News

Raed Arafat confirmă pentru Fanatik scenariul negru al pandemiei: „Va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus” + predicții despre valul 2 de răspândire a COVID-19 în toamnă

20.04.2020 | 23:58
Raed Arafat confirma pentru Fanatik scenariul negru al pandemiei Va trebui sa invatam sa convietuim cu acest virus  predictii despre valul 2 de raspandire a COVID19 in toamna
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat, într-un interviu acordat FANATIK, că restricțiile vor fi scăzute după ridicarea stării de urgență, dar măsurile de precauție vor trebui aplicate în continuare, până la apariția unui vaccin.

„Sigur nu va fi ca înainte”

Întreaga omenire trece printr-o perioadă delicată, în care se confruntă cu situații în premieră.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă toți cetățenii români așteaptă jumătatea lunii mai pentru ridicarea stării de urgență, Raed Arafat a anunțat, într-un interviu pentru FANATIK, că viața obișnuită a fiecăruia, cea dusă, de exemplu, în finalul anului trecut, nu va fi reluată.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne transmite că măsurile de prevenție a răspândirii coronavirusului vor fi aplicate și după ridicarea stării de urgență, iar cetățenii vor trebui să se învețe să „trăiască cu acest virus”, cel puțin până la descoperirea unui vaccin sau până în momentul în care numărul de cazuri de infectare nu va crește.

ADVERTISEMENT

Mai avem încă un pic de așteptat. Așa am zis și înaintea Paștelui, așa am zis și acum: mai e un pic de așteptat. După asta, normal, încep să se ia măsuri și activitățile mai puțin riscante vor fi primele la care se va da drumul. Activitățile cu risc mai mare de răspândire vor fi amânate încă o perioadă.

Oricum, această relaxare va fi făcută treptat. Nu va fi o relaxare făcută brusc și în masă. Ceva treptat, gradual, bazat pe o analiză reală, ce trebuie să fie relaxat și ce încă nu și ce poate fi parțial. Și totuși, mai adaug un lucru, orice măsură de relaxare nu înseamnă că ne vom întoarce la cum eram înaintea apariției acestui virus!

ADVERTISEMENT

Măsurile vor fi de relaxare, dar de conviețuire cu virusul. Asta înseamnă că vom avea măsuri suplimentare de luat în continuare, până apare un tratament sau un vaccin sau până virusul nu se mai răspândește.

Deci, acesta este modul în care trebuie să gândească lumea! Revenire la ce a fost înainte, 100%, sigur nu va fi! Sigur vom conviețui cu acest virus o perioadă de timp”, a declarat Raed Arafat, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Valul de răspândire din toamnă

Raed Arafat trage un semnal de alarmă în privința unui nou posibil val de răspândire a coronavirusului, în toamnă.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne transmite că, indiferent dacă reluarea unor activități se va produce după 16 mai, restricții radicale vor trebui să fie implementate în momentul în care numărul de cazuri de infectare va crește.

Dacă toamna simțim sau vedem că virusul începe să reapară și începe să urce numărul cazurilor, probabil că nu se vor ține (n.r. anumite competiții sportive)! Este foarte greu de spus acum! Deci, foarte greu de spus.

Important e să nu producem un număr mare de cazuri peste capacitatea sistemului sanitar! Până acum, sistemul sanitar a rămas în echilibru, cât de cât.

În secunda în care ne crește numărul cazurilor brusc, înseamnă că sistemul sanitar nu mai face față, înseamnă că vom avea cazuri grave peste numărul paturilor libere la terapiile intensive și așa mai departe. Trebuie să evităm cu orice preț să ajungem în această fază”, susține Raed Arafat.

ADVERTISEMENT