News

Raed Arafat, anunț îngrijorător după recordul de infectări înregistrat miercuri: ”Riscul creșterii cazurilor e accentuat”

08.07.2020 | 14:22
Raed Arafat anunt ingrijorator dupa recordul de infectari inregistrat miercuri Riscul cresterii cazurilor e accentuat
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, anunță că numărul zilnic de infectări cu Covid-19, care miercuri, 8 iulie, a ajuns la o valoare record de 555, va crește.

La scurt timp după anunțarea noilor date, medicul, care se află și în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis un avertisment îngrijorător.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, dacă populația va continua să nu respecte regulile, există riscul accentuării creșterii cazurilor zilnice de infectare.

Raed Arafat avertizează după recordul de infectări cu Covid-19 înregistrat miercuri

Raed Arafat pune noile recorduri negative de cazuri de Covid-19 pe seama nerespectării regulilor impuse de autorități. Șeful DSU mai consideră că actuala situație s-a creat din cauza lipsei unui cadru legislativ pentru a controla comportamentele nepotrivite ale unor cetățeni.

ADVERTISEMENT

”Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.

Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.

ADVERTISEMENT

Din discuțiile avute cu colegii care urmăresc situația reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de accentuat.”, a spus Dr. Arafat la Digi24.

Arafat, apel pentru o lege de control a populației

Fără emiterea unei legi clare prin care autoritățile să aibă posibilitatea de a controla populația care nu respectă regulile, trendul ascendent al cazurilor se va menține, mai spune Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

”Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile. E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.”

Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui. Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează.

Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu.”, a adăugat Arafat pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: