News

Raed Arafat a anunțat primele măsuri anticaniculă și antiincendiu: ”Nu mai aruncați țigara pe geam!”

Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis miercuri care sunt primele măsuri anticaniculă și antiincendiu. El a rugat populația să fie mai responsabilă în această perioadă cu temperaturi ridicate.
20.07.2022 | 21:08
Raed Arafat a anuntat primele masuri anticanicula si antiincendiu Nu mai aruncati tigara pe geam
Raed Arafat le-a reamintit șoferilor să nu mai arunce țigările aprinse pe geam. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Raed Arafat au fost consemnate la finalul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pe tema gestionării efectelor secetei. Astfel, șeful DSU a punctat că românii trebuie să aibă mai multă grijă în zonele cu vegetație uscată.

Raed Arafat a reamintit că urmează zile caniculare

De asemenea, având în vedere că urmează zile în care vom avea cod galben și cod portocaliu de caniculă în mai multe județe, Arafat a transmis populației ce trebuie să facă pentru a evita situațiile periculoase pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

În conferința de presă susținută la Palatul Victoria, Raed Arafat a anunțat că măsurile vor fi valabile de câte ori ANM va emite cod galben, cod portocaliu sau cod roșu de caniculă.

Amintim că meteorologii au avertizat că între 21 și 24 iulie va fi cod galben de caniculă în multe județe, în timp ce între 22 și 23 iulie va fi cod portocaliu de caniculă. Aceleași informațiile au fost reluate miercuri de șeful DSU.

ADVERTISEMENT

Ne aflăm și într-o perioadă de secetă, cu risc de apariție de incendii de pădure foarte ridicat. Astăzi, la nivelul CNSU s-a hotărât desemnarea Departamentului pentru Situații de Urgență ca instituție responsabila pentru caniculă.

Planul autorităților este clar

S-a decis activarea celulelor de criză la nivelul Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI)”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Astfel, în funcție de codurile emise de ANM, se va decide limitarea orelor de muncă, precum și a activităților în aer liber. Totodată, în zonele cu mulți turiști, se va face o verificare atentă a pădurilor.

În același context, Arafat a subliniat că va fi interzisă arderea miriștilor și a vegetației uscate. De asemenea, populația a fost sfătuită să evite expunerea la soare după ora 11:00.

ADVERTISEMENT

Apelul nostru către populație este evitarea sub orice fel a aprinderii focului în zone cu vegetație uscată, care riscă să se extindă și să necesite intervenții de amploare. Aceste incendii pot duce la pierderi de vieți. Țigările nu le aruncați pe geamul mașinii”, a mai spus Arafat, care a amintit că trebuie evitat consumul de alcool când afară este foarte cald.

ADVERTISEMENT