News

Raed Arafat anunţă controale care să verifice pregătirea pentru blackout. Ce e de făcut în cazul unei întreruperi masive de curent

Riscul de blackout în România, comentat de Raed Arafat. Şeful DSU anunţă controale care să verifice gradul de pregătire în cazul întreruperii curentului
25.11.2022 | 14:04
Raed Arafat anunta controale care sa verifice pregatirea pentru blackout Ce e de facut in cazul unei intreruperi masive de curent
Riscul de blackout în România, comentat de Raed Arafat Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat vineri că în următoarea perioadă vor fi efectuate mai multe controale care să verifice gradul de pregătire al diverselor instituţii, în cazul în care ar urma să aibă loc întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Recomandările lui Raed Arafat în cazul întreruperii masive a curentului

Vor fi vizate în mod special instituţiile care fac parte din infrastructura critică, urmând să se verifice dacă acestea au generatoare de curent funcţionale şi rezervoare de apă – în cazul spitalelor, dotări esenţiale în cazul în care va avea loc un blackout.

ADVERTISEMENT

“Pentru infrastructura critică, aşa cum este ea definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva.

În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Şeful DSU a mai spus că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină. Arafat şi-a argumentat intenţia de a introduce această obligativitate prin faptul că inclusiv ambulanţele, maşinile de pompieri şi cele de poliţie trebuie alimentate cu combustibil chiar dacă se opreşte curentul.

Totodată, Raed Arafat a mai spus că în cazul unui blackout se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente neperisabile – tip conservă, apă, medicamente.

ADVERTISEMENT

“Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii”, recomandă Arafat.

Totuşi, acesta crede că probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că în România există capabilităţi precum generatoarele de mare capacitate la nivel de judeţ.

ADVERTISEMENT
Tags: