News

Raed Arafat continuă disputa cu ministrul Rafila. Șeful DSU explică de ce medicina de urgență trebuie să treacă de la Sănătate la Interne

Disputa de la distanță dintre Raed Arafat și ministrul Alexandru Rafila continuă. Șeful DSU îi explică oficialului din Guvern de ce medicina de urgență trebuie să treacă de la Sănătate la Interne.
04.05.2022 | 22:20
Raed Arafat continua disputa cu ministrul Rafila Seful DSU explica de ce medicina de urgenta trebuie sa treaca de la Sanatate la Interne
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, si Raed Arafat, seful DSU, sustin o conferinta de presa, la Palatul Victoria, duminica, 5 decembrie 2021.
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, are o nouă poziție publică în conflictul cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Raed Arafat, mesaj pentru Alexandru Rafila. De ce medicina de urgență trebuie să treacă la MAI

Într-un mesaj video de aproape 50 de minute postat pe pagina sa de Facebook, secretarul de stat din MAI explică de ce consideră că proiectul pus în transparență privind trecerea medicinei de urgență la Ministerul de Interne trebuie să fie aplicat.

ADVERTISEMENT

Proiectul l-a deranjat pe ministrul Sănătății. Recent, Alexandru Rafila a spus că, în opinia sa, sistemul de urgență trebuie să fie în subordinea Ministerului Sănătății, nu a Ministerului Afacerilor Interne. Oficialul PSD chiar a amenințat cu demisia, pentru ca punctul său de vedere să fie luat în considerare.

Revenind la Raed Arafat, acesta a enumerat, în mesajul său de miercuri seara, o lungă serie de motive pentru care, din punctul său de vedere, medicina de urgență trebuie să treacă la MAI.

ADVERTISEMENT

”Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș. În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș”, spune Raed Arafat.

Șeful DSU mai afirmă că acest echipaj a devenit ”nucleul” în jurul căruia s-a dezvoltat conceptul de medicină de urgență prespitalicească.

ADVERTISEMENT

”Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi.

Implicarea MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a mai spus Arafat, care a vorbit despre primele descarcerări pe carea le-au făcut pompierii, deși echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Arafat: ”MAI are un rol major pe partea de intervenție”

În același mesaj, Arafat readuce aminte faptul că din 2003 vorbim despre aviația de salvare în România post-decembristă, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI și el însuși a lucrat la ea. MAI are un rol major în acestă intervenție, spune șeful DSU.

”Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul.

Pe partea medicală venea medicul și asistența. Foarte multe ordine (…) au fost semnate de doi miniștri”, mai spune Raed Arafat.

ADVERTISEMENT