News

Radu Mazăre, condamnare definitivă la închisoare. Pedeapsa primită în dosarul ”Polaris”

Radu Mazăre, fostul primar din Constanța, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, joi, la 5 ani de închisoare. Pedeapsa a fost primită în dosarul ”Polaris”.
03.02.2022 | 10:46
Radu Mazare condamnare definitiva la inchisoare Pedeapsa primita in dosarul Polaris
Radu Mazăre, încă o condamnare definitivă la închisoare. Fostul primar a primit 5 ani în dosarul ”Polaris”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă o condamnare definitivă la închisoare pentru Radu Mazăre. Joi, 3 februarie, fostul primar al Constanței a primit 5 ani după gratii din partea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, anunță G4Media.

Pedeapsa a fost pronunțată în dosarul ”Polaris”. În primă instanță, Mazăre primise, în 2019, o condamnare de 9 ani și 10 luni.

ADVERTISEMENT

Radu Mazăre, încă o condamnare definitivă la închisoare. Fostul primar a primit 5 ani în dosarul ”Polaris”

Judecătorii au decis condamnarea lui Radu Mazăre la două pedepse de câte 5 ani de închisoare pentru luare de mită şi la o pedeapsă de 1 an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.

ICCJ a decis contopirea pedepselor şi au hotărât să îi aplice fostului edil al Constanţei cea mai grea pedeapsă, de 5 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Minuta instanței: ”Condamnă pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 254 alin.1 C.pen. anterior raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 C.pen.

În baza art. 65 alin.1 şi 2 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.

ADVERTISEMENT

În baza art. 71 alin.1 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii”.

În prezent, fostul edil se află deja după gratii. Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a anului 2019.

ADVERTISEMENT

În același dosar, Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită.

Acuzațiile care îi sunt aduse lui Radu Mazăre în dosarul ”Polaris”

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015 în dosarul Polaris. DNA îl acuza de 3 infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, obținerea de foloase necuvenite şi conflict de interese.

În rechizitoriul procurorilor se arată că ”în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa”.

”Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani“, conform rechizitoriului.

DNA mai arată că, ”în perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.

Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”.

ADVERTISEMENT