Antropologul a discutat în urmă cu mai multe luni despre modalitățile prin care autoritățile ar putea să convingă mai multe persoane să se vaccineze.
AUR și USR au depus împreună o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cîțu, după ce premierul l-a demis pe Ministrul Justiției, Stelian Ion.
Radu Umbreș este antropolog specializat în abordări cognitive și interdisciplinare în științele socio-umane. Are licență în Sociologie la Universitatea din București, master în Sociologie în cadrul University of Oxford și un doctorat în antropologie socială la University College London.
În prezent, este lector al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.
FANATIK: Se discută despre mai multe etichete în jurul partidului AUR, precum neo-fascism, neo-legionarim, extremism, populism. Care ar fi sfera politică potrivită pentru a descrie această forță politică?
Radu Umbreș: “Oricare dintre aceste etichete vine cu nenumărate probleme, mai ales că ele evocă partide sau mișcări politice cu o istorie încărcată de crime sau tendințe anti-democratice.
Putem găsi niște asemănări cu mișcări politice din Romania interbelică sau cu cea a anilor ’90 – cum ar fi discursul naționalist, anti-cosmopolitan, anti-sistem, referința la valori culturale tradiționale sau la conspirații globale – dar putem găsi nenumărate motive pentru care termeni ca ‘fascism’ sau ‘legionarism’ să duca la mai multă confuzie decât la claritate.
Cea mai buna descriere a AUR este cea a unui partid populist ce se declamă a reprezentând interesele maselor împotriva elitelor corupte și a poporului roman împotriva unor forțe străine.”
FANATIK: Ce părere ai despre colaborarea punctuală între USR PLUS și AUR pe subiectul moțiunii de cenzură? Reprezintă o surpriză pentru scena politică?
Radu Umbreș: “Puține lucruri sunt cu adevărat surprinzătoare în politică. În acest caz, USR PLUS și AUR au o convergență de interese pentru a dărâma guvernul Cîțu.
Primii pentru a răspunde conflictului intern apărut în cadrul coaliției de guvernare și pentru a-și recâștiga imaginea de partid reformator în luptă cu partidele tradiționale și sistemul clientelar.
Ceilalți au de câștigat din instabilitatea politica care îndepărtează alegatorii de partidele mainstream și cresc interesul pentru mișcări radicale.”
FANATIK: Există o discuție amplă despre legitimare și reprezentare ideologică. În ce măsură USR legitimează discursul politic al AUR și ce impact are asta pe termen lung?
Radu Umbreș: “USR PLUS se află în acest moment în conflict direct cu celelalte două mari partide din Romania, iar alianța contextuală cu AUR dă combustibil unor atacuri menite să îi știrbească imaginea de partid liberal, european.
Puritanismul unora dintre alegatorii USR PLUS s-ar putea să fie lezat de orice fel de asociere cu un partid diametral opus din punctul de vedere al valorilor culturale, un fel de poluare simbolică prin contagiune.
Din punct de vedere ideologic, USR PLUS nu a legitimat nici valorile AUR, nici nu a promis vreun compromis sau vreo alianță politică ulterioară moțiunii de cenzură, așa că nu se poate vorbi încă de vreo legitimare.
S-ar putea chiar ca această alianță împotriva unui inamic comun să aibă efecte interesante asupra AUR, ce devine un actor politic implicat în negocieri, decizii democratice, la fel ca celelalte partide politice ce constituie ‘sistemul’ împotriva căruia se ridică.
Nu te mai poți declara ca un ‘outsider’ dacă colaborezi cu partidele pe care le demonizezi. Să vedem dacă USR PLUS ar mai putea critica însă în mod credibil un alt partid care s-ar asocia AUR într-o posibilă coaliție de guvernare în viitor după ce s-a ‘făcut frate cu dracul.”
FANATIK: Putem vorbi despre o apropiere între forțele politice anti-sistem sau USR a abandonat această direcție structurală?
Radu Umbreș: “Discursul ‘anti-sistem’ poate fi activat sau dezactivat în funcție de contextul politic în care se găsește USR PLUS.
Lupta politica pentru PNDL și sistemul de justiție a creat premisele revenirii la imaginea de ‘Albă ca Zăpada’ în luptă cu balaurul corupției si al sistemului neo-patrimonialist.
‘Anti-sistem; poate însemna diverse lucruri în diferite momente, iar imaginea proastă pe care romanii o au despre stat și partidele parlamentare va oferi și in viitor destul capital politic celor care se declară ‘altfel; – inclusiv AUR, chiar dacă aceștia vin dinspre o altă ideologie politică decât USR PLUS.”