Alegeri 2024

Radu Miruță, USR, îl critică pe Iohannis după anunțul donării sistemului Patriot pentru Ucraina. „Trebuie să ne spună când vom primi la schimb și ce”

Radu Miruță, deputat USR, îi cere explicații lui Iohannis după decizia CSAT privind sistemul Patriot pentru Ucraina. „Este clar că militar, strategic era nevoie de el aici”
20.06.2024 | 21:55
Radu Miruta USR il critica pe Iohannis dupa anuntul donarii sistemului Patriot pentru Ucraina Trebuie sa ne spuna cand vom primi la schimb si ce
Deputatul USR Radu Miruță spune că Iohannis nu a precizat ce primește România după donarea sistemului Patriot pentru Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Radu Miruță, deputat USR, a criticat, joi,  faptul că președintele Klaus Iohannis nu a precizat ce va primi România după ce va da un sistem de apărare antirachetă și antiaerian Patriot pentru Ucraina. „Atâta timp cât sistemul Patriot a ajuns în România este clar că militar, strategic era nevoie de el aici”, a spus Miruță.

„Donarea” unui sistem Patriot dar în ce condiții?

Radu Miruță, deputat USR, a reacționat după ce, în ședința CSAT de joi, a fost anunțat că România va „dona” un sistem Patriot pentru Ucraina, fără se preciza alte detalii privind calendarul și ce înseamnă această donare în sine.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem”, a comunicat, joi, Administrația Prezidențială.

„Trebuie să ne spună când vom primi la schimb și ce”

Deputatul USR a criticat faptul că președintele Klaus Iohannis nu a precizat clar ce va primi România în schimbul de a se lipsi de o asemenea capacitate de apărare extrem de performantă. „Atâta timp cât sistemul ăsta costă 1 miliard de euro pe care România îl suportă, cu toată dragostea trebuie să ne spună când vom primi la schimb și ce”, a declarat Radu Miruță pentru B1TV.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere că oamenii ăștia știu foarte clar aceste întrebări și nu vin cu răspuns la ele deducția mea mă duce să cred că deocamdată nu este nimic la schimb. Puteau să închidă aceste suspiciuni, să zică oameni buni, nu vă agitați, este o chestiune de suport între aliați, noi îl aveam acum, celălalt era prin curier, câștigăm alea două zile până ajunge la noi, îl dăm astăzi și primim peste 36 de zile containerul ăsta, în calendarul ăsta. Atâta timp cât sistemul ăsta a ajuns în România este clar că militar, strategic era nevoie de el aici”, a adăugat deputatul USR.

„Un sistem similar sau echivalent” la schimb

Administrația Prezidențială a precizat că „donarea” sistemului Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target), pentru care deja președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis mulțumiri României, se va face în condițiile derulării în continuare a negocierilor cu aliații României, mai ales cu SUA, pentru ca țara noastră să primească „un sistem similar sau echivalent”, adică un sistem care să apere pe o rază de 150 de kilometri, „fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

ADVERTISEMENT