News

Arafat, despre tulpina Omicron: ”Mai este până când se va înțelege gravitatea bolii”

Raed Arafat a făcut noi declarații despre tulpina Omicron. Potrivit spuselor sale, încă nu se cunoaște cât de gravă este această nouă variantă a coronavirusului, dar că ar putea deveni dominantă.
03.12.2021 | 22:10
Arafat despre tulpina Omicron Mai este pana cand se va intelege gravitatea bolii
ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu se cunoaște, momentan, gravitatea acestei tulpini sud-africane, Raed Arafat a mai subliniat faptul că este mai periculoasă decât varianta Delta.

Totodată, șeful DSU a mai precizat că, din informațiile apărute până în prezent, persoanele vaccinate nu fac o formă severă de Omicron. De altfel, se lucrează pentru adaptarea la Omicron a vaccinurilor actuale anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: ”Pe toate liniile se lucrează pentru adaptarea vaccinului la această variantă”

”Fără discuție ajunge, cum a ajuns tulpina Delta. Tulpina Omicron este mult mai periculoasa decât Delta.

Măsurile luate de alte țări sunt măsuri de intarziere, ca sa se protejeze. Mai este pana cand se va intelege gravitatea bolii.

ADVERTISEMENT

La acest moment, se întelege ca persoanele vaccinate nu fac forma grava. Pe toate liniile se lucreza pentru adaptarea vaccinului la aceasta varianta”, a spus șeful DSU, vineri seară, la Digi 24.

Ce măsură propun autoritățile din România pentru combaterea Omicron

Pentru prevenirea răspândirii noii tulpini sud-africane, Omicron, autoritățile iau în calcul solicitarea unui t est PCR, pentru românii care sosesc în țară, în această lună, de peste hotare.

ADVERTISEMENT

Concret, măsura a fost propusă de INSP, iar în prezent este analizată și de celelalte organe ale statului. Arafat a făcut această mărturisire, după ce în spațiul public a apărut informația că regula a fost propusă de el, iar Alexandru Rafila, ministrul sănătății s-ar fi opus și s-ar fi ajuns la o ceartă. Alexandru Rafila și Raed Arafat au negat crearea unei discuții contradictorii între ei.

”Astăzi ce a fost? A ieşit o ştire care nimeni nu ştie de unde a pornit, că Arafat a mers la Guvern şi a propus ca toată lumea să se testeze PCR, vaccinați și nevaccinați, la intrarea în țară.. Arafat nu a propus.

ADVERTISEMENT

 Propunerea a venit de la INSP, noi am făcut proiectul de hotărâre. Eu l-am citit în ședință, asta e altceva.

Dar am spus clar că informaţia provine de la INSP, nu provine de la creierul lui Arafat sau de la cineva din DSU – și noi avem medici la DSU.

La guvern, când s-a discutat, s-a decis că totuși implementarea unei astfel de măsuri implică foarte mlte aspecte care trebuie analizate și s-a hotărât că INSP și Ministerul Sănătății urmează să reanalizeze propunerea și să vină cu soluții mai clare, mai concrete. Și așa a rămas”, a mai spus Raed Arafat la Digi 24.

ADVERTISEMENT