News

Radu Mazăre va fi extrădat din Madagascar! De ce nu a fost ținut fostul primar în penitenciar

14.05.2019 | 12:31
Radu Mazare va fi extradat din Madagascar De ce nu a fost tinut fostul primar in penitenciar

A devenit oficial faptul că Radu Mazăre va fi extrădat din Madagascar! După ce Ministerul Justiţiei a solicitat acest lucru, autorităţile din statul african au anuţat că acesta va fi dat pe mâna oamenilor legii din România. “În orice caz Radu Mazăre va fi extrădat și deferit justiției din România”, a spus ministrul Justiției din Madagascar, conform România TV. Până atunci, Mazăre va rămâne în centrul de detenție în care se află acum și așteaptă ca cele două țări să decidă data exactă a extrădării.

Radu Mazăre va fi extrădat din Madagascar!

Autoritățile din Madagascar au precizat că fostul primar al Constanței nu suportă prea bine regimul de detenție din penitenciar. Între timp, Ana Birchall, ministrul Justiției din România a anunțat că dosarul de extrădare al lui Radu Mazăre a fost deja predat autorităţilor din Republica Madagascar. Acesta cuprinde cererea de extrădare, precum şi toate documentele transmise de instanţele competente din ţara noastră, atât în limba română, cât şi traduse în franceză. Totul s-a făcut cu ajutorul Interpolului. Și presa din Madagascar anunță extrădarea.  L’Express de Madagascar a dedicat un spațiu amplu situației lui Radu Mazăre.

„Dosarul de extrădare a domnului Radu Ştefan Mazăre a fost predat autorităţilor competente din Republica Madagascar. La ora 8:00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9:00 a fost predat Ministerului Justiţiei din Republica Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum şi toate documentele transmise de instanţele competente din ţara noastră, atât în limba română, cât şi traduse autorizat în limba franceză.

Radu Mazăre va fi extrădat din Madagascar! Radu Mazare paraseste la sediul DNA, in Bucuresti, luni, 16 martie 2015. Primarul Radu Mazare a fost retinut de procurorii anticoruptie, intr-un dosar deschis dupa ce edilul a fost reclamat la DNA de Agentia Nationala de Integritate (ANI). Foto: Inquam Photos
Radu Mazăre pe vremea când era anchetat de DNA. Foto: Inquam Photos

Cum s-a derulat întreaga acțiune

Astfel, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţia legală în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.  Cu un efort extraordinar, colegele şi colegii mei din Ministerul Justiţiei au reuşit să pregătească dosarul de extrădare contra cronometru, practic, în mai puţin de 48 de ore., în ciuda volumul impresionant de documente, ştiţi că sunt peste 600 de pagini”, a declarat Ana Birchall.

„Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis în format electronic şi la Ministerul Justiţiei din Republica Madagascar în aceeaşi seară. În aceeaşi seară a zilei de 11 mai, la ora 22:29, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Mustiţiei din România că întreaga documentaţie a fost primită şi trimisă inclusiv prin reţeaua Interpol. În dimineaţa zilei de 12 mai, un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate sub sigiliu de Ministerul Justiţiei. Aceste documente, aşa cum v-am spus au fost predate personal în această dimineaţă, avem şi confirmarea de primire”, a mai spus ministrul Justiţiei.