ADVERTISEMENT
News

Raed Arafat, chestionat de Curtea de Conturi în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții

Autor: Adrian Baciu | 03.07.2020 | 14:31
Raed Arafat, chestionat de Curtea de Conturi în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții
Raed Arafat, chestionat de Curtea de Conturi în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții. Foto: hepta.ro

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne sub mai multe guverne, indiferente de culoare lor politică, este întrebat de Curtea de Conturi în legătură cu plata unor sume în perioada stării de urgență.

ADVERTISEMENT

În prima perioadă a crizei pandemice, România a fost nevoită să achiziționeze mai multe materiale sanitare pentru a lupta cu noul virus în unitățile medicale.

DSU s-a implicat activ în aceste procese de achiziții, iar instituția publică este chestionată acum în legătură cu unele plăți neconforme.

ADVERTISEMENT

Curtea de Conturi, întrebări pentru Raed Arafat în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții

Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție în fruntea căreia se află doctorul Raed Arafat, a achiziționat, prin IGSU, un număr de 1,75 de milioane de combinezoane din Coreea de Sud, la preț total de 31 de milioane de euro.

Conform celor de la Libertatea, transportul era în sarcina firmei coreene și evaluat la 1,95 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În acest caz, Curtea de Conturi îl întreabă pe Raed Afarat de ce a achitat suma de 1,5 milioane de euro firmei coreene UPC LTD ca transport, deși o parte din combinezoane au fost aduse cu avioane MApN și NATO.

Sursa citată mai scrie că, după ce Curtea de Conturi a verificat executarea contractului ar fi descoperit inadvertențe față de obligațiile părților. Și astfel a ajuns să fie luat la întrebări Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

”Au fost solicitate Ministerului Apărării Naționale de către dumneavoastră, în calitate de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, zboruri cu aeronave atât de la Statul Major al Forțelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale, cât și aeronave NATO, pe rutele Frankfurt – București și Seul – București”.

Ce au descoperit inspectorii Curții de Conturi

Din datele oficiale, aceste avioane militare au costat un milion de euro, atât au comunicat instituțiile militare către Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT

Inadvertențele au apărut atunci când inspectorii au verificat plățile făcute de IGSU, auditorii publici au descoperit că se plătiseră deja 1,45 de milioane de euro (70% din totalul de transport) către firma coreeană.

Mai mult, Curtea nu a primit niciun calcul la IGSU privind cât au plătit Armata și NATO și cât ar urma să plătească DSU, astfel că i-au adresat și această întrebare lui Raed Arafat. Reacția acestuia încă nu a apărut la aceste dezvăluiri.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!