News

Raed Arafat anunță fenomene meteo extreme. Apelul secretarului de stat către populație

05.05.2019 | 14:43
Raed Arafat anunta fenomene meteo extreme Apelul secretarului de stat catre populatie

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, duminică, la Antena 3, fenomene meteo extreme. Oficialul a atenționat populația că trebuie să fie pregătită mai de grabă pentru condiții de iarnă decât cele de vară. Adminitrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis revent un avertisment.

Raed Arafat anunță fenomene meteo extreme

Experții au precizat că ne așteaptă fenomene extreme periculoase, cum ar fi căderi de grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice și însoțite de averse torențiale. Temperatura scade cu aproximativ 20 de grade Celsius, urmând să se înregistreze, miercuri dimineață, chiar și 6 grade Celsius. Din data de 5 mai și până în prima parte a zilei de 8 mai, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat, astfel că vom avea parte de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, grindină și vânt care va sufla cu o putere mare.

Drept urmare, trebuia să vină și anunțul lui Raed Arafat. „Suntem pregătiți, însă și populația trebuie să se pregătească și aici sfatul nostru este să se adapteze condițiilor care vor apărea, care sunt mai aproape de condiții de iarnă decât cele de vară. Cei care urmează să circule în zonele montane să-și readapteze vehiculele pentru condițiile de iarnă. Mai mult decât atât, rugămintea către populație este ca cei care au aplicația DSU sau cei care o descarcă să urmărească avertizările pentru că noi preluăm imediat de la ANM aceste avertizări și le emitem prin această aplicație și acolo unde va fi nevoie vor fi emise avertizări și prin sistemul RO-ALERT pe zone specifice”, a informat Arafat.

Raed Arafat anunță fenomene meteo extreme. Apelul secretarului de stat către populație
Secretarul de stat a făcut un apel către populație
Sursă foto: hepta.ro

Avertizarea ANM. Se așteaptă furtuni și grindină

„INFORMARE METEOROLOGICĂ.Interval de valabilitate: 05 mai, ora 15 – 08 mai, ora 09.Fenomene vizate: perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, se arată în avertizarea transmisă de ANM.