News

Raed Arafat anunţă bilanţul după cutremurele din Oltenia. Cinci persoane au suferit atacuri de panică, două au fost rănite uşor

Şeful IGSU, Raed Arafat, a declarat că seismul de marţi a făcut cele mai multe pagube în judeţul Gorj, de unde s-au înregistrat şi cele mai multe apeluri la 112.
14.02.2023 | 17:56
Raed Arafat anunta bilantul dupa cutremurele din Oltenia Cinci persoane au suferit atacuri de panica doua au fost ranite usor
Urmările cutremurului din Gorj Foto: gorjonline.ro
ADVERTISEMENT

La două ore după seismul de magnitudine 5,7 din Oltenia, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a ţinut o conferinţă de presă la care a fost prezent şi directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu.

Cutremurul a făcut pagube în trei judeţe

Raed Arafat a descris măsurile luate la nivel central şi la nivel local, explicând că în Gorj, unde s-a înregistrat cea mai grea sitaţie, a fost convocat Comandamentul Local pentru Situaţii de Urgenţă. “Cutremurul a avut efecte în şase localităţi, din judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinti”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Totodată, şeful IGSU a mai spus că în urma cutremurului s-au înregistrat peste 50 apeluri la 112, în care s-au semnalat fisuri, elemente de construcţie căzute de pe clădiri, dar şi câteva atacuri de panică. “În Gorj, cinci persoane au făcut atac de panică. De asemenea, două persoane au fost rănite uşor”, a declarat Raed Arafat. Persoanele rănite sunt angajaţi ai Primăriei Târgu Jiu, destul de grav avariată după cele două seisme.

“Situația este în dinamică. Până acum s-au raportat șapte case cu fisuri sau elemente căzute, în municipiul Târgu Jiu și localitatea Arcan, la patru sedii de instituții, între care primăria, dar şi cinci blocuri de locuit”, a mai spus Arafat.

ADVERTISEMENT

În judeţul Dolj, singura problemă semnalată este că elemente de construcţie sunt în pericol să cadă de pe acoperişul clădirii Poliţiei de Frontieră din Calafat, a mai raportat şeful IGSU, subliniind însă că este vorba despre un bilanţ încă provizoriu.

În judeţul Mehedinţi s-au constatat elemente de construcţie în pericol să cadă de pe sediul unei case din Baia de Aramă, în timp ce în municipiul Drobeta Turnu Severin sunt fisuri la o casă sociala a Primăriei, de unde s-au autoevacuat 22 de persoane.

ADVERTISEMENT

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a dispus marți activarea unei grupe operative pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din Ministerul Afacerilor Interne.

Seismul de marţi, cu magnitudine 5,7, a fost urmat, până acum, de cinci replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,2 pe Richter. Cea mai mare s-a produs la ora 17:24, la adâncimea de 15 kilometri, la două ore şi opt minute după cutremurul principal.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în urma producerii seismului de marţi, inclusiv pacienţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – cadre medicale, personal TESA, au ieşit în curtea unităţii. De asemenea, unele localităţi din Gorj nu mai au curent electric, producându-se avarii la reţeaua de electricitate.

ADVERTISEMENT