ADVERTISEMENT
News

Radu Țincu, critici dure după ce Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea ATI: ”Asta înseamnă mortalitate”

Autor: Adrian Baciu | 20.04.2021 | 23:19
Radu Țincu, critici dure după ce Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea ATI: ”Asta înseamnă mortalitate”
Radu Țincu, critici dure după ce Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea ATI: ”Asta înseamnă mortalitate”. Sursa foto: colaj Fanatik

Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgență București, lansează critici dure după ce Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea secțiilor ATI.

ADVERTISEMENT

La câteva zile după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a aruncat bomba și a spus că fostul ministru ar fi tăiat cu 65% bugetul ATI, în condițiile în care se prefigura un val 3 extrem de agresiv și în condițiile în care sistemul medical este oricum la limită.

Despre această decizie de tăiere a bugetului secțiilor cel mai greu încercate de pandemie, Radu Țincu, medic ATI, spune că este una ”care înseamnă mortalitate”.

ADVERTISEMENT

Radu Țincu, reacție dură după ce Ministerul Sănătății a tăiat finanțarea la ATI

Medicul ATI Radu Ţincu, o figură extrem de cunoscută în spațiul public în această perioadă a pandemiei, a criticat foarte dur decizia autorităților din Sănătate de a tăia finanțările de la ATI, în plină pandemie.

”Secțiile ATI aveau un buget stabilit cu un an înainte de începutul pandemiei. Pentru anul 2020, bugetul era proiectat cu un an înainte, în contextul în care majoritatea și-au extins capacitatea de tratament, deci în mod logic, mergând pe o logică simplă matematică, dacă ai mai multe paturi și pacienți în Terapie Intensivă, care consumă foarte mulți bani…

ADVERTISEMENT

Pacienții COVID-19 sunt pacienți gravi care staționează în medie 3 săptămâni în ATI și care consumă foarte mulți bani din această finanțare a secțiilor ATI.

În momentul în care iei decizia ca, în plină pandemie, în acest al treilea val, unde ai pornit cu peste 1.000 de pacienți la ATI, să tai finanțarea, sigur că reprezintă o politică de neînțeles”, a spus medicul la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Țincu: ”Decizia înseamnă oameni care vor muri”

Medicul de la Spitalului Clinic de Urgență București avertizează că dacă decizia va fi pusă în aplicare mortalitatea de Covid-19 va crește. Cu toate acestea, Dr. Țincu este încrezător că viitorul ministru de la Sănătate va reconsidera măsura.

”Este ca și cum în timpul războiului ai tăia exact finanțarea celor care sunt pe front și rămân fără muniție. Acest lucru sper să fie corectat. Secțiile ATI nu pot rămâne cu finanțarea tăiată pentru că finanțarea tăiată înseamnă oameni care vor muri pentru că sigur nu vor mai avea acces la tratament în aceste secții.

ADVERTISEMENT

Acest tip de politică a tăierii finanțării la ATI înseamnă mortalitate. Eu cred că orice ministru normal va trebui să reconsidere o astfel de decizie”, a mai declarat Radu Țincu la postul de știri.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!