News

Radu Mazăre, eliberat din închisoare. Decizia magistraţilor este definitivă

Tribunalul Ilfov a admis luni cererea de punere în libertate a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Acesta fusese condamnat în 2019, la peste nouă ani de închisoare.
27.05.2024 | 15:20
Radu Mazare eliberat din inchisoare Decizia magistratilor este definitiva
Radu Mazăre a fost extrădat în 2019, din Madagascar Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Radu Mazăre a justificat cererea sa de eliberare condiţionată prin faptul că a executat fracţia corespunzătoare de 2/3 din pedeapsa cu închisoarea aplicată, prima dintre condiţii fiind astfel îndeplinită.

Radu Mazăre se afla în închisoare din 2019

Radu Mazăre a executat cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi celebrul dosar Polaris.

ADVERTISEMENT

În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, în februarie 2019, pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. În februarie 2022, fostul primar al Constanţei a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul Polaris, din contopirea celor două pedepse rămânând ca acesta să execute nouă ani de închisoare.

Conform minutei publicate pe portalul instanţelor de judecată, “se admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală”.

ADVERTISEMENT

În Dosarul Polaris, procurorii DNA l-au acuzat pe Radu Mazăre că a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru a le facilita acestora emiterea unor documente, a le înlesni câştigării unei licitaţii şi încheierea unor contracte.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Radu Mazăre a fost găsit vinovat de abuz în serviciu în formă continuată, dar şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT

În motivarea deciziei de la prima instanță se arăta că “pedeapsa este egală cu 3.288 zile, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracția obligatorie de 2/3 din pedeapsă, respectiv 2.192 zile, din care, în cazul în care munceşte, 548 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 1.644 zile efectiv executate”.

În fapt, la data analizării situaţiei penitenciare a fostului primar al Constanţei, în comisia de liberare, s-a ajuns la concluizia că acesta “a executat un număr de 1.780 zile din pedeapsă, a executat arest preventiv/arest la domiciliu 85 zile, i se consideră ca executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și de formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc suplimentar 60 zile considerate ca executate în condiții necorespunzătoare, în total având 2.195 zile câștigate și executate”.

ADVERTISEMENT

Judecătoria Sectorului 4 respinsese în data de 17 aprilie cererea lui Radu Mazăre de a fi pus în libertate, dar o zi mai târziu a fost înregistrată contestația formulată de acesta, judecată luni, 27 mai, la Tribunalul Ilfov.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”