News

Raed Arafat, chestionat de Curtea de Conturi în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții

03.07.2020 | 14:31
Raed Arafat chestionat de Curtea de Conturi in legatura cu plata a 15 milioane de euro pentru transportul unor achizitii
ADVERTISEMENT

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne sub mai multe guverne, indiferente de culoare lor politică, este întrebat de Curtea de Conturi în legătură cu plata unor sume în perioada stării de urgență.

În prima perioadă a crizei pandemice, România a fost nevoită să achiziționeze mai multe materiale sanitare pentru a lupta cu noul virus în unitățile medicale.

ADVERTISEMENT

DSU s-a implicat activ în aceste procese de achiziții, iar instituția publică este chestionată acum în legătură cu unele plăți neconforme.

Curtea de Conturi, întrebări pentru Raed Arafat în legătură cu plata a 1,5 milioane de euro pentru transportul unor achiziții

Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție în fruntea căreia se află doctorul Raed Arafat, a achiziționat, prin IGSU, un număr de 1,75 de milioane de combinezoane din Coreea de Sud, la preț total de 31 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la Libertatea, transportul era în sarcina firmei coreene și evaluat la 1,95 de milioane de euro.

În acest caz, Curtea de Conturi îl întreabă pe Raed Afarat de ce a achitat suma de 1,5 milioane de euro firmei coreene UPC LTD ca transport, deși o parte din combinezoane au fost aduse cu avioane MApN și NATO.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai scrie că, după ce Curtea de Conturi a verificat executarea contractului ar fi descoperit inadvertențe față de obligațiile părților. Și astfel a ajuns să fie luat la întrebări Raed Arafat.

”Au fost solicitate Ministerului Apărării Naționale de către dumneavoastră, în calitate de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, zboruri cu aeronave atât de la Statul Major al Forțelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale, cât și aeronave NATO, pe rutele Frankfurt – București și Seul – București”.

ADVERTISEMENT

Ce au descoperit inspectorii Curții de Conturi

Din datele oficiale, aceste avioane militare au costat un milion de euro, atât au comunicat instituțiile militare către Curtea de Conturi.

Inadvertențele au apărut atunci când inspectorii au verificat plățile făcute de IGSU, auditorii publici au descoperit că se plătiseră deja 1,45 de milioane de euro (70% din totalul de transport) către firma coreeană.

Mai mult, Curtea nu a primit niciun calcul la IGSU privind cât au plătit Armata și NATO și cât ar urma să plătească DSU, astfel că i-au adresat și această întrebare lui Raed Arafat. Reacția acestuia încă nu a apărut la aceste dezvăluiri.

ADVERTISEMENT