News

Raed Arafat, despre noi măsuri anunțate în contextul epidemiei de coronavirus: „DSP va decide spațiile și intervalele pentru mască”

29.07.2020 | 22:35
Raed Arafat despre noi masuri anuntate in contextul epidemiei de coronavirus DSP va decide spatiile si intervalele pentru masca
ADVERTISEMENT

Având în vedere creșterile alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus pe teritoriul României, autoritățile s-au văzut nevoite să instituie o serie de restricții care vor intra în vigoare cel mai probabil de la 1 august. Cea mai importantă dintre acestea vizează obligativitatea purtării măștii de protecție nu doar în spațiile închise, așa cum se procedează în momentul de față, ci și în cele deschise, unde se produc aglomerații.

De asemenea, administratorii sau proprietarii spațiilor publice vor fi obligați să afișeze la loc vizibil informații privind purtării măștii de protecție în spațiile respective și să interzică accesul persoanelor care nu se conformează noilor măsuri.

ADVERTISEMENT

Cât despre programul de funcționare, acesta nu trebuie să depășească ora 23:00. În caz contrar, sunt pasibili de amenzi usturătoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților care prezintă un risc crescut de infectare.

Raed Arafat, noi precizări referitoare la măsurile adoptate de Guvern: „DSP stabilește spațiile și intervalele pentru mască”

Totodată, potrivit lui Raed Arafat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) va stabili spațiile și intervalele în care populația va purta masca de protecție în spațiile publice deschise. Decizia aparține, însă, Consiliului Județean, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă urmând să anunțe unde și când se vor aplica aceste măsuri.

ADVERTISEMENT

Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani prezente în spațiile publice deschise cum ar fi: piețele, târgurile, zonele de așteptare, cum ar fi: stații de autobuz, peroane și altele asemenea, falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr de mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

ADVERTISEMENT

Totodată, administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alineatului 1 afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective, adică acest lucru trebuie să fie vizibil.

Dacă ia decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea Direcției de Sănătate Publică, să impună măsura portului măștii în spații deschise, în anumite intervale orare, în spațiile respective, la intrarea în ele sau în zona respectivă trebuie să fie afișat acest lucru, ca să fie cunoscut de populație”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Ce reguli vor fi obligați să respecte patronii de terase începând cu data de 1 august

Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

Orarul special trebuie respectat și afișat vizibil, nu vor sta mai mulți oameni decât scaunele de la o masă. Măsura se ia pe plan zonal și nu pe toate județele deodată. Zonele vor fi propuse către Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă și le vom dezvălui după aprobare”, a mai spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT