Sport

Radu Voina atacă dur conducerea Federației de Handbal: „Dedu nu e acolo doar ca să ia banii”

19.12.2020 | 09:30
Radu Voina ataca dur conducerea Federatiei de Handbal Dedu nu e acolo doar ca sa ia banii
ADVERTISEMENT

Radu Voina, tehnicianul care i-a adus României singura medalie la un Campionat European, îi atacă dur pe cei din conducerea Federației Române de Handbal:  ”Dedu nu e acolo ca să ia doar banii din transferuri. Trebuie să aibă grijă de echipele naționale și asta nu se vede!”

Radu Voina este campion mondial și are în palmares și trei medalii olimpice ca handbalist. Ca tehnician, acesta a dus reprezentativa României pe poziția a treia în Europa în urmă cu 10 ani. S-a retras în urmă cu opt ani, ultima formație pe care a antrenat-o fiind Oltchim.

ADVERTISEMENT

“Cei de acum, antrenorii, se feresc să o facă. Se tem de repercusiuni din partea Federației. Mie nu au ce să-mi facă!”, a zis fostul mare jucător de handbal.

Radu Voina atacă dur conducerea Federaței de Hnadbal: „Antrenăm străinele și apoi ne plângem că nu avem echipă națională”

”Ce facem cu fetele astea, noi antrenăm 30 de jucătoare ale altor echipe naționale? Plătim bine, antrenăm străinele și apoi ne plângem că nu avem echipă națională? Nu vorbesc aici de strategia cluburilor, acolo e normal. Dar Federația trebuie să aibă grijă de echipa națională. Cum e posibil ca echipa campioană, Vâlcea, să nu dea nicio jucătoare la lot? CSM București a avut 4, punându-le aici și pe Chiper, și pe Pintea. Tot prea puțin!

ADVERTISEMENT

Cu tot respectul pentru celelalte cluburi, cum să faci echipă națională cu jucătoare de la formații care sunt în partea a doua a clasamentului în campionatul României? Nu sunt contra jucătoarelor străine, dar trebuie impuse niște reguli clare. Pe de altă parte, au dreptate și președinții de club. Româncele au ajuns cele mai scumpe jucătoare din campionat și parcă nu aș vrea să spun că plătim nonvaloarea”, a adăugat Radu Voina.

”Naționala României joacă  urât, din toate punctele de vedere. Tot jocul e pe centru. Pasăm între interi, mingea nu ajunge la extreme. Și când ajunge, acestea nu știu ce să facă! Pasăm la nesfârșit, ritmul de pasare e lent”, a mai spus Voina.

ADVERTISEMENT

Radu Voina susține că în handbalul din România se vorbește deja de înlocuirea lui Bogdan Burcea. Conducerea Federației și-a luat deja mâna de pe tehnician, este de părere fostul mare internațional. ”În toată viața mea am apărat antrenorii români. Am spus că naționala României trebuie să fie antrenată de un român. Burcea e un om echilibrat, dar ce era să facă dacă nu a putut antrena această echipă? S-a văzut că ne-au lipsit relațiile de joc. E un substrat aici, pe care puțină lume îl vede.

Per Johansson și Ryde au apărut exact la sfârșitul competiției, să demaște ei așa-zisul «clan». Au câștigat bani frumoși în România, dar declarațiile astea sunt prefața a ceea ce se va întâmpla. Sunt oameni din Federație în spatele acelor declarații. Vor să-l lucreze pe Burcea! Și o să vedeți alt antrenor la echipa națională. Știu cine va fi antrenor, dar să așteptăm să se întâmple lucrurile”, spune Radu Voina.

ADVERTISEMENT

”Cristina Neagu a făcut un turneu final modest”

Referitor la selecție, Radu Voina are lucruri pe care să i le reproșeze lui Bogdan Burcea. ”Dacă Burcea rămâne sau nu la echipa națională, nu asta e important. Federația trebuie să ia măsuri să salveze naționala. Cred că la selecție i se pot imputa niște lucruri lui Bogdan Burcea. Nu se poate să mergi cu un inter sau doi, restul sunt improvizații. Am învățat de la antrenori mari că din lot trebuie să facă parte jucătoare de la 9 metri și jucătoare de semicerc. Dacă nu jumătate-jumătate, cele de la 9 metri să fie mai multe! Tiron ar fi trebuit să fie în lot, într-o zi bună te ajuta. Apoi tu, ca Federație, e vorba de interesul național, ar fi trebui să le convingi pe Perianu și Udriștioiu să vină să te ajute. Au mai fost în anii trecuți jucătoare”. Selecționerul României a anunțat schimbări radicale după jocul cu Olanda. 

Voina îi acuză direct pe cei de la Federație pentru niște măsuri incredibile care au fost luate înainte de plecarea la turneul final. ”Ce a vrut să demonstreze Dedu când le-a dus pe fete la Marriott în cantonament? Că are bani, că le duce la un hotel de cinci stele? Această grandomanie ne costă! El trebuia să ducă echipa la Izvorani, să nu intre în contact cu nimeni, sau la Moeciu, să se ferească de coronavirus! Dar noi stăm și facem 8 ore ședințe foto și apoi apar cazurile de Covid la Pintea și Chiper. Federația e direct răspunzătoare!”, a zis Radu Voina.

Voina a vorbit și despre Cristina Neagu: ”Cristina Neagu a făcut niște declarații înainte de Euro că e obosită, că o doare. Nu știu dacă a făcut-o anticipând ceva. În afară de pasele la pivot, trebuie să vedem că a făcut un turneu final modest. Aruncarea nu i-a funcționat, a făcut multe greșeli tehnice, iar în apărare, ce să mai spun?. Cu Cristina Neagu în teren, jocul României se schimbă. Toate mingile merg spre ea, celelalte jucătoare nu au personalitate. Cristina decide ce e de făcut. Uite că acum nu a mai putut. Trebuie stabilit ce e de făcut pe viitor, să nu mai stai în Cristina Neagu!” 

ADVERTISEMENT