News

Raed Arafat, anunțuri importante despre restricții. Ce avantaje vor avea persoanele vaccinate

Raed Arafat, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a oferit luni anunțuri importante legate de restricțiile, menționând care sunt avantajele pe care le vor avea persoanele vaccinate.
02.08.2021 | 21:44
Raed Arafat anunturi importante despre restrictii Ce avantaje vor avea persoanele vaccinate
ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că tulpina Delta începe să fie dominantă în România, ceea ce înseamnă că vom avea peste 1600 de cazuri noi pe zi la mijlocul lunii septembrie.

Alexandru Rafila a declarat în urmă cu aproximativ o săptămână că în România, campania de vaccinare este un insucces total.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, vești importante despre restricții. Ce avantaje vor avea persoanele vaccinate

“Situația este clară, în spațiile închise este destul de serios, răspândirea varianta Delta este mult mai ușoară, acest lucru este clar și dovedit. Centrul de Control al Bolilor din SUA spune să avem atenție foarte mare la mască în spațiile închise.

Nu se renunță la măști în spațiile închise și cele aglomerate, cu risc. Trebuie respectat mai departe, indiferent dacă se supără unii sau alții pe noi. Masca și vaccinul sunt modalitățile de protecție reală împotriva infecției.

ADVERTISEMENT

La nivel național, avem incidență sub 1 la mie, este 0.06 la nivel național, dar sunt județe care merg spre 1 la mie. La doi la mie se va întâmpla ceva, deja anumite activități se rezervă numai vaccinaților și ne întoarcem la situația exactă de dinainte de 1 august.

Întâlnire foarte mari, dacă este un festival ceva, va fi doar pentru persoane vaccinate. La 3 la mie ne întoarcem la restricțiile de dinainte de 1 iunie.

ADVERTISEMENT

La acest moment, la această incidență să spui că faci restricții mai mult decât purtarea măștii, iar la mall se poartă mască, am fost recent și am văzut.

La cinematograf da, pot să vă spun că nu se poartă mască, toată lumea poartă popcorn și bea suc și nu mai poartă mască și aici trebuie să ne punem un semn de întrebare”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ADVERTISEMENT

Arafat, despre românii care încearcă să intră în țară: “Într-un singur avion erau 30 de persoane cu documente false”

“Într-un singur avion venit din Luton, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toți 30 s-au îmbolnăvit în următoarea săptămână, iar acum un număr dintre acestea au deja dosare penale, fiind acuzate de fals și uz de fals, ambele situații înseamnă închisoare de până la 2 ani sau amendă penală.

Nu înțeleg de ce oamenii riscă, nu știu dacă ar face acest lucru când ar merge în Germania sau Grecia. Încă avem oameni care cred în inepțiile spuse pe Facebook și diferite grupuri și nu cred în toți experții din Europa și din lume.

Sperăm să fie ultimul val, mai ales dacă se vor vaccina și cei care nu s-au vaccinat. Dacă Doamne ferește, vedem că avem o creștere și încep să vadă că cei nevaccinați ajung în terapie intensivă, să se gândească să se vaccineze.

Dar dacă se vaccinează acum scapă de grija acelor zile care sunt între doze și cele 14 zile de după a doua doză. Cine se vaccinează mai repede, se protejează mai repede”, a adăugat Arafat.

Șeful ISU, despre doza a treia: “Se va discuta acest lucru și în România”

“Se așteaptă decizia Agenția Medicamentului, dacă ei spun că a treia doză este recomandată, se va discuta acest lucru și în România.

Există studii care arată că la a treia doză crește din nou imunitatea de n ori, depinde de intervalul de vârstă. E posibil să se întâmple și la noi, dar nu mă pronunț până nu anunță Comitetul Național de Vaccinare.

Pe de altă parte, OMS sfătuiește să nu se facă a treia doză pentru economia de vaccinuri și să ajungă mai multe doze de vaccin în țările sărace, că există risc de apariție a variantelor noi.

Aici trebuie balansată treaba, de văzut cine trebuie să aibă parte de a treia doză, cine are comorbidități, cine este vulnerabil”, a afirmat șeful ISU.

ADVERTISEMENT