News

Radu Berceanu pierde bani cu hotelul, dar câștigă cu piscinele. Fostul ministru a adus muncitori din Asia pentru afacerile sale

Fostul ministru Radu Berceanu (69 de ani) s-a concentrat pe business după retragerea din politică. Pe lângă achiziționarea fostului hotel Jiul din Craiova, Berceanu face bani dintr-o afacere cu piscine.
27.03.2022 | 15:31
Radu Berceanu pierde bani cu hotelul dar castiga cu piscinele Fostul ministru a adus muncitori din Asia pentru afacerile sale
Fost ministru al transporturilor, Radu Berceanu a investit serios în afaceri în ultimele trei decenii
ADVERTISEMENT

Senator, fost ministru al transporturilor (în două rânduri) și al agriculturii, Radu Berceanu (69 de ani) s-a retras de ani buni din politică, preferând să se dedice afacerilor și pasiunii sale pentru aeronautică. De altfel, Berceanu proiectează, construiește și pilotează diverse avioane, așa cum a făcut ultima dată vara trecută, pe aerodromul Strejnic.

Radu Berceanu a preluat cel mai mare hotel din Craiova, dar pandemia a afectat business-ul

”Primul avion electric zburat în România! Proiectat, construit și pilotat de soțul meu, Radu Berceanu, neobosit în doborârea propriilor recorduri în ale aviației”, remarca în iulie 2021 Mihaela Berceanu, soția fostului ministru, mândră de reușita partenerului de viață.

ADVERTISEMENT

Renunțarea la lumea politică nu s-a lăsat cu vreun regret anume din partea fostului demnitar, așa cum chiar Radu Berceanu declara la un moment dat: ”Am făcut politică vreo 22 de ani. Am ocupat mai toate funcţiile posibile şi mă săturasem”. 

Marea lovitură de imagine pentru Radu Berceanu a venit în momentul achiziționării fostului hotel Jiul din Craiova, astăzi redenumit Ramada. Pentru reconstrucția lui, fostul ministru s-a împrumutat cu 8,5 milioane de euro de la banci, renovarea începând efectiv în toamna anului 2013, după care în 2015 s-a reinaugurat locația.

ADVERTISEMENT

Ramada Plaza este afiliat astăzi la un mare lanț internațional, iar în structura de conducere a hotelului se regăsesc cei doi băieți ai lui Radu Berceanu. Dacă până acum doi ani rezultatele financiare ale societății erau remarcabile, pandemia a afectat puternic, în ultimul an, afacerea hotelieră a familiei Berceanu.

Muncitori din Sri Lanka și Vietnam pentru firmele lui Radu Berceanu

Astfel, potrivit cifrelor înregistrate la Registrul Comerțului, JIUL SA avut în 2019 o cifră de afaceri de 20.474.212 lei și un profit de 2.739.102 lei, pentru ca un mai târziu situația să se prezinte în felul următor: 5.550.546 lei cifră de afaceri (de patru ori mai mică față de anul precedent) și un profit negativ, de – 4.482.079 lei. Asta în condițiile în care numărul angajaților a scăzut de la 93 la 49.

ADVERTISEMENT

Radu Berceanu scoate însă bani frumoși dintr-o altă afacere, în care produce anual 500 de piscine. Pentru acoperirea necesarului de forță de muncă, fostul ministru a apelat în 2019 la muncitori vietnamezi, iar recent la 50 de angajați din Sri Lanka.

”O parte din vietnamezi au plecat, am adus acum oameni necalificaţi din Sri Lanka şi vom mai aduce. Anul acesta a fost unul foarte bun pentru firma de piscine. Am produs 500 de piscine, cele mai multe le-am vândut la export, în Norvegia, Germania, Israel.

ADVERTISEMENT

Şi anul trecut am vândut 500 de piscine, doar 45 în România. Oamenii au cumpărat mai multe piscine cu pandemia, s-au construit în afară şi cartiere de vile cu piscine“, mărturisea Radu Berceanu pentru Ziarul Financiar.

Cifre remarcabile pentru afacerea cu piscine a lui Radu Berceanu

Pentru penultimul an fiscal, firma AVI PISCINE SRL a avut o cifră de afaceri de 11.638.830 lei și un profit de 349.165 lei. Anul următor, însă, cifra de afaceri a crescut simțitor, la 17.755.805 lei, în timp ce profitul a crescut de 5,5 ori, ajungând la 1.911.960 lei.

”Berceanu mai controlează la Craiova compania AVI, ce produce piese industriale pentru clienţi ca Siemens, Bombardier sau Alstom, iar toată producţia merge la export. Fondată în anul 1990, compania AVI a avut afaceri de 15,9 milioane de lei în 2020 şi un profit net de 863.000 de lei, arată datele oficiale de la Ministerul de Finanţe.

Din fabrică ies produse industriale pentru clienţi din domeniul construcţiei de tramvaie, trenuri, metrouri şi alte industrii. Compania avea 71 de angajaţi anul trecut”, informa recent presa economică despre a treia firmă din portofoliul lui Radu Berceanu.

ADVERTISEMENT
Tags: