News

Raed Arafat critică pașaportul Covid: ”Va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană”

17.01.2021 | 09:32
Raed Arafat critică pașaportul Covid: ”Va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană”
Raed Arafat, anunţ îngrijorător! Când estimează că vom reveni la o viaţă normalăSursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
ADVERTISEMENT

Raed Arafat nu vede cu ochi buni introducerea unui pașaport Covid. Secretarul de stat consideră că s-ar crea discriminări la nivel mondial.

Șeful DSU vorbește despre faptul că ar putea să apară diferențe majore între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, care vor avea limitări de călătorie.

ADVERTISEMENT

”Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună nu urcaţi în avion decât vaccinat însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare,” a explicat Arafat la Antena3.

Raed Arafat, despre pașaportul Covid: ”Vaccinul nu este accesibil tuturor”

“Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană,” a declarat secretarul de stat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat crede că introducerea unui certificat de vaccinare nu se justifică pentru că un număr mult prea mic de oameni au acces la vaccin.

”15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (n.r. – situaţia curentă a numărului de vaccinări) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

Arafat: ”Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare”

„Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

ADVERTISEMENT

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună “nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a explicat Secretarul de stat Raed Arafat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri