News

Raed Arafat despre campania de vaccinare și carantinare. La ce măsuri să ne așteptăm de sărbători

04.12.2020 | 21:56
Raed Arafat despre campania de vaccinare si carantinare La ce masuri sa ne asteptam de sarbatori
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a discutat despre campania națională de vaccinare care va începe în curând și despre posibilele măsuri de restricție din perioada sărbătorilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a intervenit în direct vineri la Realitatea Plus și a oferit mai multe detalii despre strategiile sanitare pentru perioada următoare, un posibil lockdown după sărbători, redeschiderea piețelor, redeschiderea școlilor, desfășurarea slujbelor religioase și alte aspecte de interes ridicat pentru români.

Arafat a îndemnat românii să continue respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și a răspuns la cele mai mari îngrijorări legate de perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful DSU a spus în ce măsură consideră că starea de alertă va fi prelungită de către guvern și ce reguli vor trebui să respecte cei care vor merge la piețele care se vor redeschide zilele următoare.

Raed Arafat: “Dacă ne infectăm, rămânem cu sechele și putem deveni o cifră printre persoanele care își pierd viața”

“Dacă ne înfectăm, rămânem cu sechele și devenim o cifră printre persoanele care își pierd viața sau ne infectăm și îi infectăm pe alții dragi noi care pot să rămâna cu sechele sau își pot pierde viața. Poate oamenii s-au plictisit să audă asta, dar asta e realitatea.

ADVERTISEMENT

Tot ce pot să fac din poziția mea e să repet aceste lucruri până când oamenii ajung să le asculte. Cine vrea să le înțeleagă și să le aplice, va fi în favoarea lui”, a declarat Raed Arafat la Realitatea Plus.

Arafat: “Strategia de vaccinare depinde de populație”

“Este un scenariu real pentru primele 6 luni să avem populația vaccinată?”

“Vedeți, colegii care lucrează la Comitetul de Vaccinare include reprezentanți ai mai multor instituții, MAI, MS și aici este un efort conjugat foarte mare pentru realizarea vaccinării în masă. Exercițiul este realizabil, sunt sigur că colegii și-au făcut calculele și analizele.

ADVERTISEMENT

Totul depinde de populație, din nou, vor fi centre de vaccinare deschise, va fi personal pentru a vaccina populația, vor fi vaccinuri, mai rămâne ca omul să vină la vaccin și să nu asculte toate mesajele de descurajare și manipulare.

Vaccinurile vor fi (pot fi două-trei autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului) identice cu ce folosesc francezii, nemții, danezii, belgienii, suedezii, aceleași vor fi și în România”, a adăugat doctorul Arafat.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU: “Nu există discuții legate de obligativitate”

“V-ati gândit  la obligativitate?”

“Nu există astfel de discuții, eu nu am participat la așa ceva. Pandemia asta este una mondială și fiecare țară are rolul ei să vaccineze un procent mare din populație pentru a avea un impact mondial să oprim pandemia. Dacă o singură țară rezolvă și celelalte țări nu, virusul va circula.

Țelul mondial este ca virusul să fie oprit pe plan mondial, nu numai într-o țară sau alta. Condiția este ca în fiecare țară să avem 60-70% din populație vaccinată”, a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat: “Sunt dispus să mă vaccinez în direct”

“Credeți că e relevant să se vaccineze demnitarii în direct?”

“Eu am zis la altă emisiune că sunt dispus să fac acest lucru în direct și mai spun încă o dată. Cu cât cei care solicită ca oamenii să se vaccineze, se vaccinează la rândul lor în direct, acesta este un mesaj de încredere pentru populație.

Cu câți suntem mai mulți care sfătuim, dar și facem, mesajul este mai puternic și populația are mai mare încredere, de aceea auziți că Joe Biden și Boris Johnson o vor face.

Sigur vor apărea și cei care vor zice că am avut altceva în sticluță sau în seringă, dar până atunci persoanele publice dacă fac acest lucru vor încuraja populația să facă ceea ce este direct”, a declarat Arafat.

Arafat: “Este posibil să călătorim cu un pașaport medical în 2021”

“Se va ajunge în 2021 să călătorim cu un pașaport medical care să ateste faptul că suntem vaccinați?”

“Este posibil ca din a doua jumătate a anului, nu o putem nega, dar e greu să ne pronunțăm acum, trebuie văzut cum va merge campania de vaccinare la nivel mondial”, a afirmat șeful DSU.

Șeful DSU despre redeschiderea piețelor: “Nu intri și atingi toate mărfurile”

“Redeschiderea piețelor este o măsură bună?”

“Redeschiderea piețelor este o măsură care a fost așteptată, dar are niște reguli, ați văzut că va fi un ordin de ministru care va stabili clar cum vor funcționa piețele în interiorul lor.

Din nou revin la măștile de protecție, nu intri și atingi toate mărfurie și după ai plecat, trebuie să fie niște reguli foarte stricte, asă cum trebuie să fie în orice alt magazin”, a declarat Arafat.

Despre numărul crescut la ATI: “Este un fenomen normal”

“Numărul de nou infectați a scăzut, dar numărul de intubați a crescut. De ce am ajuns în acest punct?”

“Este normal fenomenul și am zis că acest lucru se va întâmpla. Fiecare zi în care apar câteva mii de cazuri, 5% aung în ATI în 7-10 zile, nu instantaneu, chiar dacă începe scăderea cazurilor, dar numărul de cazuri, nevoia de oxigen, presiunea va continua să fie în continuarea pe spitale încă două-trei săptămâni. Mereu va fi o diferență între scăderea cazurilor și creșterea cazurilor la ATI”, a spus Raed Arafat.

Arafat despre cererea avocatului Poporului de a fi redeschise școlile: “Să vorbească în primul rând specialiștii”

“Ce părere aveți de redeschiderea școlilor?”

“Eu zic că simplu trebuie decizia să se facă inclusiv recomandările sanitare și ale specialiștilor în domeniu, epidemiologii. Sunt convins că se va discuta acest lucru, se apropie data în care se termină restricțiile, se discută dacă se prelungesc până la sărbători sau nu și se va dezbate și acest lucru, redeschiderea școlilor”, a subliniat Arafat.

Șeful DSU despre vaccinarea copiilor: “Nu trebuie vaccinați în primele faze”

“E esențial să ne vaccinăm copiii?”

“Nu în primele faze, am încredere în colegii de la comitetul de vaccinare care au stabilit strategia care nu diferă de cele din alte țări. La un moment dat s-ar putea să se ajungă la vaccinarea pentru toți, dar momentan mergem pe strategia stabilită și categoriile deja anunțate”, a afirmat categoric Raed Arafat.

Raed Arafat: “Nu vom avea lockdown de sărbători”

“Vom avea lockdown de sărbători?”

“Nu, la nivel național nu. Pe diferite zone unde există o creștere care trebuie controlată s-ar putea să continue măsurile de carantinare, dar nu la nivel național”, a spus doctorul Arafat.

Arafat despre slujbele religioase: “Nu vor fi interdicții de a face slujbe”

“Cum se vor desfășura slujbele?”

“Din nou, nu vor fi interdicții de a face slujbe, bineînțeles, dar vor fi reguli și fiecare după asta decide cât vrea să participe, să se expună, dar va fi mult mai clar după data de 6 decembrie.

Sunt convins că după 14 va fi prelungită starea de alertă și apoi va fi setul complet și pentru perioada de sărbători, dar nu se interzic slujbele sau activitățile religioase”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT