News

Raed Arafat a făcut noi dezvăluiri. Când va fi gata vaccinul împotriva coronavirusului şi când ar putea fi vârful epidemiei la noi în ţară

14.04.2020 | 00:22
Raed Arafat a facut noi dezvaluiri Cand va fi gata vaccinul impotriva coronavirusului si cand ar putea fi varful epidemiei la noi in tara
ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor provocate de noul tip de coronavirus pe teritoriul țării noastre a ajuns deja la 331 și tinde să atingă noi cote alarmante pe zi ce trece, având în vedere că au fost confirmate până în momentul de față 6.633 de cazuri de îmbolnăvire. Prin urmare, cu toții ne întrebăm, firesc de altfel, când ar urma să fie disponibil vaccinul care să pună capăt epidemiei.

Raed Arafat, noi explicații privind vaccinul împotriva coronavirusului. România se apropie de vârful epidemiei

Conceperea acestuia nu este deloc ușoară și presupune o perioadă îndelungată de timp, a explicat Raed Arafat într-un interviu acordat recent. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), un eventual vaccin ar putea fi gata abia în anul 2021, chiar dacă oameni de știință din diferite colțuri ale lumii se pregătesc deja pentru testarea unor astfel de produse, menite să stopeze răspândirea agentului patogen denumit științific COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cât despre țara noastră, trebuie să ne așteptăm ca în următoarea perioadă să atingem un vârf al epidemiei, așa cum indică toate analizele de specialitate. Perioada exactă rămâne, însă, o necunoscută, având în vedere că evoluția acestei boli este aproape imposibil de anticipat. De aceea, eventuala relaxare a măsurilor ar trebui să se facă treptat, după o anumită perioadă de timp. În caz contrar, „există riscul ca totul să se întoarcă împotriva noastră”, avertizează șeful DSU.

Explicațiile lui Raed Arafat

Măsurile de relaxare nu se iau imediat, se iau treptat și foarte bine calculat, astfel încât să nu pierdem tot ce am muncit împreună cu populația. Măsurile noastre nu au fost la fel de dure precum cele din China sau chiar Italia sau Franța. Dacă spunem acum că nu mai avem stare de urgență, transmitem populației mesajul că totul e perfect, iar măsurile de distanțare socială luate până acum se sistează brusc și ne întoarcem la o normalitate totală precum era înainte să apară virusului. Asta ar fi impactul cel mai mare, pentru că nu știm exact cum va evolua acest virus.

ADVERTISEMENT

E prea devreme să spunem gata, a fost suficient o lună. Italia este în stare de urgență de la început, chiar dacă măsurile mai drastice au fost luate când s-a ajuns deja la o situație dramatică. Să spunem că greul a trecut este cel mai periculos acum, pentru că nu știm dacă a trecut. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu are nimeni interesul să-i țină în casă, dar această măsură este necesară pentru binele comunității. Chiar dacă vom relaxa, nu înseamnă că ne întoarcem perfect la ce era înainte.

Relaxarea este cu măsuri, unele dintre ele poate deranjante, vor fi restricții pe anumite activități. Totul depinde de cum evoluează situația în următoarele trei săptămâni. Dacă evoluează bine și facem totul cu cap, suntem de felicitat la nivel internațional ca țară, dacă nu luăm măsurile corecte, este riscul ca totul să se întoarcă împotriva noastră.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să înțeleagă și să respecte regulile, iar controalele trebuie să fie întărite și înăsprite. Asta trebuie să fie modul în care vom lucra acum, pentru ca măsurile de distanțare socială sunt cât se poate de clare. Pentru a afla dacă ce a fost mai greu a trecut trebuie să mai așteptăm o perioadă, să vedem cum evoluează boala. Unele analize spun că vârful va fi pe 24 aprilie, altele că va fi în mai, altele că va fi chiar acum, numai realitatea din teren poate să decidă care dintre acestea are dreptate.

Știu ce înseamnă Paștele pentru români, dar dacă vrem să sărbătorim următorul Paște bine, trebuie să facem un sacrificiu acum, decât să ne aducem aminte de bunicul sau de bunica, de mama sau de tata și să nu mai fie lângă noi. Încă suntem sub 300 de cazuri la Terapie Intensivă și capacitatea încă rezistă. În unele zone există un stres, pentru că secțiile de Terapie Intensivă au atins deja un sfert din capacitatea lor.

ADVERTISEMENT

Încercăm să creștem cantitatea ventilatoarelor cât mai repede posibil. În acest moment, localitățile în carantină sunt Suceava și Țăndărei. Se fac analize, mai ales în puncte de focar mici, iar dacă va trebui să luăm această măsură în perioada următoare, o vom face. În Suceava, colegii au un sprijin foarte serios, am detașat acolo și epidemiologi, iar lucrurile merg spre bine, chiar dacă ceva mai greu. Suceava este în coordonare militară, dar există sprijin serios și din partea civilă.

Trebuie să ne obișnuim cu toții că procedura e procedură și regula e regulă și se respectă, chiar dacă suntem militari sau civili. Numărul persoanelor din domeniul medical infectate cu coronavirus a depășit 800. Din fericire, majoritatea sunt asimptomatici sau au simptome minore. Chiar dacă respecți procedurile, boala tot te prinde.

Numărul infectaților este mai mare decât cel al cazurilor confirmate, de aceea recomandăm toate măsurile de distanțare socială. Există printre noi mulți oameni care pot fi pozitivi și asimptomatici, fără să știe acest lucru. În populație dacă depistezi oamenii pozitivi și îi izolezi, poți să întrerupi transmiterea, dar există ți o limită a testărilor. În toate țările se testează simptomatic. Până la un vaccin mai avem de așteptat, probabil până în anul 2021”, a declarat Raed Arafat la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT