News

Raed Arafat, anunț important: “Spitalele nu se închid”. Ce prevede, de fapt, ordinul emis de către șeful DSU

Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit miercuri, la Digi24, oferind clarificări legate de ordinul care suspendă anumite intervenții chirurgicale, declarând: "spitalele nu se închid".
06.10.2021 | 21:45
Raed Arafat anunt important Spitalele nu se inchid Ce prevede de fapt ordinul emis de catre seful DSU
ADVERTISEMENT

Luni a fost emis un ordin prin care anumite intervenții chirurgicale, cele care sunt percepute de către medici ca nefiind urgente, vor fi amânate o anumită perioadă de timp, în contextul în care numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 crește semnificativ.

Arafat a explicat zilele trecute faptul că Bucureștiul nu va intra în carantină, deoarece acest lucru ar avea un impact major asupra societății, deja incidența din Capitală este de peste 9 la mie.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: “Spitalele nu se închid”. Ce se află de fapt în ordinul care amână intervențiile chirurgicale

“Măsurile nu se schimbă, rămân aceleași incidențe, rămân implementate mai departe pe 30 de zile. Mai vreau încă o dată să subliniez anumite aspecte în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în ceea ce privește cazurile elective.

Din nou vreau să subliniez ceea ce am zis la briefing, ordinul nu închide spitalele, nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nu sunt menționate în ordin.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist.

Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive.

ADVERTISEMENT

Decizia legată de ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat se face de către medic, nu se face de către emitentul ordinului, nici de către managerul spitalului, ci de către medic.

În loc să am resurse pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută peste trei săptămâni, prefer ca resursele să fie la terapie intensivă să aibă grijă de un pacient care poate să fie în stop cardiac într-o oră.

ADVERTISEMENT

Prioritizarea resurselor este un principiu în cazul medicinei de dezastru, măsurile se iau temporar și iau act de o anumită situație specială, adică cifrele pe care le vedem în terapie intensivă, în secțiile de primiri-urgențe.

La acest moment, retragerea ordinului și revenirea la situația în care spitalele sunt pline de cazuri care pot fi amânate și în același timp avem presiune pe spitale cu cazuri foarte grave.

Misiunea pe care am luat-o este cea pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru, situația aceasta există. Salvarea de viață are întotdeauna prioritate și acesta este un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT