News

Raed Arafat, apel disperat! „Nu mai sunați la 112 dacă nu aveți o urgență”

14.10.2020 | 17:53
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a ieșit în fața națiunii în ziua în care România a înregistrat peste 4.000 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Șeful DSU i-a rugat pe oameni să nu mai sune la 112 dacă nu au urgență și le-a transmis că există metode de contact alternative.

ADVERTISEMENT

Cu toate aceastea, cei de la DSP, de exemplu, sunt depășiți de situație și nu reușesc să preia toate apelurile, însă situația s-ar putea îmbunătăți, crede Arafat.

Raed Arafat le-a transmis românilor să nu mai sune la 112 fără motiv

Noi când punem aceste măsuri încercăm să reducem transmiterea, apelul spre populație e să înțeleagă situația. E extrem de important acest lucru, sunt foarte mulți în domeniul on-line. Populația e îndemnată la nerespectarea regulilor, asta va duce la pacienți în plus și morți, persoane decedate.

ADVERTISEMENT

Transmit populației să se gândească la sănătatea lor, la cei apropiați lor, să respecte regulile recomandate. Evenimentele private rămân restricționate, interzise în spațiile închise și publice, pe plan național, e confirmat și prin HG.

Toate referințele vor fi făcute în baza cifrelor de la evidența populației, cifre care se actualizează săptămânal. Centrele județene în fiecare zi vor calcula incidența pe ultima cifră avută de la evidența populației. Dacă trece de 3 la mie în maxim 48 de ore Prefectura sau comitetul județean constată cifra și intră toate măsurile automat”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în MAI a anunțat că focarele de infecție nu sunt luate niciodată în calcul atunci când se calculează rata de infectare a unei localități.

„Focarele sunt excluse, de regulă. Dacă nu au fost de acum vor fi 100%, dar eu știu că focarele în gen spitale și asta nu prea au intrat în calculele noastre. Cert e că referințele vor fi evidența populației și focarele o să le excludă obligatoriu, vorbim de centre rezidențiale, spitale.

ADVERTISEMENT

Am pus la dispoziție mașini pentru personal pe care le-a asigurat DSP ca să suplimenteze forțele pentru transport. Rog oamenii să nu apeleze 112 ca să fie testat, să spună că au lipsă de gust, de miros, ca să îi testeze. Asta încarcă mult sistemul.

Apelurile trebuie să fie de urgență, persoane rămase acasă apelează la 112, dar cineva care vrea doar evaluare, există celelalte numere de telefon. Dacă e contact și nu are simptome nu e obligatorie testarea, doar carantinarea 14 zile. Dar să dai telefon că dorești testare, asta încarcă sistemul.

Persoanele asimptomatice trebuie oricum să discute cu DSP, că nu putem risca să vină 100 de persoane cu mașinile personale la Matei Balș”, a declarat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: