News

Raed Arafat, avertisment pentru români: “Cel mai mare risc acum este să zicem că am scăpat”

11.05.2021 | 21:29
Raed Arafat avertisment pentru romani Cel mai mare risc acum este sa zicem ca am scapat
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a oferit marți, la Digi24, un avertisment pentru toți cetățenii României, declarând: “cel mai mare risc pe care îl avem acum este să zicem că am scăpat de această pandemie”.

Doctorul Arafat a declarat și în urmă cu o săptămână că este posibil să vedem o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare, după mai multe zile în care s-a observat o scădere semnificativă.

ADVERTISEMENT

Mai multe restricții au fost ridicate pe teritoriul României, de exemplu, finala Cupei României se va disputa cu suporteri în interiorul stadionului.

Raed Arafat, avertisment pentru toți cetățenii României: “Să zicem acum că am scăpat de tot este foarte riscant”

“Eu cred că sunt mai multe măsuri comasate care au dus la scăderea ratei de infectare. S-au luat unele măsuri din timp, echilibrate, dar necesare.

ADVERTISEMENT

S-au supărat mai mulți pe noi, dar am reușit să controlăm situația, am ajuns la un vârf destul de sensibil, nu aveam locuri la terapie intensivă, mai grav decât ce a fost în noiembrie.

Acum vedem că am reușit să vaccinăm, sunt localități mari unde răspândirea este mai scăzută, ceea ce reduce și transmiterea, aici lucrurile sunt comasate.

ADVERTISEMENT

Să vedem cum va fi evoluția săptămâna aceasta, astăzi avem semnale bune, suntem la 919 cazuri în terapie intensivă, mai puțin decât în orice zi din 1 decembrie 2020 încoace.

Suntem pe un trend descrecător referitor la numărul de cazuri și procentul de pozitivare este mai scăzut. Au început școlile, oamenii s-au întors la lucru, cei care au fost în vacanțe s-au întors în țară, lumea se mișcă mai mult, eu sper să ținem lucrurile în continuare sub control.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge la un nivel și mai bun. Suntem într-o situație bună, respectăm regulile, ele sunt în analiză, poate vor veni anumite propuneri de reluare a unor activități, dar nu trebuie să spunem că am trecut peste.

Procentul de persoane vaccinate nu ne poate lăsa să spunem că gata, am învins pandemia. Cel mai mare risc când vedem acest lucru este că unii să spună, ‘gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez?’.

Suntem aici datorită vaccinării, măsurilor și respectării acestora de către majoritatea persoanelor.

Este foarte important să ajungem la măcar cinci milioane de oameni până la 1 iunie, deja când ajungi la 25-30% din populație vaccinată, impactul se vede foarte bine, iar acest lucru a fost vizibil în Israel și Marea Britanie.

Încep studiile pe dezvoltarea vaccinului pentru următoarele rapeluri pentru anumite tulpini, poate să fie ca la vaccinul gripal, dar momentan sunt doar studii, nimic concret.

Cred că în curând anumite spitale suport Covid vor putea să revină la activitatea lor obișnuită, probabil că Foișor și Colentina vor fi printre primele.

E posibil să vedem anumite creșteri, e foarte greu de zis cât de semnificative vor fi, dar România a lucrat foarte bine pe partea de incidențe, s-au stabilit reguli generale și apoi s-au aplicat zonal.

Pot avea loc anumite acțiuni pilot, dar acestea se vor realiza doar pentru trei categorii de persoane: cei vaccinați, cei care au avut boala în ultimii 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile și cei care sunt testați negativ cu un test RT-PCR sau cu un test rapid efectuat de către cineva avizat, la o farmacie, de exemplu”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: