Life

Radu Paraschivescu îl face praf pe Dan Puric: „Trădează mecanisme de gândire profund avariate”

Radu Paraschivescu a dat de pământ cu Dan Puric într-un text publicat în ultima sa carte. Actorul a mai fost taxat de scriitor și în 2020.
12.06.2024 | 16:35
Radu Paraschivescu il face praf pe Dan Puric Tradeaza mecanisme de gandire profund avariate
Radu Paraschivescu l-a făcut praf pe Dan Puric. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Intelectualii duc altfel de războaie, iar arma cea mai tăioasă e stiloul. Radu Paraschivescu i-a dedicat în cea mai nouă carte a sa un text lui Dan Puric. În 2020 îl taxa pe actor pentru derapajul său public la adresa subiectului Colectiv. Cuvintele dure și fără perdea cu care prozatorul l-a descris pe militantul politic.

Radu Paraschivescu a dat de pământ cu Dan Puric

În anul 2020, chiar în sâmbăta dinainte de Înviere, în direct la Realitatea Plus, Dan Puric a făcut următoarea afirmație: „Eu am mai zis: Biserica a reacționat foarte bine, foarte înțelept. Că lipseau două babe la altar și începea: A început Covidu’ în România. Cum a făcut la Colectiv. Haimanalele alea abia se pregăteau cu ‘Jos Biserica!’, ‘Jos Patriarhul!’”, notează 9am.ro. 

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, unul dintre cei care l-au taxat dur pe autorul cărților Despre omul frumos și Cine suntem era Radu Paraschivescu. Scriitorul considera afirmația „o abjecție”. Și, arc peste timp, în 2024, i-a dedicat un capitol în cartea „Libertatea de depresie. Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi”, apărută la editura Humanitas.

„Este o carte de texte critice, nu defăimătoare, nu rău intenționate, nu malițioase, dar critice. La fel ca în alte volume din aceeași categorie, îmi exercit spiritul de observație, pe marginea unor lucruri care se întâmplă sau ni se întâmplă.

ADVERTISEMENT

Nu depresia definită medical este cea care se află în titlul cărții, ci felul în care societatea noastră încă nu își găsește toate reglajele și toate mecanismele ca să arate ceva mai bine și ca să respire firesc” spunea Radu Paraschivescu despre cel recent mai volum al său la Radio România Cultural. 

L-a taxat dur pe Dan Puric

Astfel, Radu Paraschivescu și-a început textul prin a aminti despre conferințele pe care Dan Puric le-a ținut de Ziua Mondială a Teatrului.  Una a avut loc la TNB, iar alta în biserica din Titan, unde a existat și un stand de unde se puteau achiziționa cărțile conferențiarului.

ADVERTISEMENT

Ambele au avut loc, scrie Radu Paraschivescu, sub ochii directorului interimar Mircea Rusu, respectiv a Preafericitului Daniel. În textul din Libertatea de depresie, scriitorul aduce în prim plan ideea că Dan Puric a colaborat cu securitatea, negată de actor, precum și discursul anti-european.

„Asta nu-l împiedică pe Omul liber, care îşi păstrează neatârnarea din vremurile când semna informări pentru Securitate, aidoma oricărui creştin preocupat de binele semenilor, să se considere țpedepsit public şi fugărit’. Aici Dan Puric are dreptate: fuga de la TNB la RTV, fuga de la RTV la o biserică din Titan, fuga de la biserica din Titan la Realitatea TV, fuga de la Realitatea TV la Antena 3 şi tot aşa.

ADVERTISEMENT

Vorba poetului: ‘O fugă-i viața / Deci te fugă’. De la Tom Courtenay în Singurătatea alergăto rului de cursă lungă, nimeni n-a mai gonit atât, cu priviri aruncate din când în când în urmă, ca nu cumva să se la persecutio in integrum, trebuie încadrată şi pedepsirea ivească pericolul urmăritorului care câştigă teren. Tot aici, publică a lui Dan Puric, care abia are timp să se deplaseze de la un stâlp al infamiei la altul, gata să suporte martiriul emisiunilor TV cu risipă de tămâie”, scrie Radu Paraschivescu despre Dan Puric.

Radu Paraschivescu despre Dan Puric: „Trădează mecanisme de gândire profund avariate”

Radu Paraschivescu îl taxează pe Dan Puric, descris pe Wikipedia ca fiind „militant politic de extrema dreaptă”, pentru afirmațiile controversate făcute de-a lungul timpului. „Tocănița oratorică pe care o pregătește Dan Puric pentru auditoriu are aceleași ingrediente de ani de zile: excepționalismul românesc care nu cade bine la lingurica europeană, geniul autohton gata să surclaseze planeta, naționalismul asortat cu citate nu întotdeauna exacte, patosul revanșard împotriva celor care vor, mișelește, ceva de la noi.

Pentru simplificare, România e Isus Cristos, pe când Uniunea Europeană joacă jocul lui Pilat din Pont. Să-l consider pe Pilat din Pont comisar european, așa cum afirma Puric în biserica din Titan, trădează mecanisme de gândire profund avariate care-l fac pe rostitor să sară pârleazul logicii şi să aterizeze direct pe mirişte. La asta te duce uneori fugărirea de care aminteam la început.

Ajungi să nu mai ştii unde eşti şi unde trebuie să ajungi. (Vorba lui Yogi Berra: ‘Dacă nu ştii unde mergi, o să ajungi în altă parte’.) Fiindcă, după Teatrul Naţional şi o biserică, următoarele spații pentru conferință pot fi la fel de bine ştrandul, frizeria, staţia de metrou sau sala pașilor pierduți. La Circul de Stat, nu, acolo concurența zoologică ar fi prea mare pentru autorul a ceea ce el însuşi numeşte ,’stand-up patriotic”, subliniază Dan Puric despre Radu Paraschivescu.

„Altă suferinţă care-l ofilește pe aprodul Puric”

Radu Paraschivescu a amintit și despre presupusa candidatură a lui Dan Puric la alegerile prezidențiale. „Oricum, să afurisești toată ziua, bună ziua Uniunea Europeană după ce ani la rând te-ai rugat de ea să-ți facă loc sub acoperiș e de un absurd definitiv.

Spre a nu mai spune că, fără apartenența la UE şi la NATO (altă suferinţă care-l ofilește pe aprodul Puric), e lesne de dedus ce ar fi riscat România lui 2022 în fața Rusiei din acelaşi an. Încă nu se ştie dacă, patriot cum se arată, Dan Puric va candida sau nu la președinția ţării”, afirmă scriitorul.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai...
Teodoro s-a mutat din Chile în România şi deţine una dintre cele mai profitabile plantaţii. A investit 100.000 de euro
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au...
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au decis soarta țării înainte de terminarea războiului