News

Raed Afarat, gest uluitor în emisiunea lui Mihai Gâdea. Ce a refuzat să facă la Sinteza Zilei

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a refuzat să-i răspundă unui invitat prezent în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, Sinteza Zilei.
15.09.2021 | 08:31
Raed Afarat gest uluitor in emisiunea lui Mihai Gadea Ce a refuzat sa faca la Sinteza Zilei
ADVERTISEMENT

Invitat prin Skype la emisiunea ”Sinteza Zilei” de la Antena 3 pentru a vorbi de criza sanitară provocată de Covid-19, Raed Arafat a intrat într-o dispută cu o membră a AUR.

Senatoarea Rodica Boancă, președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Parlament, a început să-l chestioneze pe șeful DSU pe teme legate de pandemie.

ADVERTISEMENT

Vizibil iritate de interogatoriul parlamentarei AUR, Arafat nu a mai vrut să continue dialogul cu aceasta și a făcut un apel către moderatul Mihai Gâdea.

Raed Afarat a surprins în emisiunea lui Mihai Gâdea. Refuzul față de un invitat de la Sinteza Zilei

”Aș fi vrut să vă întreb care este lista de medici virusologi care iau aceste măsuri (n.r. de restricție) pentru populație”, l-a întrebat senatoarea Boancă (AUR) pe șeful DSU.

ADVERTISEMENT

Conștient fiind de faptul că vorbește cu reprezentanta unui partid care s-a poziționat oficial contra măsurilor restrictive, Raed Arafat i-a spus acestei că ”ne separă cunoștințele medicale” și ”nu vreau să intru într-o discuție despre vaccinare”.

Apoi, medicul l-a rugat pe moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, să adreseze el întrebările, menționând că nu are de gând să participe la un dialog cu Rodica Boancă.

ADVERTISEMENT

”Nu am lista să v-o citesc. Este INSP, este grupul Tehnico Științific, dar mă scuzați, nu vreau să intru într-o discuție despre vaccinare cu dumneavoastră. Știu care sunt părerile dvs, le țineți la dvs. Eu știu care sunt părerile mele.

Cine nu vrea să vaccineze, cel puțin trebuie să se testeze. Vorbim în mod deosebit de instituții publice, unde avem personal pe care nu-l putem trimite acasă, să stea 10-14 zile în carantină, bolnav sau să moară, cum mi-a murit un coleg pompier acum câteva zile, de 44 de ani, de la Bistrița, nevaccinat, care a stat câteva zile în spital.

ADVERTISEMENT

O soluție trebuie găsită, trebuie să existe, acolo unde avem expunere majoră. E o perioadă foarte dificilă pe care o vedem pe zi ce trece. Sunt cazuri reale care apar. Nu știm de mâine de va fi. La ATI avem aproape 700 de paturi. Avem deficit de personal. Dacă acesta cade victimă bolii, înseamnă că pacienții vor trebui să stea singuri și asta e grav.

Am o rugăminte și pentru domnul Gâdea: nu stau să discut cu dvs. pe aceste teme epidemiologice. Ne despart multe. Dacă sunt întrebări directe de la domnul Gâdea, dar cu dvs. nu intru în dialog”, a fost reacția ușor nervoasă a lui Arafat față de senatoarea AUR, luni seară, la Antena 3.

Raed Arafat, declarație despre depistarea variantei Delta a Covid-19

Indirect, Raed Arafat a mai primit o întrebare de la senatoarea AUR, Rodica Boancă. Aceasta a vrut să afle ”Care este metoda prin care se declară varianta Delta, din moment ce Ministerul Sănătății a răspuns: Confirmarea identificării unei variante SARS-CoV-2 precum varianta Delta se face prin secvențiere, prin metode rezervate laboratoarelor specializate?”.

Raed Arafat a explicat că: ”Secvențierea se face în laboratoarele care pot să facă secvențiere. Una e secvențierea, alta e testarea antigen sau PCR. Testarea antigen sau PCR spune că persoana e pozitivă, dar nu spune cu ce variantă. Se face prin sondaj secvențierea și ne arată care e varianta. Asta se face în laboratoare și nu are treabă cu testul de pozitivare”.

ADVERTISEMENT