației să poarte măști, după ce studiile au arătat că acestea nu asigură protecția necesară.

Ce a spus Radu Banciu pe tema măștilor achiziționate de Guvern

Suntem protejați de stat. Statul veghează, l-ați văzut și pe ministrul Tătaru extrem de amabil cu noi, un om care într-adevăr își face datoria la maximum. De exemplu, în cazul importului de măști din Republica Populară Chineză, România a adus 1,2 milioane de măști defectuoase, fără licitație ca să ajungă pe mâinile celor de la Unifarm, firma statului.

ADVERTISEMENT

Măstile au fost distribuite în spitale, însă nu aveau nici un fel de acoperire regulamentară. Nu îi protejau pe medici, pe cadrele medicale, de eventuale îmbolnăviri au fost distribuite acolo la grămadă tocmai pentru că statul se îngrijește de oameni. În fiecare zi auzim de la Guvernul PNL și de la președintele Iohannis cum se face totul pentru ca sănătatea oamenilor să primeze.

De asta sunt revoltați și cu decizia CCR, că nu mai pot avea grijă de sănătatea noastră. Între timp i-au nenorocit pe acești medici. A fost necesar ca Ambasada Chinei la București, să dea un comunicat și să spună că contractul era respectat de partea chineză și că nicăieri în contract nu scrie că trebuiau să fie măști chirurgicale.

ADVERTISEMENT

România a cumpărat aceste măști cum cumpăra pe vremuri autobuze, fără aer condiționat sau AirBus A318 în loc de A319, deși erau la același preț. Este în logica prostiei, sigur și a spăgii, acolo unde este cazul. Iată cum vă apăra statul!

Tocmai astăzi Danemarca a considerat că nu există nici un fel de apărare pentru cetățean când aceasta poartă mască. Danemarca nu recomandă cetățenilor săi în nicio împrejurare purtarea măștii pentru că acestea nu sunt corespunzătoare.

ADVERTISEMENT

Ministrul Danemarcei a declarat că atunci când se va demonstra clinic utilitatea în vreun fel al măștilor, atunci populația va purta. Într-adevăr, intervenție salutară pentru Europa.

ADVERTISEMENT

Așa se face într-o țară care lucrează pentru oameni. Măcar acolo sunt studii, e interesat cineva. Ei nu sunt ca turmele de oi, noi aplicăm ce cred alți. În România nu s-a făcut nici un studiu”, a spus Radu Banciu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS