Rectificare. Raed Arafat nu a spus că autoritățile au pierdut lupta cu virusul, ci s-a referit la un caz concret

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/10/2020, 14:19
Rectificare. Raed Arafat nu a spus că autoritățile au pierdut lupta cu virusul, ci s-a referit la un caz concret GALERIE FOTO
Raed Arafat spune că autoritățile au pierdut lupta împotriva coronavirusului. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

În presă s-a strecurat o greșeală în legătură cu declarațiile făcute recent de Raed Arafat, anumite vorbe fiind scoase din context.

Citatul „Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o”, preluat de la Digi 24 nu se referă la lupta autorităților, ci la un caz local, la situația din Fetești unde șeful DSU a regretat moartea unei doctorițe.

„Noi continuăm să creștem capacitatea la limita care ne permite și resursa umană, bineînțeles. La București acuma lucrăm pe încă niște paturi de terapie intensivă care vor fi conexate la Spitalul Marius Nasta, sper să înceapă să funcționeze cel târziu la începutul săptămânii viitoare, punând acolo al 5-lea tir mobil de terapie intensivă.

Continuăm să detașăm oameni acolo unde este nevoie. Din păcate, mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienții și vreau să transmit public condoleanțele colegilor de la Fetești și întreg sistemul de urgență și a colegilor medici în general pentru decesul șefei unității de primiri – urgență de la Fetești care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o.

Și asta arată cât de serioasă este această luptă și cât de mare este presiunea și asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacității, dar și asupra oamenilor care lucrează în sistem”, este citatul complet al șefului SMURD.

Știrea inițială:

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că ”este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3, la mia de locuitori în Capitală.

Mai mult de atât, acesta a precizat că lupta împotriva COVID-19 este una dificilă. “Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern.

Ce a spus Raed Arafat despre lupta anti COVID-19!

Restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie.

Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24

Dacă ne raportăm strict la școli, atunci acestea ar putea trece destuld e repede în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online. ”Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”, a explicat Arafat.

”Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem.

Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii, care să permită tratarea altor pacienţi.

Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid, pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi”, a mai declarat Arafat.

 

 

 

Închide ×