News

Raed Arafat, avertisment de ultima oră după decizia CCR: “Decesele ar putea crește”

07.05.2020 | 11:58
Raed Arafat avertisment de ultima ora dupa decizia CCR Decesele ar putea creste
Raed Arafat, mesaj pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi: "Relaxarea nu a început. Hai să vedem cum va fi răbdarea noastră dacă vom prelungi măsurile" Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis un avertisment de ultima oră după decizia CCR, prin care amenzile date în perioada stării de urgență sunt declarate neconstituționale. Doctorul spune că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 și al deceselor ar putea crește.

Raed Arafat, avertisment de ultima oră după decizia CCR: “Decesele ar putea crește”

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Raed Arafat se plânge de faptul că autoritățile au rămas fără mijloace legislative prin care să-i descurajeze pe cei care nu respectă regulile în perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență avertizează că România s-ar putea confrunta cu o creștere a numărului de victime în următoarea perioadă, dacă cetățenii vor privi ultimele evenimente de la CCR ca pe un motiv de relaxare.

”Înțeleg perfect supărarea și frustrarea cetățenilor care doresc cât mai repede întoarcerea la normalitate dinaintea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Faptul ca în Romania impactul acestui virus a fost unul controlat și nu a atins proporțiile pe care le-a atins în unele țări face pe multi să pună întrebări din ce in ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităților.

Mă întreb însă cum vom explica situația în cazul în care prin nerespectarea regulilor și prin măsuri de relaxare pripite care sa ne ducă la “normalitatea” dorită și solicitată de o parte a populației si a operatorilor economici, am ajunge sa pierdem tot ce am câștigat împreună în ultimele doua luni iar în loc sa scadă cazurile și numărul deceselor acesta ar creste semnificativ”, scrie Arafat pe pagina de socializare.

ADVERTISEMENT

Arafat: ”Nimeni nu poate garanta că o creștere a cazurilor nu va avea loc”

În opinia lui Raed Arafat, statul încă trebuie să aibă pârghii prin care să mențină sporit nivelul de distanțare socială. Altfel, există riscul ca pandemia să aibă o față mult mai periculoasă în țara noastră.

”Nimeni nu poate să vină cu un răspuns, la acest moment, prin care sa garanteze că o creștere a cazurilor și a deceselor nu are cum sa se întâmple. De aceea devine necesară o relaxare graduală cu reguli și cu evaluări periodice pentru a evita ca situația sa scape de sub control.

ADVERTISEMENT

Asa ca din respect pentru majoritatea care respecta regulile si fac tot posibilul sa se protejeze si sa protejeze pe semenii lor, trebuie sa avem si mijloacele prin care putem lua masuri impotriva celor care nu vor sa respecte regulile punand viata majoritatii in pericol.”, mai spune medicul din fruntea DSU.

ADVERTISEMENT