News

Raed Arafat, despre incendiul de la Balș: “Dacă nu era intervenția noastră, puteam avea zeci de morți”

29.01.2021 | 21:10
Raed Arafat despre incendiul de la Bals Daca nu era interventia noastra puteam avea zeci de morti
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, ședul Departamentului pentru Situații de Urgență, a discutat vineri la Antena 3 despre evenimentul tragic de la Spitalul “Matei Balș”, spunând că “noi ca serviciu de urgență nu mergem la situații fericite, noi putem să prevenim un eveniment tragic și să intervenim în așa fel încât să putem să avem cât mai puține victime. Dacă nu era intervenția realizată de partea medicală și de către pompieri, puteam avea 20-30 de morți”.

În această dimineață a avut loc un incendiu la Institutul “Matei Balș” în urma căruia cinci persoane au decedat. Din informațiile analizate până acum de către anchetatori, ar putea să fie vorba de explozia a două tuburi de oxigen.

ADVERTISEMENT

Chiar la locul evenimentului, Arafat a avut un schimb de replici cu un om venit să își exprime nemulțumirea legată de lipsa controalelor.

Raed Arafat: “Fără intervenția salvatorilor, puteam avea 20-30 de morți”

“Coordonarea unitară a fost lecția învățată și aplicată, s-a văzut că ne pregătim din ce în ce mai bine. Dacă voi discuta cu cei care au intervenit, de la oamenii simpli, am putea să tragă încă multe concluzii să putem îmbunătăți partea noastră.

ADVERTISEMENT

Noi ca serviciu de urgență nu mergem la situații fericite, noi putem să prevenim un eveniment tragic și putem să intervenim în așa fel încât să putem să avem cât mai puține victime. Dacă nu era intervenția realizată de partea medicală și de către pompieri, puteam avea 20-30 de morți”, a declarat Arafat la Antena 3.

Șeful ISU: “Există o retorică introdusă de oameni care scot angajații ISU vinovați de orice tragedie”

“Prevenirea este mama tuturor, poate să împiedice tragedii, dar nu garantează asta 100%, doar reduce. Ne bazăm pe oamenii care se instruiesc, se pregătesc dar se și călesc pe teren, pe oameni care cumulează experiențe.

ADVERTISEMENT

Cu cât oamenii noștri sunt mai instruiți și au experiență, cu atât au capacitatea de a acționa mai repede și eficient.

Dacă de fiecare dată încercăm să scăpăm de unii ca miei de sacrificiu, că vrem demisii, niciodată nu vom avansa. Depindem de munca de echipă a cadrelor care au văzut multe și care sunt foarte bine pregătite.

ADVERTISEMENT

Noi depindem de pregătirea oamenilor, de mijloace, am făcut o dotare foarte complexă prin fonduri europene, rolul nostru este să salvăm cât mai mulți oameni și să nu transformăm oamenii nosțri care intervin în eroi post-mortem.

Din păcate aceasta este retorica introdusă de la evenimentul din Apuseni încoace, poate fi combătută cu logică, dar cei care vin cu această paradigmă nu au logică.

Ei vor să asocieze orice eveniment care are persoane decedate cu cei de la ISU. Azi a fost un incediu în Brașov, tot Arafat și pompierii sunt de vină?

Din păcate această atitudine de învinovățire a sistemului de urgență se reflectă asupra întregului corp de salvatori, oamenii aceștia merg la incedii, la cazuri medicale în fiecare zi.

În fiecare zi sunt aproape 7000 de intervenții, o multitudine de vieți salvate, din păcate avem și decese. Toți oamenii aceștia care intervin se gândesc ‘oare nu va veni și rândul meu să fiu criticat?'”, a adăugat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT